Ana SayfaDünyaSoçi’deki Suriye Kongresi’ne davet edilen ülkeler açıklandı

Soçi’deki Suriye Kongresi’ne davet edilen ülkeler açıklandı

HABER MERKEZİ – Rusya; ülkesi, İran ve Türkiye adına Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılması planlananlara davet gönderdi.

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, 29-30 Ocak tarihleri arasında Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılması planlanan ülkelere davet gönderdi.

BMGK daimi üyeleri listede

Sputnik’te yer alan habere göre Lavrentyev tarafından davet mektubu gönderilen ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri olan İngiltere, Çin, ABD, Fransa ile Mısır, Ürdün, Irak, Kazakistan, Lübnan ve Suudi Arabistan.

Davet edilen ülkelere gönderilen mektupta ise şöyle denildi:

Rusya, İran ve Türkiye adına sizi, bu ülkelerin liderleri Vladimir Putin, Hasan Ruhani ve Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Kasım 2017 tarihli teklifi üzerine 29-30 Ocak’ta Soçi’de düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmaya davet ediyoruz.

Ayrıca mektupta, Soçi kongresinin “geniş bir yelpazedeki Suriyeli taraflar arasında diyalog oluşmasına destek olmayı ve yeni bir Suriye için toplumun tüm tabakaları açısından uygun şartları oluşturarak toprak bütünlüğünü, ülkenin bağımsızlığını korumayı amaçladığı” ifade edildi.

Soçi’deki kongrenin “Suriye’deki politik çözüme ivme kazandırmayı amaçladığı ve Cenevre görüşmeleri kapsamındaki uygulamalara geçişe yardımcı olmasının umulduğu” da kaydedildi.

PYD katılmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün (22 Ocak) yaptığı açıklamada kongreye PYD’nin katılmayacağını söylemişti.

Türkiye’nin Afrin’e saldırısı sonrası Kuzey Suriye yönetimi de Soçi’ye rest çekmişti.

Previous post
Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
Next post
Afrin’e saldırıda dördüncü gün: Ne oldu, kim ne dedi?