Ana SayfaDünyaTrump’tan nefret söylemi: Bu bok çukuru ülkelerden niye insanları kabul ediyoruz?

Trump’tan nefret söylemi: Bu bok çukuru ülkelerden niye insanları kabul ediyoruz?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın mülteciler konulu bir görüşmede “Bu bok çukuru ülkelerden niye bu insanları kabul ediyoruz?” cümlesini sarf ettiği bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Donald Trump’ın, Oval Ofis’te yapılan bir görüşmede Afrika ülkeleri, El Salvador ve Haiti’yi kast ederek, “Bu bok çukuru ülkelerden niye bu insanları kabul ediyoruz?” dediği duyuruldu.

Konuya ilişkin Beyaz Saray’dan yalanlama gelmezken, ilk açıklama Beyaz Saray sözcülerinden Raj Shah’dan geldi.

Shah, Washington Post’un duyurduğu Trump’ın nefret söylemine ilişkin olarak, “Washington’daki bazı politikacılar başka ülkeler için mücadele yolunu seçmiş olabilir ama Başkan Trump her zaman Amerikan halkı için savaşacaktır” dedi.

Açıklamanın devamında ise “Başkan Trump, ulusumuza katkı verebilecek, ekonomimizi güçlendirecek ve topluma yararı olacak kişileri kabul etme konusunda kalıcı çözümler aramaktadır” sözlerini kullandı.

‘Hepsi AİDS’li’

Trump’ın Afrika ülkeleri ile Kuzey Amerika’da yer alan El Salvador ve Haiti için sarf ettiği bu sözleri, Cumhuriyetçi ve Demokrat partili milletvekilleri ile “tarafsız bir mülteci anlaşması teklifi” üzerine gerçekleştirilen bir toplantıda sarf ettiği bildirildi.

Trump’ın ayrıca bu ülkeler yerine Norveç’ten ‘mülteci almak’ yönünde bir çıkış yaptığı da belirtildi.

ABD Başkanı Trump’ın birkaç hafta önce de Haitililer için “hepsi AİDS’li” ifadesini kullandığı bildirilmişti.

Başkan Trump’ın nefret söylemi sonrası Demokrat partili bazı vekiller tepki mesajları paylaştı.

‘Nezaketsiz, bölücü ve seçkinci’

Maryland vekili Elijah Cummings açıklamaların affedilmez olduğunun altını çizerken, Kongre’deki tek Haiti kökenli ABD vatandaşı olan Cumhuriyetçi partili vekil Mia Love, Trump’ın “nezaketsiz, bölücü ve seçkinci” açıklaması için özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

Donald Trump bu hafta içinde ABD’de yaşama ve çalışma izni olan yaklaşık 200 bin El Salvadorlu’nun oturum izinlerini iptal etme kararı almıştı.

El Salvadorlulara, 2001’de ülkede büyük yıkıma yol açan depremin ardından Geçici Koruma Statüsü altında oturum izni verilmişti.

Trump yönetimi dört ay önce de selefi Barack Obama döneminde, ABD’ye yasa dışı yollarla gençken gelenlerin sınır dışı edilmesini önlemek için konulan programa son vereceğini açıklamış, yargı Trump’ın kararını durdurmuştu.

Trump’tan ‘düzeltme’

Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere birçok kurum ve kişiden tepki alan Trump, yapılan görüşmeye ve toplantıda kullandığı dile ilişkin Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Trump, “Toplantıda tarafımdan kullanılan dil, sert bir dildi, ama bu dil değildi” dedi ve asıl ‘sert’ olanın ortaya konan teklif olduğunu savundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Juncker: Türkiye'de gazeteciler hapiste olduğu sürece ilişkilerde ilerleme olmayacak
Sonraki Haber
Erdoğan’dan yardımcı doçentliğin kaldırılması talimatı