Ana SayfaDünya‘Suriye’deki Rus üslerine saldırı İdlib’de Türkiye’nin denetlediği bölgeden yapıldı’

‘Suriye’deki Rus üslerine saldırı İdlib’de Türkiye’nin denetlediği bölgeden yapıldı’

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz hafta Suriye’deki Rus askeri üslerini hedef alan saldırıların İdlib’de Türkiye’nin denetlediği ‘çatışmasızlık bölgesi’nden kalkan insansız hava araçlarıyla düzenlendiği iddia edildi.

Suriye’de 5-6 Ocak’ta Rusya’nın kullandığı Hmeymim ve Tartus üslerine 13 silahlı insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişiminde bulunduğu aktarıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu girişimlerin Rus hava savunma araçlarıyla başarısızlığa uğratıldığını belirtti.

Sputnik’in haberine göre saldırıda kullanılan İHA’ların tasarımı için teknolojik açıdan gelişmiş bir başka ülkeden yardım alınmış olabileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı, internet sitesinden İHA’ların fotoğraflarını da paylaştı.

‘Saldırı Türkiye’nin denetlediği bölgeden yapıldı’

BBC Türkçe’nin Rusya devletine ait haber kanalı Rossiya 24’de dayandırdığı haberde, Suriye’deki Rus askeri üslerini hedef alan saldırıların İdlib’de Türkiye’nin denetlediği çatışmasızlık bölgesinden kalkan İHA’larla düzenlendiğini bildirildi.

Haberde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye’nin istihbarat örgütleriyle temasa geçerek, çatışmasızlık bölgelerine yönelik sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini bildirdiği de ifade edildi.


Türkiye’den Rusya ve İran’a İdlib çağrısı: ‘Rejim ilerliyor, durdurun’


İdlib’e dair

Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye sınırında yer alan bir eyalet olan İdlib, şu anda Suriye’de, bütünüyle hükümet güçlerinin kontrolünün dışında yer alan tek eyalet.

Suriye iç savaşının başlangıcında cihatçı grupların sahneye çıktığı yerlerin başında gelen İdlib, Aralık 2016’daki tahliyelerin ardından Halep’ten ayrılan silahlı kişilerin ve ailelerinin yerleştirildiği kent olma özelliğine de sahip.

İdlib, ülke çapında hükümet karşıtı silahlı güçler açısından bir “kale” olarak görülüyor ve Suriye’de Moskova, Ankara ve Tahran aracılığıyla oluşturulan dört çatışmasızlık bölgesinden birisi. Anlaşma çerçevesinde Türkiye, bölgeye gözlem noktaları kurmuştu.

2016’da adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren ve El Kaide’den ayrıldığını duyuran Nusra Cephesi, son süreçte başka cihatçı gruplarla birlikte kurduğu çatı örgüt Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), İdlib’in önemli kısmını kontrolü altında tutuyor.

Eğer İdlib geri alınırsa, bu, Suriye’deki tüm şehirlerden silahlı muhaliflerin tahliye edileceği anlamına geliyor.