Ana SayfaDünyaSoçi’deki Suriye kongresi Afrin’in gölgesinde başladı

Soçi’deki Suriye kongresi Afrin’in gölgesinde başladı

HABER MERKEZİ – Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi’de başladı. Kürt temsilciler kongreye katılmazken, Kuzey Suriye yönetimi tarafından kongreye ilişkin yapılan açıklamada, kongrenin ev sahibi Rusya eleştirildi ve “Suriye halkları Afrin’de savaş uçaklarıyla bombalanırken, çözüm çıkması mümkün değil” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kararlaştırdığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi başladı.

Suriye’deki hükümet yanlısı ve karşıtı çeşitli etnik grupları bir araya getirecek olan 2 günlük kongrenin ilk günü heyetlerin gelişi ve kaydı ile geçecek.

Yaklaşık 1600 Suriyeli delegenin katılacağı ana toplantı ise yarın yapılacak.

Kongrenin organizatörleri tarafından yapılan açıklamaya göre Soçi’deki kongreye katılacak delegelerin yüzde 94.5’ini Araplar oluşturuyor. Kürt temsilciler ise kongreye katılmıyor.

Garantörler ve davetliler

Kongrede Rusya’yı Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran’ıysa Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari temsil edecek. Birleşmiş Milletler’i (BM) temsilen Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura masada olacak.

Soçi’ye davet edilen BM Güvenlik Konseyi’ndeki daimi üyeler ABD, İngiltere, Çin ve Fransa ile Mısır, Irak, Ürdün, Kazakistan, Lübnan ve Suudi Arabistan da kongrede yer alacak.

Komite ve komisyonlar kurulacak

Sputnik’te yer alan habere göre kongre sırasında prezidyum, yüksek komite ve organize komitesi olmak üzere üç idari kurul ile anayasa komisyonu, yetki komisyonu ve oy sayım komisyonu olmak üzere üç komisyon kurulacak.

Komite ve komisyonlarda hükümet ve muhalefet temsilcilerinin yanı sıra kıdemli devlet insanları ve sendika temsilcileri de yer alacak.

Soçi’deki kongrenin yeni Suriye anayasası hazırlama sürecini başlatması beklendiğinden gözler anayasa komisyonunda olacak. Bu komisyonda Suriyeli vekiller Aşvak Abbas ve Ahmed Kuzbari ile Prof. İman Hamadan ve Prof. Amal Yazıcı yer alıyor.

Kuzey Suriye yönetimi gitmedi: Afrin bombalanırken çözüm çıkmaz

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı saldırılar nedeniyle Kuzey Suriye Demokratik Özerklik Yönetimi Soçi’deki toplantıya katılmayacak.

Kuzey Suriye yönetimi tarafından yapılan açıklamada “Suriye halkları Afrin’de savaş uçaklarıyla bombalanırken, bir çözüm çıkması mümkün değil” denildi.

Soçi toplantısına ev sahipliği yapan Rusya’nın onayıyla Afrin’e saldırıların başlatıldığının vurgulandığı açıklamada, bunun, Soçi toplantısının özü ve ciddiyetine aykırı olduğu belirtilerek, “Tüm Suriye halklarının toplantısına öncülük eden bir güç; bir tarafın bir başka tarafa saldırısına destek veremez” denildi.

Açıklamadan satır başları şöyle:

“Rusya’nın Türk devletine destek veriyor olması, askeri yöntemleri halen esas aldıklarını ve çözüm sürecinin de ciddi anlamda tehlikede olduğunu gösteriyor. Bu durum Soçi’nin daha önce yapılan toplantılar gibi sonuçsuz kalacağını gösteriyor. Türk devletinin isteklerinin kabul edilmesinin kendisi Suriye halklarının çıkarına terstir ve bu durum çözümün gelişmesi önünde ciddi engeldir.

“Rusya bir taraftan Türk devletine her türlü silahını kullanarak Efrin halkına saldırı için destek verirken, diğer taraftan kendisini çözüm isteyen taraf olarak gösteriyor.

“Suriye’deki halkların bir kesimini kurban ederek çözüm getireceklerini söylüyorlar. Oysa bu gerçeklik tüm çözüm yollarını tıkamaktadır. Bir şey ortaya çıksa da bu halkımıza zorla dikte edilen şey olacaktır.”

Öte yandan Suriye’nin Demokratik Dönüşüm Güçleri Ulusal Koordinasyonu ve Kuzey Suriye’deki birçok siyasi parti de, Afrin’e yönelik saldırılar nedeniyle kongreye katılmayacaklarını belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP, Başbakan’a ÖSO’yu sordu: Nasıl bir anlaşmanız var?
Sonraki Haber
Şebnem İşigüzel’in 'Ağaçtaki Kız' romanı Books at Berlinale’de