Ana SayfaDünya16. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor

16. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e başlattığı operasyon bugün 16. gününde. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı sürerken, bölgedeki şiddetli çatışmalar da devam ediyor. Afrin’e yönelik operasyon ve ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21: 20 | Erdoğan’dan CHP’ye ‘ÖSO’ tepkisi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

TSK’nin Afrin’e yönelik operasyonda ÖSO ile birlikte hareket etmesini eleştiren CHP’ye tepki gösteren Erdoğan, “CHP’nin yaklaşımı ne milli ne yerli. PKK’nın yaklaşımı ne ise CHP’nin de odur” dedi.

Vatikan’da Papa Francis’le görüşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Görüşmelerde Filistin, Kudüs, Suriye, Irak, terörle mücadele, mültecilerin sorunları, insani yardımlar konularını ele alacağız. Ayrıca Batı dünyasında yükselen İslam düşmanlığı ve kültürel ırkçılıkla mücadele konusunda da görüş alışverişinde bulunacağız” dedi.

Erdoğan, Vatikan ziyaretinin ardından Roma’da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yla çalışma yemeğinde bir araya geleceğini ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile görüşeğini söyledi.


21:10 | TSK iki askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik operasyonda bugün iki askerin yaşamını yitirdiğini, 5 askerin de yaralandığını açıkladı.

TSK verilerine göre operasyon boyunca yaşamlarını yitiren askerlerin sayısı 15’e yükseldi.


19:04 | Bahçeli’ye göre TSK ve ÖSO işbirliği ‘elzem’

Türkiye’nin Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı” adı altındaki operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, operasyonun “çok yerinde” olduğunu söyledi ve Minbiç’i de kapsaması gerektiğini savundu.

Bahçeli, “Zeytin Dalı Harekatı, kanlı hesaplara karşı milli ve stratejik bir harekettir. Bundan geri dönüş yoktur, olamayacaktır. Ok yaydan çıkmıştır. Felaket senaryoları güdenlere karşı kahraman Mehmetçiğimiz bir kez daha sefere çıkmıştır. Zafer bizimdir, hedefse Kızılelma’dır” diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) işbirliğini “elzem” olarak nitelendiren Bahçeli bu konuda ise şu ifadeleri kullandı:

ÖSO’nun içinde birçok Türkmen kardeşimiz de bulunmaktadır. ÖSO ile TSK arasındaki işbirliği elzemdir. ÖSO, topraklarını koruma çabasındadır, ÖSO Suriyelilerin zulüm karşısında oluşturdukları vatan savunmasının bayrağını taşımaktadır.


19: 00 | Washington Post: Erdoğan Afrin’e operasyonu kendisine oy olarak geri döndürmenin hesabında

The Washington Post’un Ortadoğu muhabiri Erin Cunningham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu “halkta oluşan korkuyu seçimlerde kendisine oy olarak geri döndürmenin hesabı” olarak gördüğünü söyledi.

Cunningham yazısında “harekat ile birlikte ulusalcı söylemin arttığını, bunun da önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Erdoğan’ın elini güçlendirdiğini” değerlendirmesinde bulundu.


17:24 | Afrin’de operasyona karşı protesto yürüyüşü

Afrinliler, Türkiye’nin kente dönük 16 gündür sürdürdüğü operasyonu düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte bombardımanlarda yaşamlarını yitiren sivillerin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşe TEV-DEM, PYD, Yekiti Partisi, Demokrasi Partisi ve Peşweru Partisi gibi birçok siyasi partinin yanı sıra  Arap, Türkmen, Ezidi ve Alevi kurumları da katıldı.

MA’nın haberine göre yürüyüşte Arap aşiretleri de yer alırken, “Yaşasın Afrin direnişi” ve “Afrinliler korkmuyor” sloganları atıldı.


16:00 | Kilis ve Rehyanlı’da yarıyıl tatili bir hafta uzatıldı

Afrin’e yönelik operasyon süresince roketlerin hedefi olan ve askerin sevkiyatın sürdüğü Kilis ve Reyhanlı da okulların 12 Şubat’a kadar tatil edildiği açıklandı.

Kilis Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimiz merkezi ve merkez ilçeye bağlı köylerimizdeki okullarımızda 2017-2018 yarıyıl tatili bir hafta süreyle uzatılmıştır. İkinci yarıyıl eğitim ve öğretim dönemi 12 Şubat 2018 Pazartesi günü başlayacaktır. Vatandaşlarımıza saygı ile duyurulur” denildi.

 


15:30 | ‘Afrin’de şu ana kadar 129 sivil yaşamını yitirdi’

Afrin Sağlık Meclisi, bugün yaptığı basın toplantısıyla Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyonda sivil kayıplara ilişkin bilgilendirme yaptı.

Sağlık Meclisi Eş Başkanı Encela Reşo tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu 129 sivilin yaşamını yitirdiği ve 320 sivilin de yaralandığı belirtildi. Reşo ayrıca, uluslararası insan hakları kuruluşlarına ve Kızıl Haç’a tıbbi malzeme yardımı için çağrıda bulundu.

Vatikan ve İtalya’ya bugün başlayacak ziyareti öncesi La Stampa’ya demeç veren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Afrin’de sivillerin yaşamını yitirdiğine” yönelik açıklamaların asılsız olduğunu savundu.


14:45 | İtalya’da akademisyenlerden Papa’ya ‘Afrin’ çağrısı

Katoliklerin dini lideri Papa Francis’in davetlisi olarak Vatikan’a gidecek olan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesi İtalya’daki 98 akademisyenden Papa’ya ‘Afrin’ çağrısı yapıldı.

Dün İl Manifesto gazetesinde yayımlanan bildiride, Erdoğan-Papa görüşmesi hatırlatılarak Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyona değinilerek, ‘insani soruna sebep olacağı’ uyarısında bulunuldu.

Bildiride; Suriye’de IŞİD’den kurtarılan bölgelerde sadece Kürtlerin olmadığı, Afrin’de de birçok farklı toplumsal kesimin bulunduğu belirtilerek, “Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısı uluslararası hukukun bariz bir şekilde ihlalidir” denildi.

Akademisyenler, Papa’dan Erdoğan’a dünyaya karşı sorumluluklarını hatırlatması çağrısında bulundu. Ayrıca askeri operasyonun sonlandırılması talep edildi.

  • İmzacı akademisyenlerin listesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

14:05 | HDP ve HDK: Afrin ve Türkiye’de yaşam hakkını savunuyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP), HDP bileşeni parti ve kurumlar ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Afrin’e saldırılara ilişkin ortak açıklama yaptı.

“Afrin halkının yanındayız” başlığı ile SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları tarafından yapılan açıklamada, ‘Afrin Savaşına Hayır’ mesajı verilirken, “Afrin halklarının yaşam hakkını savunduğumuz kadar, Türkiyeli yoksul halkın çocuklarının da yaşam hakkını savunuyoruz. Afrin ve Kuzey Suriye halklarıyla dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz” denildi.


13:20 | Afrin’e operasyonu destekleyen Metin Akpınar: ‘Savaşa hayır’ diyenlerdenim

Posta gazatesinden Alev Gürsoy Cimin’e konuşan oyuncu Metin Akpınar, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyonu ‘desteklediğini’ belirtirken, kendisini “Savaşa hayır” diyenlerden olarak tanımladı.

Akpınar, Afrin’e operasyonla ilgili “Askeri otorite değilim ama gördüğümüz, duyduğumuz kadarıyla gayet doğru gidiyor. Destekliyorum ama çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Ben bu operasyonu düşünmeksizin “Savaşa hayır” diyenlerdenim çünkü savaşın galibi olmaz. Biz bunu öğrendik. Galip olduğunu zannedenler de ciddi kayıplara uğrar, uğramıştır. Tarih bunlarla dolu. Afrin olayı bence dikkatli gidiyor.”


12:25 | Irak’tan Afrin açıklaması

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’nin ofisinden Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin yapılan açıklamada, “Türk devletinin Afrin’e yönelik saldırılarını kınıyoruz. Başika’da olduğu gibi bir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine karışmasını reddediyoruz” dedi.

Caferi, açıklamasının devamında Türkiye ile ilişkileri sürdürmek istediklerini ancak “aşırılıkları kabul etmediklerini” belirtti.


10:30 | Bozdağ: YPG üniformalı ABD askeri de olsa hedeftir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, CNN Türk’te katıldığı programda Afrin’e yönelik operasyona ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

“YPG üniformalı ABD askeri de olsa hedeftir” ifadelerini kullanan Bozdağ, ABD askerlerinin de bulunduğu Minbiç’e (Münbiç) yönelik de şunu şöyledi:

Eğer Münbiç’ten bunlar çıkmazsa Münbiç’e gireriz, Fırat’ın doğusuna gireriz.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, ABD askerlerinin Minbiç’te kalacaklarını belirterek, “Minbiç’ten çekilmeyi düşünmüyoruz” demişti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon’un sözcüsü Ryan Dillon da son yaptığı açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri’ni desteklemeyi sürdüreceğimizi açık bir şekilde Türkiye’ye ilettik” demiş ve koalisyon güçlerinin Minbiç’te kalacağını söylemişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada Afrin’e operasyonun ardından hedefin Minbiç olacağını, operasyonların Suriye-Irak sınırına kadar genişleyebileceğini ifade ederken, uzmanların bu bölgede çatışma yaşanabileceğine ilişkin uyarıları bulunuyor.


09:55 | Tarihçi Hamit Bozarslan’dan Afrin değerlendirmesi

Tarihçi Prof. Dr. Hamit Bozarslan, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu “İttihatçılığın bir devamı” olarak tanımlarken, Kerkük ile Afrin arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Afrin’den sonra hedef Minbiç’ sözlerini de değerlendiren Bozarslan, “Erdoğan, aynı zamanda Kürtlere karşı başlatılan savaşın aslında ‘Batı’ya ve ABD’ye karşı savaşın bir parçası olduğunu da gizlemiyor” dedi.


09:40 | ‘Bombalara Karşı Sofralar’ Afrin için kurulacak

Bombalara Karşı Sofralar, Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte artan baskılardan kaynaklı 1 buçuk yıldır verdikleri aranın ardından Afrin’e yönelik operasyonun başlamasıyla birlikte yeniden kurulmaya başlanacak.

Sofraları bu kez Kadıköy Halitağa’da yeniden kuracaklarını söyleyen aktivist Özlem Dede, “Siz de mi savaşa karşısınız buyurun, bombalara karşı sofra kuruyoruz, savaşmıyoruz, barışıyoruz. Her zaman bombalara karşı olduğumuzu söyleyerek, çöpten yemek kurtarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


09:00 | TSK, 15 günde 13 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin son yaptığı basın bildirimine göre Afrin’e yönelik 20 Şubat’ta başlayan ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda 13 askerin yaşamını yitirdiği, 57 askerin de yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, ‘Yaralıların hayati tehlikesi bulunmamaktadır’ notu da düşüldü.

Dün Türkiye’nin operasyonunda biri Kilis’te olmak üzere sekiz askerin yaşamını yitirdiği duyurulmuştu.


Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN, 15. GÜN




Önceki Haber
Haramidere’de metrobüs kazası: 22 yaralı
Sonraki Haber
CHP Kurultayı: Parti Meclisi seçim sonuçları belli oldu