Ana SayfaGüncelMuharrem Taş’ın ölümüne ilişkin savcılık 4 yıl sonra karar verdi: ‘Kovuşturmaya yer yok’

Muharrem Taş’ın ölümüne ilişkin savcılık 4 yıl sonra karar verdi: ‘Kovuşturmaya yer yok’

HABER MERKEZİ – Van Cumhuriyet Başsavcılığı, kar nedeniyle yolların kapanması ve yardım çağrılarının karşılıksız bırakılması üzerine hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümünde ilişkin başlatılan soruşturmayı 4 yıl sonra tamamladı. Başsavcılık, ihmalleri olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılan kamu görevlileri hakkında “kovuşturma yapılmasına yer olmadığı”na karar verdi.

Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Yalınca Köyü’nde yaşayan 1,5 yaşındaki Muharrem Taş zatürre olmuş ancak kardan günlerdir yolu kapalı olan Çalık Mezrası’ndan hastaneye götürülemeyince hayatını kaybetmişti.

Muharrem’in cenazesi çuvala konulup, babasının sırtında karda güçlükle Yalınca Köyü’ne oradan da araçla Van’a ulaştırılmıştı.

Taş ailesi, çocuklarının ölümünden sorumlu tuttukları kurumlar hakkında 4 yıl önce şikayetçi olmuştu.

“Kovuşturmaya gerek yok”muş

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da müdahil olduğu soruşturma kapsamında Başsavcılık, ihmali olduğu öne sürülen 112 Acil Komuta Merkezi, jandarma ve dönemin Özel İdare çalışanları hakkında, ‘taksirle ölüme neden olmak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarından soruşturma başlattı.

Soruşturmayı tamamlayan Başsavcılık, şüpheliler hakkında ‘kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına’ hükmetti.

Zanlılar: Olayda bir ihmalimiz yok

Dosyada ifadeleri yer alan zanlılar, olayda bir ihmallerinin bulunmadığını ifade ederek, üzerlerine atılı suçları işlemediklerini savundu.

Muharrem Taş’ın 11 Mart 2014 tarihli Adli Tıp raporunda akciğerinde zatürre rahatsızlığının tespit edildiğine yer verilen kararda, 1-3 Şubat 2014’teki meteorolojik verilerde sıcaklığın sıfırın altında 4-10 derece, olay yeri inceleme tutanağı ve tanık ifadelerinden de kar kalınlığının 1-4 metre arasında olduğuna dair bilgilerin yer aldığı vurgulandı.

Kararda yer alan Van Jandarma Filo Komutanlığı’nın 7 Aralık 2016 tarihli yazısında ise, haberleşmenin bile sınırlı olarak yapıldığı Çeli mezrasında iniş şartlarının sağlanmasının zor görüldüğü için helikopter gönderilmediği gerekçe olarak sunuldu.

‘Hava şartları çocuk için uygun değildi’ savunması

Soruşturma kapsamında alınan 13 Aralık 2017 tarihli bilirkişi raporunda, 6 Şubat 2014’te başlanan Sıcaksu-Çeli mezrası arasındaki 9 kilometrelik kapalı yolun açılması çalışmalarının 8 Şubat 2014’te saat 06.00’da tamamlandığı belirtildi.

Raporda Muharrem Taş’ın 1 yıl önce üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği ve ve kaldığı bölgedeki soğuğun onun için uygun olmadığı da kaydedildi.

Hakkında soruşturma yapılan 112 Komuta Kontrol Merkezi personelinin görevlerini yerine getirirken yaşanan olay ve süreçte ihmallerinin bulunmadığı savunuldu.

Muharrem Taş’ın vefatından sonra cenaze nakli için ambulans talebinin de doğru bir davranış olmadığı, bu konudaki talepleri yerine getirmeyen görevlilerin gereğine uygun davrandıkları bildirildi.

‘Kamu çalışanlarının kusuru yok’

Yalınca Jandarma Karakolundaki askerlerin, 112 Komuta Kontrol Merkezi görevlilerinin, Özel İdare yol ekiplerinde görevli personelin de görevlerinde kusur ve ihmallerinin bulunmadığı, kamu zararına ya da kişi zararına sebebiyet vermediklerinin kaydedildiği raporda, müştekinin, çocuğu Muharrem Taş’ın hastalığı için yardım talebini zamanında yapmadığı, gerekli yardımın ağır meteorolojik koşullar, teknik şartlar ve öncelikle zaman kaynaklı fiili imkansızlık nedeniyle karşılanamadığının belirlendiği ifade edildi.

Kararda, dosya kapsamında bulunan bilgi, belgeler ve bilirkişi raporu dikkate alındığında zanlıların üzerine atılı suç yönünden atfı kabil kusurları bulunmadığı anlaşıldığından haklarında “Kamu adına kavuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Gazeteciler tutuksuz yargılanmalı' diyen Gül'den OHAL yorumu
Sonraki Haber
İlk kez mahkeme salonundaydı: Demirtaş'ın davası ertelendi