Ana SayfaGüncel‘Yetkililer yargılanmadı, polislere ceza verilmedi’: Nihat Kazanhan cinayetinin üzerinden 3 yıl geçti

‘Yetkililer yargılanmadı, polislere ceza verilmedi’: Nihat Kazanhan cinayetinin üzerinden 3 yıl geçti

HABER MERKEZİ – Cizre’de polis kurşunu ile öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, Kazanhan’ın ölümünden sorumlu polislerden M.N.G dışındaki tüm polisler hala görevini sürdürüyor. M.N.G hakkında verilen müebbet hapis cezası ise çeşitli gerekçelerle 13 yıl 4 aya düşürüldü.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde evinin önünde oynarken özel harekat polisi M.N.G tarafından açılan ateş ile hayatını kaybeden Nihat Kazanhan’ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti.

Bu süre içerisinde olaydan sorumlu polislere herhangi bir idari soruşturma hazırlanmazken, Kazanhan’ın ölümünden sorumlu polislerden M.N.G dışında hepsi halen görevini sürdürüyor.

Polislere cezasızlık

Kazanhan’ın yaşamını yitirmesinin ardından ölümüne ilişkin görüntüler paylaşılmış, polis memuru H.V. “Kasten adam öldürmek” suçundan tutuklanmıştı.

Ancak H.V., bir ay tutuklu kaldıktan sonra asıl sorumlunun M.N.G. olduğunu itiraf etmiş, olay yerindeki delil ve görüntülerin yok edilmeye çalışıldığını kaydetmişti.

Yine de Kazanhan’ın ölümüyle ilgili  5 polis hakkında açılan davada dört polis hakkında “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan 6’şar ay hapis cezası verilmiş, ancak polislerin yeniden suç işlemeyeceğine kanaat getirilerek hükmün açıklanması ertelenmişti.

Sanıklardan MNG’ye ise “kasten adam öldürme” suçundan önce müebbet hapis cezası veren mahkeme, verdiği bu cezayı sanığın ‘Haksız tahrik altında olası kasıt ile suçu işlediği” gerekçesiyle önce 16 yıla, sonrasında da sanığın yargılama süresi boyunca “olumlu” davranış sergilediği kanaatiyle 13 yıl 4 aya düşürmüştü.

Yerel mahkemenin verdiği bu kararın ardından ise dosya bu kez de Yargıtay’a taşındı.

Kazanhan ailesi avukatlarından Filiz Ölmez, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

‘Yetkililer yargılanmadı, polislere ceza verilmedi’

Avukat Ölmez, sanıklara verilen cezaları yeterli bulmadıklarını belirterek, işlenen cinayetten hemen sonra olayın kolektif bir şekilde kapatılmaya çalışıldığı üzerinde durdu.

Ailenin avukatı, Kazanhan’ın ölümünün üzerinden geçen 3 yıl içerisinde yaşananları şu sözlerle anlattı:

Devlet bu tarz olaylarda her zaman yaptığı gibi resmi görevlileri koruma refleksi ile yaklaştı. Siyasiler yargı üzerinde baskı oluşturup, yönlendirici davrandılar. Ancak cinayetin polis tarafından işlendiği kesinleştikten sonra bu kez sadece M.N.G. adlı polise ceza verilip, diğer polislerin üzerine gidilmedi.

Avukat Ölmez, yargılamaya dair eksiklikleri ise şöyle sıraladı:

Suçu örtbas etmeye yönelik kolektif hareket eden diğer polislere ceza verilmedi. Bazı polislerin hiç ifadesi alınmadı. Olay yerindeki delilleri yok etmeye çalışan ve cinayet görüntülerini silmeye çalışan polisler ceza almadı. Olay günü sahte belge düzenleyen ve suçu nasıl örtbas edeceklerinin toplantısını yapan çok sayıda yetkili yargılanmadı. Suçun organize olduğunu polislerin kendisi itiraf etti. Ancak üstüne gidilmedi. Sadece M.N.G.’ye verilen ceza ile dosya kapatıldı.


Bu haber, MA’dan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trabzon'da bir uçak pistten çıkarak yamaca asılı kaldı
Sonraki Haber
Peru'da 7.3 büyüklüğünde deprem