Ana SayfaDünyaTürkiye-AB ilişkileri gündemdeydi: Erdoğan ile Macron’dan ortak açıklama

Türkiye-AB ilişkileri gündemdeydi: Erdoğan ile Macron’dan ortak açıklama

HABER MERKEZİ – Paris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mevkidaşı Emmanuel Macron, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Avrupa Birliği’nin gündeme geldiği açıklamalarda, Erdoğan “Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok” derken, Macron ise “Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

Fransa ziyareti için Paris’e giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Elysee Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

Törenin ardından Erdoğan ile Macron, ikili görüşmelerde bulundu.

Erdoğan ile Macron’un ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında füze savunma anlaşması imzalandığı öğrenildi.

Macron: Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor

Düzenlenen ortak basın toplantısında ilk konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, şunları ifade etti:

Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içindeyim. Türkiye ile terörle mücadelede örnek teşkil eden iyi bir işbirliğimiz var. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Bunu kuvvetlendirilmiş ortalıklar çerçevesinde yapacağız. Füze savunma anlaşması imzaladık. Uçak anlaşması konusunda imzaladığımız anlaşma da önemli bir açıklama. Sinop Nükleer Santrali konusunda da görüştük. Ortadoğu’yu konuştuk. Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı.

IŞİD sonrası Suriye’de barış ve istikrar sağlanmalı. Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteriz. Türkiye-AB ilişkilerine de değindik. Türkiye Avrupa Konseyi kapsamında kalmalı. Türkiye-AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli. Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor.

Erdoğan: Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok

Macron’un ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Ziyaretimizde 500 yılı aşkın mazisi olan dostluğumuzun bugün çok daha farklı bir şekilde güçlenerek devam ettiğini görüyorum. Görüşmelerde Türkiye-Fransa ilişkilerini bölgesel ilişkileri, uluslararası camiadaki gelişmeleri ele alma fırsatını bulduk.

Türkiye-AB süreci içinde ne yazık ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen ülke. Fransa AB’nin önemli bir ayağını oluşturuyor. Türkiye gibi başka bir ülke AB içinde yok. AB bize gerekçe de sunamıyor. İlk zamanlar 15 fasıl üzerinden bizi engellerken, fasılların sayısı 35’e çıktı. Daha sonra farklı yaklaşımla faslın kapatılması noktasına gelince olmadı. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milletimi de ciddi manada yoruyor. Bizi belki de bir karara doğru sürükleyecektir. Ne olur artık bizi de alıverin diyecek halimiz de yok.

İsrail-Filistin ilişkilerini de görüştük. Güçlü olmak haklılık sebebi değildir. Kudüs, Filistin konusunda atılabilecek adımlarda Fransa ile yakın istişare içinde olacağız. Diyaloğumuz Suriye konusunda da kararlı şekilde devam edecek.

Erdoğan ayrıca, “Sayın cumhurbaşkanı bana bazı isimler verdi. Adalet bakanımızdan onlarla ilgili bilgileri temin ederek kendilerine göndereceğim” ifadesini de kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan mevkidaşı Erdoğan’la yapacağı görüşme öncesi basın özgürlüğü konusunda mesaj gelmişti. Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini anımsatan Macron, Erdoğan ile görüşmede basın özgürlüğü ve ülkedeki tutuklu gazeteciler konusunu gündeme getireceğini belirtmişti.

Erdoğan’dan “MİT TIR’larını” hatırlatan Fransız gazeteciye: FETÖ ağzıyla konuşuyorsun

Ortak açıklamanın ardından gazetecilerin sorularına yanıt veren Erdoğan’ın Fransız bir gazeteciye tepkisi dikkat çekti.

BBC Türkçe’nin haberine göre France 2 televizyonu muhabiri Laurent Richard Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “2014 yılında sınırda içinde silah olan kamyonlar bulundu. Neden Suriye’ye silah gönderdiniz? Türkiye’nin selefi grupları desteklemesi için ne diyorsunuz?” diye sordu.

Bunun üzerine Erdoğan, “Sorunuzu anlamadım, Suriye’ye kim silah gönderdi? FETÖ ağzıyla konuşuyorsun” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

O operasyonları yapanlar FETÖ’nün savcılarıydı ve onlar şimdi hapiste. İstihbarat teşkilatlarının bu tür operasyonlara yönelik yetkileri hakları vardır. Sen bana bu soruyu böyle soruyorsun da ABD’nin Suriye’ye gönderdiği 4 bin tır silahı niye sormuyorsun? FETÖ ağzıyla konuşmamayı öğrenin.

Fransız muhabir Richard ise Twitter’dan #pressfreedom (#basınözgürlüğü) etiketiyle paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

Bugün, sadece Erdoğan’a Türk gazetecilerin artık soramadığı soruları sormaya çalıştım.

Bir başka Fransız gazetecinin, tutuklanan iş insanı Osman Kavala’nın durumunun görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusuna da tepki gösteren Erdoğan, “Evet, burada Osman Kavala’nın avukatları var, iyi. Burada bu avukatlar da çalışıyorlar. Türkiye’de İstanbul’daki Gezi olaylarının geri planındaki aktörleri olduğunu hanımefendiye hatırlatayım, üzerinde çalışma yapsın” yanıtını verdi.

Erdoğan Fransa’da protestolarla karşılandı

Öte yandan mevkidaşı Macron ile görüşmek üzere Fransa’ya giden Erdoğan başkent Paris’te protesto edildi.

Fransa Parlamentosu yakınında gerçekleşen eylemde, Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine yönelik tepkiler dile getirildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin maketleriyle bir eylem yaparak, Macron’un Erdoğan ile görüşmesinde tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan’a yönelik bir diğer protesto ise feminist örgüt FEMEN tarafından gerçekleştirildi.

Garson kostümü giyinen FEMEN üyeleri, “Erdoğan’ın yamyam öğünü” isimli bir menü listesinin yer aldığı döviz hazırladı.

FEMEN üyeleri ayrıca bedenlerine “Erdoğan insan haklarını yiyor”, “Erdoğan Kürtlerin haklarını yiyor” ve “Erdoğan eşcinsellerin haklarını yiyor” gibi ifadeler yazdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Metamfetamin yapımında kullanılan maddenin bulunduğu şişe kırıldı, Bursa Adliyesi boşaltıldı
Sonraki Haber
Ortak düşman - Robin Yassin-Kassab