Ana SayfaDünyaTürkiye’den Afrin’e saldırı: Ne oldu, kim ne dedi?

Türkiye’den Afrin’e saldırı: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Türkiye, günlerdir top atışları ile hedef aldığı Afrin’e dün hava saldırısı düzenledi. Yapılan bombardıman sonucunda 7’si sivil, 3’ü YPG ve YPJ’li olmak üzere 10 kişinin yaşamını yitirdi ve yaralılar oldu. TSK, hava saldırısından yaklaşık 3 saat sonra hava harekatının sonlandığını açıklarken, MHP lideri Bahçeli ile ortak bir açıklama yapan Başbakan Yıldırım, “Gelişmelere göre yarın kara unsurları faaliyetleri icra edecek” dedi. Saldırının hedefindeki Kuzey Suriye Federasyonu, YPG, YPJ ve DSG’den yapılan açıklamalarda ise bombardımanlar neticesinde sivillerin yaşamını yitirdiği belirtilerek, ‘saldırılara cevap verileceği’ kaydedildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Afrin’e saldırıyı kınayarak, “Suriye’nin Türkiye’yi bilgilendirdiği iddiaları yalan” dedi. İran yaptığı açıklamada olası kara harekatının kongreyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin Kütahya İl Kongresi’nde yaptığı açıklamada, “Afrin’e operasyonun fiilen başladığını” söylemiş ve Afrin’i ‘Münbiç operasyonunun takip edeceğini’ belirtmişti.

Erdoğan’ın ardından ise Başbakan Binali Yıldırım’dan “Havadan harekata başlanmıştır” açıklaması gelmişti.

Yıldırım’ın açıklamasının hemen ardından ise Afrin kırsalına yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçakları tarafından hava saldırısı başlatıldı.

TSK’den yapılan yazılı açıklamada, “20 Ocak 2018 saat 17:00’dan itibaren ‘Zeytin Dalı Harekatı’ başlatıldı” denildi.

Harekat kapsamında Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden kalktığı belirtilen savaş uçakları, Afrin’in Cindirese ilçesinin kırsalını bombaladı. Eş zamanlı olarak karadan da obüslerle atış yapıldı.

Bölgeden yayın yapan ANHA’nın haberine göre TSK, Cindirese’nin yanı sıra Şerawa, Şera, Mabata ve Raco ilçelerine de eş zamanlı hava saldırısı gerçekleştirdi.

Hava saldırısının başlamasından saatler sonra TSK, ‘Zeytin Dalı’ isimli harekat ile Afrin’de 108 hedefin vurulduğunu, harekata katılan 72 uçağın daha sonra üslerine döndüğünü duyurdu.

Biri çocuk 7 sivil ile 3 YPG ve YPJ’li yaşamını yitirdi

Türkiye’den yapılan açıklamalarda sivillerin hedef alınmadığı belirtilse de bölgedeki ANHA muhabirleri, hava saldırılarında çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

Ajansa göre yaralılar arasında çocuklar da var.

Reuters’a konuşan YPG Sözcüsü Birusk Haseki de saldırılarda 6 sivil ile 3 YPG ve YPJ’linin yaşamını yitirdiğini ve 13 sivilin yaralandığını açıkladı.

Bölgede bulunan Reuters foto-muhabiri Rodi Said, saldırıda yaralanarak Afrin Hastanesi’ne kaldırılan Yahya Hamadeh isimli 7 yaşındaki Arap sığınmacı bir çocuğun yaşamını yitirdiğini aktardı.

Türkiye-ABD-Rusya arasında diplomasi trafiği

Afrin’e yönelik başlatılan hava saldırısının ardından yoğun diplomasi trafiği de yaşandı.

ABD ve Rusya Genelkurmay başkanlarının Suriye konusunu ele almak üzere telefonla görüştüğü bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada,“20 Ocak günü Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile Amerikalı mevkidaşı Joseph Dunford arasında telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. Taraflar Suriye’deki gelişmeler yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren ve karşılıklı çıkarlara dayalı konuları ele almıştır” denildi.

Bu haberden dakikalar sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştüğü aktarıldı. AA, bu görüşmenin ABD’nin talebiyle gerçekleştiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada “BM dahil tüm taraflara bilgi verdik. Tillerson’a yanımızda olmalısınız dedik. Harekatı bir yazıyla Suriye rejimine bildiriyoruz” dedi.

Diplomasi trafiği yaşanırken Rusya Afrin’deki askerlerini çektiğini duyurarak mevcut durumdan ABD’yi sorumlu tuttu.


Afrin’den çekilen Rusya, topu ABD’ye attı; Washington hala sessiz


Hükümetten açıklamalar

Hava saldırısının arıdndan hükümetten ilk açıklama ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, Afrin’e yönelik hava saldırısının uluslararası hukuka uygun ve meşru olduğunu savundu, sivillerin hedef olmadığını ve buna karşı tedbirler alındığını ifade etti.

Hava harekatının sonlandırıldığının duyurulmasının ardından bir açıklama da Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’den geldi.

İkili, Çankaya Köşkü’ndeki görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Yıldırım, “İlk aşaması TSK hava unsurlarıyla gerçekleştirilmiş, hedeflerin neredeyse tamamına yakını tahrip edilmiştir. Gelişmelere göre yarın kara unsurları faaliyetleri icra edecek” dedi.

MHP lideri Bahçeli ise, “Çok yönlü değerlendirildiğinde çok önemli bir operasyondur. İyi planlanmış bir operasyon olduğu dikkat çekmektedir. İnanıyorum ki aydınlatıcı bir operasyon olarak tarihe geçecektir” diye konuştu.

Kuzey Suriye Federasyonu, YPG, YPJ ve DSG’den açıklamalar

Demokratik Birlik Partisi (PYD), Türkiye’nin Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı” operasyonunu başlatmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Afrin’e saldırıdan ötürü tüm Suriye halkının zarar göreceğinin vurgulandığı belirtilerek, Rusya ve ABD’ye şu çağrıda bulunuldu:

Rusya ve Amerika, düşmanca bombardımana karşı tutumunu açıklamalı, tutumunu netleştirmelidir. Tutumlarının net olmaması, Türk devletinin saldırısına onay verdikleri anlamına gelmektedir.

Açıklamada aynı zamanda “Uluslararası topluma, BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi’ne yasalara ve sözleşmelere göre hareket ederek bölgeye saldırıları durdurmaları çağrısı” yapıldı.

TSK tarafından yapılan hava saldırılarına ilişkin Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı’ndan da açıklama geldi.

Hava saldırılarının Afrin bölgesindeki sivil halkı hedef aldığı belirtilen açıklamada saldırılara karşı eylem çağrısında bulunuldu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Onurlu Kuzey Suriye ve tüm Suriye halkına, halkların ve insanlığın düşmanı terörist Türk devletine karşı ayağa kalkma çağrısı yapıyoruz. Ayrıca dört parça Kürdistan’daki yurttaşlarımıza sokaklara çıkarak Efrin’e karşı vahşi saldırıya karşı durmaları çağrısı yapıyoruz. Yurt dışındaki mülteci Kürtlere de ‘Hepimiz Efrin’iz’ sloganıyla saldırılara karşı durması çağrısı yapıyoruz.

Hava saldırılarına ilişkin YPG’den ilk açıklama ise Türkiye’nin YPG’nin Afrin’deki sözcüsü Rojhat Roj’dan geldi.

Reuters’a konuşan Roj, bombardımanda yaralananlar olduğunu ama tam sayının bilinmediğini belirtti. Açıklamada, taraflar arasında doğrudan çatışma yaşanmadığı bilgisi de yer aldı.

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Sözcüsü Nesrin Abdullah da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısının tüm Suriye’yi hedef aldığını belirterek, tüm güçleriyle saldırılara cevap vereceklerini söyledi.

ANHA’ya konuşan Abdullah, “Afrin halkı bilmelidir ki bizler sözümüzü tutacağız ve tüm gücümüzle saldırıları püskürteceğiz” dedi ve ekledi: “Kazanacağız.”

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı da saldırılara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. DSG’nin IŞİD’e karşı mücadelesinin hatırlatıldığı açıklamada bu mücadele sürerken Türkiye tarafından Afrin’e dönük bu saldırının “IŞİD’e fırsat sunacağı” belirtildi.

“Suriye sınırlarını korumakla görevli olan DSG, Türk devletinin Suriye topraklarına dönük saldırılar düzenlemesini kabul etmeyecektir” denilen açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

Güçlerimizin “sınırda TC’ye yönelik saldırı geliştirdiği” iddiaları asılsızdır ve tümden yalandan ibarettir. Türk devleti bu iddialarla güçlerinin ve ona bağlı radikal İslamcı grupların bölgeye geçişine kılıf uydurup zemin oluşturmak istemektedir. Bu girişim, halkımıza ve tüm Suriye’ye dönük düşmanca bir saldırı olacaktır. Tüm dünyaya bir kez daha açıkça beyan ediyoruz ki, Türkiye’ye karşı hiçbir olumsuz yaklaşım ve farklı bir niyetimiz yoktur.

Ancak tüm bu çıplak gerçekliğe rağmen bir saldırı gerçekleşirse önümüzde tek seçenek olarak amansız direniş kalacaktır. Türkiye’den tehdit ve saldırılarını bir an önce durdurmasını istiyor, tüm uluslararası toplumu ve kamuoyunu da IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleye önem vermeye ve Suriye krizine siyasi çözüm bulmaya çağırıyoruz.

IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra artık ülkemizi yeniden inşa etme ve siyasi çözümü gerçekleştirme zamanı gelmişken, DSG olarak, bunca yıldır devam eden Suriye savaşında artık yeni bir savaşa kapı aralamaya ihtiyaç olmadığına inanıyor, yeni bir cephe açmak istemiyoruz.

Suriye: Afrin’e saldırıyı kınıyoruz, Türkiye’yi bilgilendirdiğimiz yönündeki iddialar yalan

Suriye Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısına ilişkin bir açıklama yaptı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın yayınladığı bakanlık açıklamasında, “Suriye Arap Cumhuriyeti, Türkiye’nin Suriye topraklarının bir parçası olan Afrin’e düzenlediği saldırıyı kararlılıkla kınıyoruz” denildi.

Suriye’nin Türkiye’yi bilgilendirdiği iddialarının yalanlandığı açıklamada, “Türkiye’nin eylemlerinin, Suriye’nin egemenliğine saldırısının bir başka adımı olduğu” ifade edildi.

‘Kara harekatı kongreyi olumsuz etkileyebilir’

İran’dan saldırılara ilişkin açıklama geldi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir Ensari, Türkiye’nin Suriye’deki ‘ateşkesin garantörleri’nden biri olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

Herhangi bir kara harekatı kongreyi olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Suriye’deki ateşkesin garantör ülkelerinin (Rusya, Türkiye ve İran) böyle bir şeyin olmaması için harekete geçeceklerini umarız.


Afrinliler: Erdoğan barış istemediğini kanıtladı; işgale izin vermeyeceğiz

HDP: Adı ‘Zeytin Dalı’ konulsa da bu tıpkı Halepçe’de Enfal Suresi’nin kullanılması gibi

David Harvey ve Noam Chomsky dahil 13 önemli isimden dünyaya Afrin çağrısı




Önceki Haber
ABD'de kadınlar, Trump'ın Beyaz Saray'daki 1. yılını protesto etmek için sokaktaydı
Sonraki Haber
Kilis sınırında 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi