Ana SayfaGüncelMeclis’e göre ‘geri gönderme’ merkezlerinde ‘5 yıldızlı insan hakkı uygulamaları var’

Meclis’e göre ‘geri gönderme’ merkezlerinde ‘5 yıldızlı insan hakkı uygulamaları var’

HABER MERKEZİ – TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, İzmir Harmandalı ve Aydın Geri Gönderme Göç Merkezleri’nde yaptığı incelemenin ardından rapor hazırladı. Raporu değerlendiren komisyon başkanı Atay Uslu, geri gönderme merkezlerinin standartlarının “oldukça yüksek” olduğunu savundu ve “Bu merkezlerde 5 yıldızlı insan hakkı uygulaması var” dedi.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi ile sivil toplum kuruluşlarının “geri gönderme merkezlerine” ilişkin eleştiri üzerine TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu, İzmir Harmandalı ve Aydın Geri Gönderme Göç Merkezleri’nde inceleme yaparak rapor hazırladı.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre komisyon insani olmayan koşullara dönük şikayetleri incelemek için kurumlardaki yetkililerden bilgi aldı ve mültecilerle görüşmeler yaptı.

Komisyonun bu görüşmelerin ardından hazırladığı raporda “geri gönderme merkezlerinde” kötü muamele veya işkenceye dair hiçbir durumun yaşanmadığı savunuldu.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Merkezlerin fiziksel durumlarının, sosyal donatılarının gayet iyi durumda olduğu müşahede edilmiş; merkezlerde çalışan personelin alanında profesyonelleştiği gözlemlenmiş. Merkezlerde kalan göçmenlerle yapılan ikili görüşmelerde merkezlerin işletilmesine veya personelin kötü muamelesine dair hiçbir şikâyet alınmamıştır.

Merkezlerde bulunan yabancıların acil ve temel sağlık hizmetlerinin karşılandığı, her gün doktorun bulunduğu tespit edilmiştir.

Üç öğün gıda ihtiyacının karşılandığı, kantin hizmetlerinin de verildiği izlenmiştir.

İdari gözetim, sınır dışı hususlarındaki kararlarla birlikte tebligatın ve kanuni süreç ve haklar hususunun 17 ayrı dilde yapıldığı, avukata ulaşımın kolay ve mümkün olduğu, kararlara karşı davaların açıldığı tespit edilmiştir.

Çocukların yüksek yararı gözetilerek ayrı yerde barındırıldıkları, çocuklara ait eğitim, oyunalanları olduğu, bu bölümde öğretmenlerin, psikologların çalıştığı tespit edilmiştir. Merkezlerde refakatsiz çocuk bulunmamaktadır.

Raporda Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin bu merkezlerle ilgili raporunun ise “hem tespit açısından hem de zamanlama açısından yanıltıcı ve önyargılı” olduğu iddia edildi.

Rapora ilişkin konuşan TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu ise standartların “oldukça yüksek” olduğunu söyledi.

Uslu, “Gittik gördük ki, geri gönderme merkezleri gayet insani. Bu merkezlerde 5 yıldızlı insan hakkı uygulaması var” dedi.


Yüksek çitler, jiletli teller: Geri Gönderme Merkezleri ‘göçmen hapishaneleri’ne dönüştürülüyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İdlib’de son tablo: ‘Rusya destekli Suriye Ordusu Türk birliklerini kuşatarak ilerliyor’
Sonraki Haber
Çocukları eşi tarafından öldürülen Dilek Çakır’dan kadınlara çağrı