Ana SayfaDünyaOn yıllardır süren direnişin ardından: Fransa’da havalimanı projesi iptal edildi, ZAD ‘tarihi zafer’ ilan etti

On yıllardır süren direnişin ardından: Fransa’da havalimanı projesi iptal edildi, ZAD ‘tarihi zafer’ ilan etti

HABER MERKEZİ – Fransa’da Notre-Dame-Des-Landes bölgesini işgal eden ZAD yerleşimcilerinin yıllardır süren mücadelesinin ardından, bölgeye yapılması planlanan havalimanı projesinin iptal edildiği duyuruldu.

Batı Fransa’da, Nantes kentinin yakınlarındaki Notre-Dame-Des-Landes bölgesinde son olarak 2008 yılında havalimanı yapılması için karar alınmıştı.


Fransa’nın göbeğinde bir otonom alan: ZAD


Ancak hükümetin bu planına karşı birçok yerli çiftçi, yaşam savunucusu ve anti-kapitalist birleşmiş, havalimanının yapılmasına karşı çıkmıştı.

Üç yüz civarında kişi hazırladıkları barınak, karavan ve terk edilmiş çiftlik evlerinde kalmıştı.

1960’lı yıllardan itibaren Atlantik aşırı ulaşım için kullanılması planlanan bölgede yaşayan işgalciler, sonuna kadar mücadele edeceklerini açıklamış, 2012 yılında ise Fransa polisinin ‘tahliye’ için harekete geçmesine karşı kurdukları barikatlarla direnmişlerdi.

Şimdiyse Fransa Başbakanı Edouard Philippe, bölgenin yasal durumuna yönelik son bir açıklamada bulundu.

Geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamayla ilkbahardan önce işgalcilerin gitmesi yönünde uyarıda bulunan Başbakan Philippe, 2008 yılında projesi onaylanan havalimanı ihalesinin iptal edileceğini duyurdu.

Philippe, karara gerekçe olarak projenin yeterince halk desteği bulamaması ve politik çekişmeler nedeniyle sürüncemede kalmasını gösterdi.

Bölgede yatay örgütlenen ve yıllarca mücadele veren Zone à Defendre (ZAD) topluluğu ise yayınladıkları bildiriyle bu kararı “tarihi bir zafer” ilan etti ve devlet tarafından mallarına el konulan köylüler ve yerleşimcilerin haklarını en kısa zamanda geri alması için çağrıda bulundu.

50 yıldır süren mücadele

“Yıkıcı” olarak niteledikleri projenin 8 Şubat tarihinden itibaren geçersiz olacağının belirtildiği bildiride, kararın nedeninin uzun yıllardır süren mücadele olduğu vurgulandı.

Bildiride, 50 yıldır havalimanı projesine karşı harekete geçildiği belirtilerek, mücadelede köylüler, yaşam savunucuları, sivil toplum kuruluşları ve yerleşimciler de olmak üzere birçok yerden birçok kişi ve kurumun destek verdiği aktarıldı.

Son olarak bölgenin sosyal, çevreci ve zirai bir alan olarak kalması gerektiği ifade edildi.

ZAD, mücadele ettiği süreç boyunca havalimanı yapılmasının planladığı toprakların toplumun elinde kalması gerektiğini, havalimanına dönüştürmektense topluluğun ve doğa yaşamının yararına kullanılmasını öneriyordu.

İlk proje 1963 yılında yapılmıştı

Nantes şehri yakınlarındaki havalimanı projesi ilk olarak 1963 yılında planlanmıştı.

Daha sonra çeşitli nedenlerle bir türlü ilerleyemeyen projeyi 2000 yılında Jospin hükümeti tekrar gündemine almış ve yeni proje 2008 yılında onaylanmıştı.

İhaleyi kazanan Fransız inşaat devi Vinci’nin 2012 yılında başlayacağı söylenen projesinin 2015’te bitmesi öngörülüyordu, ancak tüm onaylar alınmasına rağmen inşaat bir türlü başlamamıştı.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
#SenDeAnlat’a ses veren Nevşin Mengü: 'Bu kadın aranmıştır' algısı var
Sonraki Haber
“Cenazelerin gömülmesine izin vermemek en büyük canavarlıktır, Allah’ın yerine karar vermektir; bunun ne din ne de insanlıkla ilgisi yok”