Ana SayfaGüncelOkmeydanı’nda kentsel dönüşüm planına durdurma kararı

Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm planına durdurma kararı

HABER MERKEZİ – İstanbul Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm projesi plan yapım ve yönetmeliklerine uygun olmadığı için durduruldu.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı semtinde uzun zamandır planlanan kentsel dönüşüm projesi bir kez daha durduruldu.

Hayata geçirilmeye çalışıldığı günden bu yana semt sakinleri ve hak savunucularının mücadelesiyle karşılaşan imar planları daha önce de defalarca mahkeme tarafından iptal edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, meclis üyeleri Hakkı Sağlam, Hüseyin Sağ, İsa Öztürk, İsmail Söylemez ve Özgür Aydın 90 bin kişinin yaşadığı Okmeydanı’nda uygulanmak istenen iki planın da yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile iki ayrı dava açtı.

Mahkeme imarı oy birliğiyle durdurdu

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre İstanbul 12. İdare Mahkemesi her iki dosyayı da aynı gün karara bağladı.

Mahkeme, üst ölçekli 1/5 binlik planın yürütmesini, bilirkişi raporunu esas alarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu ile belirlenen koruma esaslarına şehircilik ilkelerine, plan yapım ve yönetmeliklerine uygun olmadığı için 27 Aralık 2017 tarihinde oy birliği ile durdurdu.

Mahkeme alt ölçekli 1/1000’lik uygulama imar planı için aldığı kararda da üst ölçekli planın yürütmesinin durdurulmasına atıf yaptı.

İptali istenen alt ölçekli uygulama imar planının dayanağı niteliğindeki üst ölçekli planının yürütmesi durdurulduğundan dayanağı kalmayan dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadı.

İstanbul 12. İdare Mahkemesi, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek 27 Aralık 2017 tarihinde oy birliği ile alt ölçekli planın da yürütmesini durdurdu.

Rapordaki detaylar

Mahkemenin kararına esas alınan bilirkişi raporunda planlarla ilgili dikkat çekici tespitler yer aldı.

Hazırlanan raporda plan ile konut alanının nüfusa etki edecek düzeyde azaltıldığı ticaret fonksiyonunun arttığı tespit edildi.

Plan genelinde ticaret kullanım yüzdesinin arttırılmış olmasının tarihi kentsel yerleşim alanını trafik baskısı altında bırakabileceğine vurgu yapıldı.

Mahalle kültürü ve sosyal dokunun yaşatılması için emsal, maksimum kat yükseklikleri, parsel büyüklüğü, ifraz ve tevhit gibi yapılaşma koşullarına ait plan bütününde düzenleme yapılmadığı ifade edildi.

Previous post
Twitter, Snapchat tarzı bir video paylaşım özelliği için çalışmalara başladı
Next post
Afrin'deki doktorlardan 'acil tıbbi destek' çağrısı: Çok sayıda ölü ve ağır yaralı var | ÖZEL