Ana SayfaGüncelTİHV ve İHD’den ortak açıklama: Savaş öldürür; savaşa hayır, barış istiyoruz

TİHV ve İHD’den ortak açıklama: Savaş öldürür; savaşa hayır, barış istiyoruz

HABER MERKEZİ – Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği, yaptıkları ortak açıklamada Türkiye’yi Afrin saldırılarına son vermeye çağırdı ve “Savaşa karşı barışı savunuyoruz” dedi.

Türkiye’nin Afrin’e saldırısı ikinci gününde devam ederken Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) ‘Savaş Öldürür, Savaşa Hayır, Barış İstiyoruz’ başlığıyla ortak yazılı bir açıklama yaptı.

Dün ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekat ile kente hava saldırıları düzenlenmesi ve bugün de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte karadan Afrin’e ilerlemeye başlamasının hatırlatıldığı açıklamada, savaş ile ilgili gerçekler paylaşıldı:

Savaş öldürür, Savaş sakat bırakır, Savaş göç ettirir, Savaş çocukları, kadınları, LGBTİ+ bireyleri öncelikle etkiler, Savaş işkence başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerinin kaynağıdır, Savaş toplumların ruhsal dünyalarında gelecek nesillere de aktarılan derin örselenmelere yol açar, Savaş ekolojik yıkımdır, Savaş ekonomik kaynakları yok eder.

Genelkurmay Başkanlığı’nın dün yaptığı açıklamada, hukuka ve meşruiyete aykırı hususlar bulunduğunu da belirten İHD ve TİHV, “Türkiye, Cenevre Sözleşmelerine taraftır ve eylemlerinin sorumluluğunun farkında olmalıdır. Yüz binlerce insanın yaşadığı Afrin bölgesinde yaşanabileceklerin insani felakete yol açacağı kaygımızı bir kez daha paylaşmak isteriz” ifadelerini kullandı.

Durumun Türkiye’de bir arada barış içinde yaşamak isteyen halklar arasında derin kırılmalara sebep olabileceği uyarısında bulunulan açıklamayla Afrin’e saldırıların durdurulması çağrısı yapıldı.

“Savaşa karşı barışı savunuyoruz”

Açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi:

Siyasal iktidara bir kez daha sesleniyoruz. Türkiye içinde ve dışında çatışmaya ve savaşa dayalı politikalardan vazgeçiniz. Demokratik kurallar çerçevesinde bütün halklar ve inançlarla bir arada yaşama imkanı vardır. Yeter ki bu sorunlar hakkında barışçıl ve demokratik yollarla çözüm konusunda irade gösterilebilsin. Dünyada çok sayıda örnekleri olduğu gibi Türkiye’nin de Kürt sorununun çözümü için sahici bir çatışma çözümüne ihtiyacı vardır.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi bastırıldığı halde süreci karşı darbeye dönüştüren ve 20 Temmuz 2016’dan beri Türkiye’yi OHAL rejimiyle yöneten siyasal iktidar, şimdi de Suriye kantonlarının yönetim biçimlerini gerekçe gösterip Türkiye’yi bir oldu bitti ile karşı karşıya bırakmış ve sıcak savaşa sürüklemiştir. Siyasal iktidar bu politikasından vazgeçmediği takdirde Türkiye’yi savaş haline göre yöneteceği açıktır. Böyle bir durumda da demokrasi ve insan hakları adına söylenebilecek hiçbir şey kalmamaktadır.

Türkiye ve dünya kamuoyunu bilhassa da insan hakları hareketi ve kurumlarını başlatılan bu savaşın büyümeden sona erdirilmesi ve sorunların diyalog ve müzakereyle çözümü konusunda inisiyatif almaya ve harekete geçmeye davet ediyoruz.

Savaşa karşı barışı savunuyoruz. İnadına barış diyoruz.


TİHV ve İHD’nin ortak açıklamasının tam metnini BURADAN okuyabilirsiniz.
Previous post
İstanbul ve Ankara'da da Afrin protestolarına izin yok: Eylemciler satırla taciz edildi, gözaltılar var
Next post
İsveç’te İran’daki göstericilerle dayanışma eylemi