Ana SayfaDünyaTrump’tan silah ihracatının artırılması için talimat

Trump’tan silah ihracatının artırılması için talimat

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın yabancı ülkelere yönelik silah satış kurallarının gevşetilmesi için tüm hükümet çapında girişim başlatacağı bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, son altı yılın en yüksek seviyesine çıkan (50 milyar dolar) dış ticaret açığının kapatılması ve daha fazla istihdam yaratmak için silah ihracatını arttırmayı planlıyor.


5 ülke satıyor, Ortadoğu silahlanıyor: Türkiye en çok silah ithal eden beşinci ülke


Reuters’ın üst düzey ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre bu hedef doğrultusunda Trump, Şubat ayında yabancı ülkelere silah ihracatı kurallarının gevşetilmesi için tüm hükümet çapında bir girişimde bulunacak.

Ayrıca silah satışlarının milyarlarca dolar daha artmasını sağlamaları için ABD’li askeri ataşelerle diplomatlara da talimat verecek.

ITAR değişecek

Plan kapsamında ABD’nin yabancı ülkelerdeki askeri ve ticari ateşelere talimat verilmesinin yanı sıra Uluslararası Silah Ticareti Düzenlemeleri (ITAR) de elden geçirilecek.

1976’dan beri federal hükümetin silah ihracatı politikasını belirleyen ve 30 yıldır değiştirilmeyen ITAR’da yapılacak düzenleme ile beraber NATO üyesi olmayan müttefik ve dost ülkelere yapılan satışlara kolaylık getirilecek.

Silah şirketlerinin değeri rekor düzeyde

Dünyanın en büyük silah satıcısı konumunda olan ABD’de en büyük 5 silah şirketinin (Lockheed, Boeing, Raytheon Co, General Dynamics Corp, Northrop Grumman) hisse senedi değerleri son 5 yılda üç kattan fazla değerlenerek, tüm zamanların rekor düzeyine yükseldi.

Ayrıca ABD’nin 2016’da 31 milyar dolar olan silah ihracatı 2017’de 42 milyar dolara çıktı.


Bu haber, Reuters ve Sputnik’ten derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kışanak ve Tuncel’e tahliye yok, mahkeme heyeti yine değişti
Sonraki Haber
CHP’li Özel: MHP’nin durumu; patron çıldırdı, kapatıyoruz