Ana SayfaDünyaSuriye, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu için ‘işgal’ dedi: Hava savunma sistemlerimiz hazır

Suriye, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu için ‘işgal’ dedi: Hava savunma sistemlerimiz hazır

HABER MERKEZİ – Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, BBC’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e harekâtını “işgal” olarak nitelendirdi ve “Hava savunma sistemlerimiz hazır” dedi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu “işgal” olarak nitelendirdi ve buna karşılık vereceklerini söyledi.

BBC’ye konuşan Faysal Mekdad, “Türkiye’nin işgali, Suriye’nin egemenliğinin açıktan ihlalidir, Suriye’nin egemenliğine karşı bir saldırıdır” dedi.

Mekdad, Rusya’nın operasyona buna yeşil ışık yaktığı yönündeki soruya yanıtı ise şu oldu:

“Bilmiyorum. Rusların ne düşündüğünü biliyoruz. Rusya’nın Suriye adına hareket edebileceğini ya da Suriye’de şimdiye kadar savunduğu prensiplere karşı hareket edebileceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla bu, Türkiye’nin Suriye egemenliğine karşı bir saldırganlığı ve Suriye’nin böylesi bir saldırıya karşı her tür cevabı vermeye hakkı var.

“Doğrudan ya da dolaylı olarak cevap veriyoruz. Şu anda yaşananlara bakabilirsiniz. Bizim kendi politikalarımız var, kendi konumumuz var. Bu saldırıyı kınadık ve buna göre hareket edeceğiz.

“Özellikle herhangi bir eylemden bahsetmeyeceğim ancak Suriye’nin kendini korumaya hakkı vardır. Tekrar tekrar söyledik, Türk rejiminin saldırılarına yanıt vermek için mümkün olan her aracı kullanacağız.”

Mekdad, “Bu, uçakları düşürmeyi de kapsıyor mu?” sorusuna ise “Bunu çok açık olarak söyledik. Hava savunma sistemlerimiz hazır” cevabını verdi.

Türkiye, “İşgal etmiyoruz” diyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Suriye toprağında kesinlikle gözümüz yok” demiş, harekâtın ne kadar sürebileceğiyle ilgili soruya “Günler de sürebilir, haftalar da” yanıtını vermişti.

Kalın, “Suriye’yi işgal etmiyoruz, terörü bitiriyoruz” diye konuşmuştu.