Ana SayfaGüncelMezardan çıkartılan cenazeler: Savcıya çocuğunun cenazesini soran anneye ‘Niye oğlunu dağa gönderdin?’ yanıtı

Mezardan çıkartılan cenazeler: Savcıya çocuğunun cenazesini soran anneye ‘Niye oğlunu dağa gönderdin?’ yanıtı

HABER MERKEZİ – Bitlis’te yıkılan Garzan Mezarlığı’ndan habersiz bir şekilde çıkarılan 267 cenazeyle ilgili ne ATK’den ne de hükümetten resmi bir açıklama gelmiş değil. Yıkılan mezarlıktaki cenazelerden biri olan oğlu Fedakar Turan’ın cenazesinin nerede olduğunu soran anneye savcının yanıtı ise şu: “Niye oğlunu dağa gönderdin?”

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyünde bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 267 cenazeyle ilgili bugüne kadar ne götürüldükleri belirtilen İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) ne de hükümetten resmi bir açıklama yok.

Ailelerin, avukatların ve insan hakları örgütlerinin girişimleri de henüz sonuç vermedi.

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 267 cenazeden biri de Fedakar Turan.

Fedakar Turan’ın annesi Nuriye Turan, 4 gün önce oğlunun cenazesini sormak için Bitlis Adliyesi’ne giderek savcı ile görüşmüş.

Anne Turan, savcıya oğlunun cenazesinin nereye götürüldüğüne dair bir dilekçe verdiğini ancak kendisine oğlu hakkında bir bilgi vermeyen savcının, “Niye oğlunu dağa gönderdin?” dediğini aktardı.

MA’nın haberine göre anne Turan, “Oğlumun kendi rızasıyla gittiğini söyledim. Savcı da bana Terörle Mücadele Şubesine gidip ifade vermem gerektiğini söyledi” dedi.

Savcının bu tutumuna tepki gösteren anne Turan, “Gittiğimiz hiçbir yerde bize bilgi vermiyorlar” diye konuştu.

Fedakar Turan’ın İstanbul’da yaşayan ağabeyi Erhan Turan da cenazelerin İstanbul ATK’ye gönderildiğine dair aldıkları haberden sonra iki kez ATK’ye başvurmasına rağmen herhangi bir sonuç almadıklarını kaydetti.

En son 30 Aralık’ta gittiği İstanbul ATK’de bir görevlinin kendisine “Gizlilik kararı olduğu için bizim de bilgimiz yok. Buraya bazı cenazeler getirildi. Ama nereden getirildi, kimlerin cenazeleridir ben de bilmiyorum” dediğini aktardı.

Kardeşinin ve 266 cenazenin kendilerinden saklanmasına tepki gösteren ağabey Turan, tüm kamuoyunun bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Ağabey Turan, cenazelerine ulaşmak için mücadele edeceklerini belirtti.

Ne oldu?

Daha önce Ağustos 2013’te inşası sırasında, Eylül 2015’te ise bir askeri operasyon sırasında tahrip edilen Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı, geçtiğimiz günlerde bütünüyle yıkıldı.

Yıkım, bölgede alınan sokağa çıkma yasağı kararının ardından getirilen iş makineleri ile yapıldı.

Cenazesi mezarlıkta olanlardan Dilan Bingöl’ün babası Lezgin Bingöl sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 267 cenazenin mezarlıklardan çıkarılıp Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bilgisini paylaştı.

Konuyla ilgili ne İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan ne de hükümetten henüz resmi bir açıklama yok.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İran’da protestoların 5. günü: Yaşamını yitirenlerin sayısı 12'ye yükseldi, genel grev çağrısı var
Sonraki Haber
Küba’da devrimin 59. yılı kutlanıyor