Ana SayfaGüncelKoçgiri İsyanı beyazperdede: ‘Taş Düğmeler’

Koçgiri İsyanı beyazperdede: ‘Taş Düğmeler’

HABER MERKEZİ – Koçgiri İsyanı, yönetmen Medet Dilek tarafından “Taş Düğmeler” belgeseliyle beyaz perdeye taşındı. Belgesel ilk olarak Avrupa’daki festivallerde ardından da Türkiye’de gösterime girecek.

Cumhuriyetin kurulması öncesinde Kürtlerin haklarını talep etmek için Sivas’ta 6 Mart’ta başlattığı Koçgiri İsyanı, 17 Haziran 1921’de yüzlerce kişinin katledilmesiyle bastırıldı.

O dönemde yaşanan acılar hala hafızalardaki yerini korurken, yönetmen Medet Dilek, imza attığı “Taş Düğmeler” belgeseli ile isyanda yaşananları beyaz perdeye aktardı.

“Taş Düğmeler” belgeselini çekmeye kendisini iten en önemli etkenin, küçükken ailesi ve yakınları tarafından Koçgiri ile ilgili anlattığı anılar olduğunu söyleyen Dilek şunları dile getirdi:

Ama o çok kısacık anlatımlara dünyalar sığıyordu. Ne kadar o döneme ait kısa, az anlatımlar olsa da, o dönemde yaşanan travmayı, yıkımı net bir şekilde ortaya koyuyordu. İşte ben o az olan anlatımları biriktire biriktire bugüne kadar getirdim. Bu belgesel film, benim çocukluğumun dışavurumudur diyebilirim.

‘Amacım travmayı anlatmak’

1921’de Koçgiri’de yaşananları anlatmak istediğini söyleyen Dilek, temel amacının o dönemde yaşanan travmayı, yıkımı anlatmak olduğunu vurguladı.

Koçgiri’nin adeta bir tabu haline getirildiğini söyleyen Dilek, “Bu tabular kırıldıkça, sağlıklı tartışmalar da ortaya çıkacaktır. Tartışmalar sağlıklı yürüyünce de Koçgiri’nin neden hiç konuşulmadığı, yazılmadığı, hatırlanılmadığının sebepleri tek tek gün yüzüne çıkacaktır” diyerek, herkesi belgeseli izlemeye davet etti.

İlk önce Avrupa’daki festivallere gönderilecek olan belgesin daha sonra Türkiye’de gösterime girmesi planlanıyor.

Belgeselin fragmanı ise şöyle:

Previous post
Margaret Atwood’un 'MaddAddam' üçlemesi diziye uyarlanıyor
Next post
ROAR: Türkiye, kendi sınırları dışındaki Kürt özerkliğini de tehdit olarak görüyor