Ana SayfaGüncelGazeteciler Altan ve Alpay’ın tutukluluklarına itirazlar reddedildi

Gazeteciler Altan ve Alpay’ın tutukluluklarına itirazlar reddedildi

HABER MERKEZİ -İstanbul 27. ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri gazeteciler Altan ve Alpay’ın avukatlarınca yapılan “AYM kararı uygulansın” itirazlarını reddederek tutukluluk kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta tutuklu yargılanan akademisyen ve gazeteci Mehmet Altan’ın yaptığı başvuru sonrası hak ihlali kararı vermiş, Altan’ın avukatları Mehmet Altan’ın yargılandığı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.


AYM, ‘Hak ihlali var’ demişti: Gazeteciler Altan ve Alpay’ın tahliye talepleri reddedildi


Mahkemenin bu talebi reddetmesinin ardından Altan’ın avukatları bu sefer de bir üst mahkeme sıfatı ile İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutukluluğun devamı yönündeki kararına itiraz etmişti.

Avukatların Altan hakkında yaptığı bu itiraz karara bağlandı.

27. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların talebini oy çokluğu ile reddederek Mehmet Altan’ın tutukluluğunun devamı yönünde karar verdi.

Kararın gerekçesinde şunlar gösterildi:

Dosya kapsamına göre sanık Mehmet Hasan Altan’ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösterir mevcut delil durumu, delillerin toplanmamış olması sebebiyle verilen tutukluluğun devamına ilişkin ara kararın usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmakla sanık Mehmet Hasan Altan müdafilerinin itirazının reddine, sanık Mehmet Hasan Altan’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Muhalefet şerhi: AYM kararı bağlayıcı ve kesindir

Üye hakim Halit İçdemir ise karara muhalefet şerhi koydu.

AYM kararının bağlayıcı ve kesin olduğunu belirten İçdemir, gerekçeli kararın beklenmesinde hukuki yarar olmadığını savundu.

Altan’ın tahliye edilmesi kanaatinde olduğunu ifade eden İçdemir, muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verdi:

Anayasa Mahkemesi’nin hatalı uygulamalarının eleştirilebilir nitelikte olsa da bu durum Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcılığına engel teşkil etmez. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının beklenmesinde hukuki yarar yoktur. Anayasa Mahkemesi iradesini kısa kararında ortaya koymuştur. Nihayetinde Anayasa Mahkemesi’nin kararları bağlayıcıdır, kararları kesindir. Kararlarına karşı başvuru mercii yoktur. Tutuklama kararına karşı yapacağı denetim Anayasa Mahkemesi’nin göreviyle bağlantılıdır. Birtakım hatalı uygulamaları görev ve yetki alanını daraltmayacaktır. Bu nedenle kesin ve bağlayıcı nitelik arz eden Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda hak ihlalinin ancak tahliye ile giderilebileceği anlaşıldığından itirazın kabulü ile sanık Mehmet Hasan Altan’ın tahliyesine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun aksi yöndeki kararına katılmıyorum.

Alpay’ın itirazına ret

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Mehmet Altan’ın avukatlarınca yapılan “AYM kararı uygulansın” itirazını reddetmesinin ardından Şahin Alpay hakkındaki karar da açıklandı.

Kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay’ın yargılandığı 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazı değerlendiren 14. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddederek, Alpay’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Alpay’ın avukatı Aynur Tuncel Yazgan tarafından yine 12 Ocak günü yapılan itirazı değerlendiren 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin yerindelik denetimi yapamayacağını savundu.

Mahkemenin oy birliğiyle aldığı kararda “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru sonucunda hak ihlaline karar vermesinin otomatik olarak tahliye sonucunu doğurmadığı” savunuldu.

Ayrıca Mahkeme, “Yargılamayı yapan Mahkeme yerine geçip delil değerlendirmesi ve yerindelik denetimi yapan Anayasa Mahkemesi kararı üzerine yargılamayı yapan Mahkemece otomatik olarak takdir yetkisi kullanılmaksızın tahliye kararı verilmesinde zorunluluk bulunmamaktadır” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Devletin zillet makamında Kürt ölüleri
Sonraki Haber
Times: Erdoğan Suriye’de ateşle oynuyor, bir kez daha düşünmeli