Ana SayfaÇalışma Yaşamı200 gündür eylemde olan Akkim işçileri: ‘Direniş hakkımızı aldığımızda son bulacak’

200 gündür eylemde olan Akkim işçileri: ‘Direniş hakkımızı aldığımızda son bulacak’

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki Akkim Yapı Kimyasalları Fabrikası’nda sendikal mücadele verdikleri için işten çıkarılan işçiler, 200 gündür fabrika önünde eylemde. Hak mücadelesi yürüttüklerini belirten işçilerden Ahmet Turan, “Düşünün patrona yıllarca iş yapıyorsunuz. Onu zengin ediyorsunuz. Ama hak aradığınız zaman sizi terörist ilan ediyorlar” diyor.

İstanbul’un Arnavutköy ilçesine bağlı Hadımköy’de bulunan Akkim Yapı Kimyasalları Fabrikası’nda çalışan 22 işçi, ‘küçülme’ adı altında sendikalı oldukları gerekçesiyle 31 Temmuz 2017’de işten çıkarıldı.

Sonraki farklı zamanlarda işçi çıkarmaya devam eden fabrika yaklaşık 100 işçinin işine son verdi.

Bunun üzerine direniş kararı alan işçiler, fabrika önünde çadır kurarak eylem başlattı.

İşçiler 200 gündür her sabah, çadırlarına giderek çalışan arkadaşlarını karşılıyor ilkin sonra ise kahvaltı yapıp gazeteleri okuyorlar.

Akşamları ise iş çıkış saatinde onlar da evlerinin yolunu tutuyor.

‘Mahkemeden sonuç çıkmasa da direnişimizi sürdüreceğiz’

MA’dan Muhammet Doğru’ya konuşan eylemdeki işçilerden Orhan Karaçobanoğlu, hakları için Petrol-İş Sendikası’na üye olduğunu söylüyor.

Eylemlerine ilk olarak, 65 kişiyle başladıklarını belirten Karaçobanoğlu, bazı arkadaşlarının geçim sıkıntısından dolayı eylemi bırakıp başka işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Şu an 15’i aşkın kişinin çadırda eyleme devam ettiğini söyleyen Karaçobanoğlu, Petrol İş’in Akkim’e karşı açtığı davanın 21 Şubat’ta görüleceğini belirterek şunları söylüyor:

Mahkemeden sonuç çıkmazsa bile direnişimizi sürdüreceğiz. Hakkımızı aldığımız zaman bu direniş bitecek. Eskiden fabrikanın içindeydik, şimdi ise dışındayız. Bizim buradaki amacımız hak mücadelesi. Biz şu an bile içeride olduğumuzu patrona hissettiriyoruz.

‘Sendikalı olduktan sonra birçok kişinin siyasi fikri değişti’

İşçilerden 34 yaşındaki Ahmet Turan ise evli ve 3 çocuk babası. 7 aydır geçim  sıkıntısı çektiğini, birçok kredi çektiğini söylüyor.

Verdikleri mücadeleden gurur duyduklarını belirten Turan, “Akkim’in karşısına çadır kurmaktan memnun değiliz. İşverenle karşı karşıya gelmişiz. Bizim onun parasında gözümüz yok. Biz bu iş yerinde daha güzel şartlarda yaşayabilmek için sendikalı olduk. Mücadelesini de veriyoruz. Bundan dolayı gururluyuz” diyor.

Turan, sendikalı olduktan sonra birçok arkadaşının siyasi fikirlerinin değiştiğini ve işçi sorunun Türkiye’nin sorunu olduğu bilincinin kendilerinde oluştuğunu vurguluyor.

‘Muhalefet sadece propaganda yapmak için geliyor’

Hükümetten hiçbir destek göremediklerini belirten Turan, muhalefete de öfkeli:

Muhalefet de sadece çadırın önüne gelip gitmekle yetiniyor. Sadece propaganda yapmak için geliyorlar. Bu ülkede işçi haklarına saygı gösteren hiçbir siyasi parti görmedik.

Patronların işçileri parayla ‘terbiye’ etmeye çalıştıklarına dikkat çeken Turan işçi sınıfına mücadele çağrısında bulunuyor:

Biz işçiler, büyük bir halkız ve bu davamızı sürdüreceğiz. Kimse korkmasın. Biz kazanırsak sadece Akkim’i kazanırız. Sadece Akkim’i kazansak bir şey değişmez. Hadımköy’de birçok fabrika var. İşçiler örgütlenmeli ve hakkını aramalı ki işçi sınıfı kazansın.

İşten çıkarılan işçilere: ‘Askerimiz Afrin’de fedakarlık yapın’

Geçtiğimiz hafta Sakarya’nın Pamukova ilçesinde Betra Prefabrike AŞ’de işten çıkarılan işçiler eylem yaptıkları için İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı’nın “OHAL var, askerimiz Afrin’de, siz fedakarlık yapacaksınız” sözlerine de tepki gösteren Turan, “Düşünün patrona yıllarca iş yapıyorsunuz. Onu zengin ediyorsunuz. Ama hak aradığınız zaman sizi terörist ilan ediyorlar” diyor.




Önceki Haber
İstanbul da dahil: Birçok şehir tamamen ya da kısmen sular altında kalacak
Sonraki Haber
ABD'de liseye silahlı saldırı: En az 17 kişi hayatını kaybetti