Ana SayfaDünyaVenezuela’da gıda kıtlığı: ‘Ya yağmalarız ya da açlıktan ölürüz’

Venezuela’da gıda kıtlığı: ‘Ya yağmalarız ya da açlıktan ölürüz’

HABER MERKEZİ – Venezuela’da artan gıda kıtlığı yüzünden dükkanlar yağmalanırken, halk “Ya yağmalarız ya da açlıktan ölürüz” sözleriyle hükümetin başka bir seçenek bırakmadığını belirtiyor.

Venezuela’da gıda kıtlığındaki artış yüzünden kent ve kasabalarda yağmalama vakaları gün geçtikçe artıyor.

Boş süpermarket rafları ve hızla yükselen fiyatlar kimi insanların depolara girmesine, gıda kamyonlarının yağmalanmasına ve merkezin dışında kalan tarlaların işgaline neden oluyor.

Başkent Karakas’taki hak örgütü Venezuela Sosyal Sorun için Gözlem tarafından açıklanan verilere göre Ocak ayının ilk 11 gününde Venezuela’da bulunan 23 eyaletin 19’unda 107 yağma vakası ve birçok ölüm yaşandı. Ancak gerek Venezuela gerek yurt dışındaki medya bu sayının çok daha yüksek olduğuna işaret etti.

Uzmanlar ise kıtlığa yol açan ekonomideki ‘serbest düşüş’ün yakın zamanda sonlanmayacağı endişesi taşıyor.

‘Ya yağmalarız ya da açlıktan ölürüz’

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “ekonomik savaş” olarak nitelendirdiği durumdan dolayı muhalefeti ve dış güçleri suçlarken, onu eleştirenler sorunun ülke ekonomisinin kendi içinde olduğu konusunda ısrar ediyor.

Düzenlenen fiyat kontrollerinin, yoksul insanlara gıdayı ulaşılır kılmadığı, hatta, üretim maliyetinin altındaki satış fiyatlarının gıda üreticilerini sektörden çıkmak zorunda bıraktığı dile getiriliyor.

Maduro hükümetinin gidişatına dur diyemediği bir diğer konunun ise hiperenflasyon ve paradaki yüksek değer kaybı olduğu belirtiliyor.

Bu durumdan ötürü gıda için dükkan yağmalayan halk da bunun bir hak olduğu görüşünü taşıyor.

Yerel gazete Diario la Verdad’a konuşan Maryoli Corniele isimli bir kişi, yağmalamanın ardından “Ya yağmalarız ya da açlıktan ölürüz” diye konuşuyor.

Bir dükkan sahibi ise hükümetin ‘güvenlik’ konusunda tutarlı bir tutum sergilemediğini savunuyor.

Dükkan sahibi, “Hükümet karşıtı gösteriler olduğunda, onları bastırmak için yeterince biber gazı, tank ve birlikleri var. Ancak konu iş insanlarına gelince güvenlik yok” ifadelerini kullanıyor.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'daki Afrin protestosuna müdahale, DTK Eş Başkanı Güven'e soruşturma
Sonraki Haber
Fransa'dan Afrin operasyonunu sonlandırın çağrısı