Ana SayfaGüncelTürkiye’den Rusya ve İran’a İdlib çağrısı: ‘Rejim ilerliyor, durdurun’

Türkiye’den Rusya ve İran’a İdlib çağrısı: ‘Rejim ilerliyor, durdurun’

HABER MERKEZİ – Suriye Ordusu’nun İdlib’deki ilerleyişi sürerken Türkiye, Rusya ve İran’a bir çağrı daha yaptı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirsin, Suriye rejimini durdursun” dedi.

Suriye Ordusu’nun, İdlib’in kırsal kesimlerinde ilerlemesi sürüyor.

Dün basına yansıyan haberlerde Esad’a bağlı güçlerin, Rusya’nın da desteğiyle İdlib’te bulunan Türk birliklerini ve Türkiye destekli grupları kuşatarak ilerlediği iddiası gündeme gelmişti.

Suriye Ordusu’nun ilerleyişine tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vuruyor” demiş, Rusya ve İran’a çağrı yapmıştı.

Çavuşoğlu bugün de AA’ya yaptığı açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı, “İran ve Rusya sorumluluklarını yerine getirmeli. Garantör olduysanız ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldırısı da değil. Rejim ilerliyor İdlib içinde. Burada niyet farklı” diye konuştu.

“Eğer buradaki amaç bu saldırılarla bazı gönülsüz muhalif grupların Soçi’ye gitmesini sağlamaksa, o da ters teper” diye konuşan Çavuşoğlu, 29-30 Ocak’ta Soçi’de yapılacak görüşmelerden sonuç alınması için çatışmaların durması gerektiğini vurguladı.

İdlib’e dair

Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye sınırında yer alan bir eyalet olan İdlib, şu anda Suriye’de, bütünüyle hükümet güçlerinin kontrolünün dışında yer alan tek eyalet.

Suriye iç savaşının başlangıcında cihatçı grupların sahneye çıktığı yerlerin başında gelen İdlib, Aralık 2016’daki tahliyelerin ardından Halep’ten ayrılan silahlı kişilerin ve ailelerinin yerleştirildiği kent olma özelliğine de sahip.

İdlib, ülke çapında hükümet karşıtı silahlı güçler açısından bir “kale” olarak görülüyor ve Suriye’de Moskova, Ankara ve Tahran aracılığıyla oluşturulan dört çatışmasızlık bölgesinden birisi. Anlaşma çerçevesinde Türkiye, bölgeye gözlem noktaları kurmuştu.

2016’da adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren ve El Kaide’den ayrıldığını duyuran Nusra Cephesi, son süreçte başka cihatçı gruplarla birlikte kurduğu çatı örgüt Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), İdlib’in önemli kısmını kontrolü altında tutuyor.

Eğer İdlib geri alınırsa, bu, Suriye’deki tüm şehirlerden silahlı muhaliflerin tahliye edileceği anlamına geliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Torba tasarıyla 'yeniden suç işleme tehlikesi' de tutuklama nedeni olacak
Sonraki Haber
Kadın Gazeteciler: Kutlamadan çok hakikat için direnişi büyütmeye ihtiyaç var