Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Küçük Buz Çağı’nın eşiğindeyiz: 2021’de dünya 30 yıl sürecek bir buzul çağına girebilir

‘Küçük Buz Çağı’nın eşiğindeyiz: 2021’de dünya 30 yıl sürecek bir buzul çağına girebilir

HABER MERKEZİ – Güneşteki enerji dalgalarının azalmasından yola çıkan bilim insanları, dünyanın üç yıl sonra yaklaşık 30 yıl sürecek bir buzul çağına girebileceği teorisini ortaya attı.

Britanya’daki bilim insanları, Güneş’teki enerji dalgalarının azalması sonucu dünyanın bir buzul döneminin eşiğine geldiğini öne sürdü.

Söz konusu iddia İngiltere’nin Northumbria Üniversitesi’nde görev yapan matematik profesörü Valentina Zharkova’dan geldi.

Hürriyet’in aktardığına göre Zharkova ve ekibi, daha önce 15. ve 19. yüzyıllar arasında aralıklarla görülen ve  ‘Küçük Buz Çağı’ olarak adlandırılan dönemin bir benzerinin yaşanacağını tahmin ediyor.

Elektromanyetik radyasyon formundaki güneş enerjisi miktarını önceden tahmin edebilen bir matematik modeli geliştiren ekip, bu miktarın önemli bir şekilde düşeceğini savunuyor.

Güneş enerjisindeki bu düşüşün, tıpkı bir elektrik dinamosu gibi çalışan ve enerji dalgaları üreten içsel manyetik alanlardan kaynaklandığı belirtiliyor. Bunun dünyadaki hava sıcaklıklarında gözle görülür bir düşüşe yol açacağı kaydedilirken, 2021 itibariyle, özellikle 2030’dan başlayarak hava sıcaklıklarında belirgin bir düşüş olacağını tahmin ediyor.

Profesör Zharkova, ekibin geliştirdiği modelin yüzde 97 oranında doğru tahminler yaptığını bildiriyor ve ekliyor: “Araştırma, insan hayatını etkileyebilecek düzeydeki solar aktivite düşüşünün ilk ciddi tahmini olarak tanımlanabilir.”

Güneş Lekesi Teorisi

Aslında yeni varsayım, 15’inci yüzyıldan 19’uncu yüzyılın ortalarına kadar dünya ısısında düşüş yaşanan ‘Küçük Buz Çağı’ dönemindeki tahminlere dayanıyor.

Greenwich’teki Kraliyet Gözlemevi’nde görev yapan Walter ve Annie Maunder çifti, 1895 yılında bu dönemi açıklamak üzere ‘Maunder Minimum’, yani güneş lekelerinin yokluğu olarak bilinen bir teori geliştirmişti.

Geniş bir kabul gören bu teoriye göre, güneş lekeleri ile Küçük Buz Devri arasında bir bağlantı bulunuyor ve bu periyod güneşteki enerji düşüşlerine bağlı olarak güneş lekeleri sayısının çok düşük olduğu bir dönemde meydana gelmişti.

Küçük Buz Çağı’ndan önce güneşin üzerinde 40 ila 50 bin arasında güneş lekesi bulunurken, belirtilen döngülerde güneş üzerinde 50 güneş lekesi bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan, Dünya’nın ikliminin, atmosferdeki bulutluluk oranının uzun dönemli dağılımı, sera etkisini oluşturan gazların miktarı, volkanik faaliyetler gibi çok sayıda nedenin bir araya gelmesiyle şekillendiğini de unutmamak gerekir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
En yüksek artış gıda ve ulaştırmada: 2017 enflasyonu yüzde 11,92
Sonraki Haber
2018'in ilk yasakları: Bir gecede biri ajans diğeri gazete adresi olmak üzere dört siteye erişim engeli