Ana SayfaGüncelSelvi’den ‘kulis’ bilgisi: İttifaka yarayacak yeni seçim barajı tartışılıyor

Selvi’den ‘kulis’ bilgisi: İttifaka yarayacak yeni seçim barajı tartışılıyor

HABER MERKEZİ – AKP ile MHP arasındaki ‘ittifak komisyonu’nun görüşmeleri devam ederken Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bu görüşmelerden ‘ulaştığı’ bilgileri sıraladı ve “Seçim ittifakı için yeni bir barajın getirilmesi tartışılıyor” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP ile ittifak kararı almasının ardından oluşturulan ‘ittifak komisyonu’nun görüşmeleri devam ederken, iktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, konuya dair aldığı ‘kulis bilgileri’ni köşesine taşıdı.

Yeni seçim barajı mı geliyor?” başlığıyla yayımlanan yazısının son bölümünde Selvi, ulaştığı bu bilgileri sıraladı:

  • Seçimlere her parti kendi ismi, amblemi, milletvekili listesiyle girecek.
  • Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim pusulasının başında cumhurbaşkanı adayının ismi ve fotoğrafı yer alacak. Erdoğan, milli ittifakın adayı olarak girecek.
  • Erdoğan’ın isminin altında AK Parti ve MHP’nin isimleri ve amblemi yer alacak.
  • Seçmenler önce cumhurbaşkanına oy verecek, sonra partisinin üzerine mühür vuracak.
  • İttifakın oyları birlikte sayılıp, çıkardığı milletvekili sayısı buna göre belirlenecek. Sonra her partinin aldığı oy oranına göre milletvekili dağılımı yapılacak. (Örneğin bir parti yüzde 3, diğeri yüzde 25 alsa, o zaman her ikisi de barajı aşacak. Ama yüzde üçlük parti hangi ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaştıysa o ilden milletvekili çıkaracak. Hiçbir ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaşmadıysa barajı aşsa dahi milletvekili çıkaramayacak.)

Selvi, seçim barajının yüzde 10’da kalacağını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Ama seçim ittifakı için yeni bir barajın getirilmesi tartışılıyor.

“İttifakta barajın yüzde 15 olmasının üzerinde duruluyor. Seçim barajı yüzde 10, seçim ittifakı yapanlar için baraj yüzde 15 olabilir.”

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önceki gün düzenlediği basın toplantısında ‘siyasette ittifak’ konusuna dair açıklamalarda bulunmuş, şartlarını sıralamış ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP Genel Başkanı Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklamıştı.

Bahçeli, dün de partisinin grup toplantısında bu konulara değinerek, AKP’ye destek ve katkılarının 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde de sürdüreceğini ifade etmişti.

MHP liderinin ardından grup toplantısında konuşan Erdoğan ise “Bizler Sayın Bahçeli ile bir araya geliriz, dertleşiriz, konuşuruz, ilgili arkadaşlar çalışmasını yapar, geleceğe inşallah birlikte yürürüz” demişti.

Grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Bahçeli’yi Saray’a davet ettiğini söylemişti.

Bunun üzerine MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Saray’da bir araya gelmişti.

Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan AKP Sözcüsü Mahir Ünal, MHP ile oluşturulması planlanan seçim ittifakı için 3’er kişiden oluşan bir komisyon kuracaklarını açıklamıştı.

18 Ocak’ta ise AKP ve MHP’nin belirlediği ‘ittifak komisyonu’ üyeleri Meclis’te ilk kez bir araya gelmişti.

Previous post
Abbas Kiarostami'nin yaşamını yitirmeden önce çektiği son filminden fragman
Next post
Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam