Ana SayfaDünya24’üncü gün: Afrin’e operasyon sürüyor

24’üncü gün: Afrin’e operasyon sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu 24. gününde devam ediyor. Afrin havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da sürüyor. Gün içinde harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


15:10 | TSK, bugüne kadar 31 askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) yapılan açıklamaya göre Afrin’e yönelik sürdürülen operasyonda bugüne kadar 31 asker yaşamını yitirdi, 143 asker de yaralandı.

Açıklamada, “Yaralılardan birisi hariç hayati tehlikesi olan bulunmamaktadır” da denildi.


13:50 | Leyla Halid: Türkiye’nin yaptığı İsrail’in yaptığıyla aynı

Filistin kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden Leyla Halid gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna tepki gösterdi.

Türkiye ve İsrail arasındaki koşutluklara dikkat çeken Halid, “Türkiye’nin Kürtlere yaptığı ile İsrail’in bize yaptığı aynı” dedi. Afrin’e operasyonu “işgal” olarak nitelendiren Halid, “Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?” diye sordu ve şöyle devam etti: “Adaletsizlik olan her yer benim de mücadele edeceğim yerdir, dayanışma büyütülmeli”.


12:15 | Hava saldırısı ve çatışmalar

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının Afrin’e yönelik hava saldırısı gerçekleştiriyor.

Türkiye’deki ajanslar savaş uçaklarının başta Cinderes olmak üzere Afrin’deki çok sayıda bölgeye hava harekatı düzenlendiğini kaydetti.

Suriye’den yayın yapan ANHA da Cindires ilçesine bağlı Derbalut Köyü çevresinin bombalandığını aktardı ve şiddetli çalışmalar yaşandığını bildirdi.


11:18 | Gerekçe Afrin paylaşımları ve protestoları: 20 Ocak’tan beri 666 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e operasyonun başlatıldığı 20 Ocak’tan bu yana toplam 666 kişinin ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasına göre 474 kişi sosyal medya paylaşımından, 192 kişi ise Afrin protestolarına katıldığı için gözaltına alındı.


11:00 | Afrin’in Raco bölgesi bombardıman dolayısıyla yerle bir

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda hedef alınan yerlerin başında gelen Raco’da, bombardıman dolayısıyla yüzlerce ev yerle bir oldu.

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın kentten geçtiği fotoğraflar da tahribatı gözler önüne seriyor.

Yoğun bombardımanın yaşandığı Raco bölgesinde, ilçenin alt yapısı büyük zarar görürken, ilçedeki yüzlerce ev ve iş yeri, ilçedeki sağlık merkezleri, okullar ve çarşı yıkılmış durumda.


09:25 | “Türkiye’deki korucular da Afrin’e sevk edilecek”

TSK ve ÖSO gruplarının Afrin şehir merkezine yapmayı planladığı operasyona Türkiye’deki ‘tecrübeli’ korucuların da gönderileceği belirtiliyor.

HaberTürk Gazetesi’nin haberine göre konuyla ilgili il ve ilçe jandarma komutanlıkları çalışma yapıyor. Bu kapsamda Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari’de görev yapan korucular Afrin’e gönderilecek.

Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen ise söz konusu uygulamanın amacını şu sözlerle özetliyor: “Kürt kökenli korucular harekâta katılarak operasyonun Kürtlere karşı yapıldığı algısını kıracak.”


09:15 | Kılıçdaroğlu bir kez daha uyardı: Afrin’in içine girildiği takdirde orası kan gölüne döner

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Afrin’in içine girilmesin” görüşünü tekrar dile getirdi, “Siz yaklaşık 500.000 nüfusa sahip bir kente niye gireceksiniz? Kimin terörist olduğunu nasıl ayıracaksınız?” diye sordu.

Hürriyet’ten İpek Özbey’e konuşan CHP liderinin, “‘Zeytin Dalı’ operasyonuna destek verdiniz. Şimdi de ‘Afrin merkeze girilmesin’ diyorsunuz. Değişen ne oldu?” sorusuna yanıtı özetle şöyle:

“Tıpkı Fırat Kalkanı Operasyonu’na destek verdiğimiz gibi Afrin operasyonuna da destek verdik, veriyoruz. Çünkü sınırlarımızda terör örgütünün yuvalanmasını istemiyoruz. 10 kilometre olur, 30 kilometre olur; sınırlarımızı belli bir derinlikte güvence altına almak zorundayız. Ama Afrin’in içine girmek farklı bir şey. Siz yaklaşık 500.000 nüfusa sahip bir kente niye gireceksiniz? Kimin terörist olduğunu nasıl ayıracaksınız? Belli bir derinliğe ulaştıktan sonra konuşlandık mı, askerimizi oraya koyduk mu, üssümüzü kurduk mu; tamam o zaman. Yarattığımız alana Suriyelileri yerleştirelim, evlerini, okullarını, hastanelerini yapalım, “burada oturun” diyelim. Onların güvenliğini de sağlayalım.”

“Türkiye’nin Suriye’deki terörü tamamen bitirmek gibi bir görevi yok. Benim askerimin hayatı o kadar ucuz değil” diye devam eden Kılıçdaroğlu, daha önce de dolaylı olarak dillendirdiği “Türkiye’deki Suriyeliler operasyona gönderilsin” önerisini yineledi:

“O zaman alsın Suriyelileri yetiştirsin, eline silah versin, göndersin kendi ülkesine. 3.5 milyon Suriyeli Türkiye’de. Suriyeli gençler, sabahtan akşama kadar Türkiye’de keyif çatacak, nargile içecek, onların topraklarını bizim askerimiz koruyacak, öyle mi? Afrin’in içine girildiği takdirde orası kan gölüne döner.”


09:10 | ABD Savunma Bakanı: Afrin’e saldırı DSG’nin dikkatini dağıtıyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun Suriye’de IŞİD’e karşı birlikte hareket ettikleri ve öncülüğünü YPG’nin yaptığı Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ‘dikkatini dağıttığını’ söyledi.

Avrupa seyahati sırasında gazetecilere konuşan Mattis, konuya dair şu açıklamayı yaptı:

“Afrin’de devam etmekte olan dikkati dağıtan bir durum var. Bu durum DSG’nin -yüzdesi net olmamakla birlikte, yüzde 50 veya daha azı ya da çoğunun- dikkatini dağıtıyor, Kürt arkadaşlarının Afrin’de saldırı altında olduğunu görüyorlar ve bu da onların dikkatinin oraya kaymasına sebep oluyor.”

ABD Savunma Bakanı konuşmasının devamında da, “Bazı durumlarda ise bazı birlikler oraya kaydı” ifadesini kullandı.


09:00 | Sınıra askeri sevkiyat

Farklı birliklerden gönderilen çok sayıda zırhlı araç ve tank Hassa ilçesine ulaştı / Foto: AA

Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu devam ederken Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen çok sayıda zırhlı araç ve tank, Hatay’a geldi.

AA’nın haberine göre askeri araçlar daha sonra sınır birliklerine doğru hareket etti. Araçların, buradan da Afrin’e geçeceği belirtiliyor.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN




Önceki Haber
Yıldırım: ABD'nin artık aklını başına toplaması lazım
Sonraki Haber
Ajda Pekkan'dan Afrin'e operasyona destek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü