Ana SayfaManşetKuzey Suriyeli kadınlar: Erkek zihniyeti savaşa sürüklüyor, çözüm kadın bilimi jineolojide

Kuzey Suriyeli kadınlar: Erkek zihniyeti savaşa sürüklüyor, çözüm kadın bilimi jineolojide

HABER MERKEZİ – Kuzey Suriye’de gerçekleşen Jineoloji Konferansı’nda konuşan kadınlar, devletçi geleneği ve ataerkil sistemi eleştirerek Ortadoğu’daki krize temel çözümün kadın bilimi olduğunu vurguladı.

Kuzey Suriyeli kadınların katılımıyla Cizir Kantonu’na bağlı Derik kentinde düzenlenen Jineoloji Konferansı’nın ilki bugün gerçekleşti.

200 delegenin katılımı ile iki gün sürecek olan konferansın ilk gününde, Jineoloji araştırma merkezlerinde çalışan kadınların yanı sıra farklı alanlarda faaliyet yürüten siyasetçi, akademisyen ve aktivist kadınlar yer aldı.

“Bilim özgürleştirilmeli”

Kuzey Suriye Federasyonu Eşbaşkanı Foza Yusif, konferansın açılış konuşmasını yaparken, Suriye’de yaşanan savaşın ‘erkek zihniyetinden kaynaklandığını’ vurguladı.

Kuzey Suriye Federasyonu Eşbaşkanı Foza Yusif

Savaş ve kaostan çıkmak için yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu belirten Yusif, bunun da jineoloji eksenli kadın bakışı olduğunu kaydetti.

“Bilimin özgürleştirilmesi gerektiğini savunuyoruz, bilimi iktidarın hizmetinden çıkartmalıyız” diyen Foza Yusif, şöyle devam etti: “Yeni bir soluk olan kadın bilimini geliştirmeli ve geleceğe taşırmalıyız” şeklinde konuştu.”

Konferansta konuşan bir diğer isim Cizir Kantonu Anayasa Meclisi Eşbaşkanı ve Süryani Kadınlar Birliği üyesi Elizabet Gewriye ise şunları söyledi:

Her alanda birlikte yaşam kültürünü kadınlar oluşturacak. Biz her şekilde kadın zihniyeti ile ülkemizdeki sorunlara çözüm aramalıyız. Bu yüzden jineoloji kadının tarihsel birikimini günümüze taşıyacak ve yaşamsal kılacaktır. İştar ve Zenubyalar bu topraklarda yetişti, kültür oluştu, şimdi bu kültürü taşımak ve ortaya çıkarmak bizim omuzlarımızda. Bu yükü taşımalı ve ülkemizin yeniden inşasında, yeni modelin oluşmasında yerimizi almalıyız. Süryani kadınlar olarak biz bu sürece katılmayı bir görev biliyoruz.

“Krizden çıkış yolu jineoloji”

Sözlerini “Yaşasın kadınların birlikteliği” diye sonlandıran Elizabet’in ardından da Jineoloji Akademisi üyeleri Zozan Sima Kürtçe, Dicle Hüso ise Arapça olarak jineolojinin Kuzey Suriye’de yaptığı proje ve çalışmaları anlattı.

Ortadoğu’daki krize temel çözümün kadın bilimi olduğunu belirten Zozan, devletçi geleneği ve ataerkil sistemi eleştirerek, “Krizden çıkış yolu jineoloji ve özgür yaşamın bilimidir; kadın ve erkek arasındaki ilişkileri etik ve estetik değerlerle oluşturmanın adresidir” dedi.


Bu haber JinNews’ten derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karlov suikastı soruşturmasında bu kez eski bir BTK çalışanı tutuklandı
Sonraki Haber
1915’ten BUGÜNE | Kars'tan Gümrü'ye: Unutulan Ermeni mutfağını araştıran aşçı Anna Mazmanyan