Ana SayfaGüncelMoskova’dan “Rejimi durdurun” diyen Ankara’ya ‘dolaylı’ İdlib mesajı: El Nusra yok edilmeli

Moskova’dan “Rejimi durdurun” diyen Ankara’ya ‘dolaylı’ İdlib mesajı: El Nusra yok edilmeli

HABER MERKEZİ – Suriye Ordusu’nun İdlib’deki ilerleyişine Türkiye’nin tepkisi sürüyor. Moskova ve Tahran’a “Rejimi durdurun” çağrısı yapan Ankara’ya ilk dolaylı mesaj ise Rusya’dan medya üzerinden geldi. “Rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vuruyor, durdurun” diyen Ankara’ya Moskova’nın mesajı şöyle: “Rusya, El Nusra gibi terörist gruplarla mücadele etmekten vazgeçmeyecektir. El Nusra yok edilmeli.”

Suriye Ordusu’nun, Moskova, Ankara ve Tahran aracılığıyla oluşturulan dört çatışmasızlık bölgesinden birisi olan İdlib’e ilerleyişi sürüyor.

Türkiye ise Rusya ve İran’a “Garantör oldunuz, Suriye rejimini durdurun” çağırısı yapıyor.

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak Rusya ve İran büyükelçilerini bakanlığa çağırarak da bu talebini iletti.

Rusya ya da İran’dan henüz konuya dair resmi açıklama gelmiş değil. Ancak Rusya’nın, Kremlin’e yakın “İzvestiya” gazetesi vasıtasıyla Ankara’ya bir mesaj ilettiği belirtiliyor.

Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun aktardığına göre “İzvestiya” gazetesinde Rus diplomatik kaynaklara dayanarak yer verilen haberdeki mesaj şöyle:

“Rusya, Suriye ihtilafı çözümünde Türkiye ile yapıcı işbirliğinin devam ettirilmesinden yanadır. Ancak El Nusra gibi terörist gruplarla mücadele etmekten de vazgeçmeyecektir. Rusya’daki üç diplomatik kaynak, bu cümlenin Ankara’nın Rusya ve İran Büyükelçilerini bakanlığa davet ederek ilettiği çekincelerin yanıtı sayıldığını belirtti.

“Ayrıca Türk tarafına göre Suriye ordu birlikleri terörizm ile mücadele gerekçesiyle bölgedeki ılımlı muhaliflere saldırıyor. Astana formatı çerçevesinde biz başarılı bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaların devam ettirilmesinden yanayız. Ancak bizim belirli prensiplerimiz var. El Nusra yok edilmeli. Bu prensipten de taviz vermek niyetinde değiliz.”

İdlib’de ne oluyor?

Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye sınırında yer alan bir eyalet olan İdlib, şu anda Suriye’de, bütünüyle hükümet güçlerinin kontrolünün dışında yer alan tek eyalet.

Suriye iç savaşının başlangıcında cihatçı grupların sahneye çıktığı yerlerin başında gelen İdlib, Aralık 2016’daki tahliyelerin ardından Halep’ten ayrılan silahlı kişilerin ve ailelerinin yerleştirildiği kent olma özelliğine de sahip.

İdlib, ülke çapında hükümet karşıtı silahlı güçler açısından bir “kale” olarak görülüyor ve Suriye’de Moskova, Ankara ve Tahran aracılığıyla oluşturulan dört çatışmasızlık bölgesinden birisi. Anlaşma çerçevesinde Türkiye, bölgeye gözlem noktaları kurmuştu.

2016’da adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren ve El Kaide’den ayrıldığını duyuran Nusra Cephesi, son süreçte başka cihatçı gruplarla birlikte kurduğu çatı örgüt Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), İdlib’in önemli kısmını kontrolü altında tutuyor.

Eğer İdlib geri alınırsa, bu, Suriye’deki tüm şehirlerden silahlı muhaliflerin tahliye edileceği anlamına geliyor.

Son günlerde basına yansıyan haberlerde Esad’a bağlı güçlerin, Rusya’nın da desteğiyle İdlib’te bulunan Türkiye destekli grupları kuşatarak ilerlediği iddia ediliyor.

Suriye Ordusu’nun ilerleyişine tepki gösteren Türkiye ise, “Rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vuruyor” diyor ve Rusya ve İran’a “Rejimi durdurun” çağrısı yapıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kar, hiç de beyaz değil – Elend Aydın
Sonraki Haber
HDP'li vekil Abdullah Zeydan'a 8 yıl hapis cezası