Ana SayfaDünya25’inci gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

25’inci gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu 25. gününe girdi. Afrin havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:49 | BM’den Türkiye’ye Afrin çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye’yi bir kez daha, devam eden Afrin operasyonunda sivillerin yaşam alanlarını korumaya çağırarak, “Sivil altyapının korunmasının gerektiği yönündeki mesaj sürekli olarak çeşitli düzeylerde iletiliyor” diye konuştu.

BM’nin olup bitenler konusunda kendi bilgi kaynağı olmadığını ifade eden Dujarric, “Biz, çatışmaların sürdüğü Afrin’de sahada değiliz ve bu nedenle oradaki yerli ortaklarımızdan bazı bilgiler almaya çabalıyoruz” dedi.


19:00 | Edelman: Ankara’ya Minbiç’e saldırmanın ağır sonuçları olacağı anlatılmalı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçilerinden Eric Edelman, Politico dergisinde eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Jake Sullivan ile birlikte kaleme aldığı makalede, Afrin’e dönük operasyonun ABD için Türkiye ile doğrudan çatışma ihtimalini artırdığını vurguladı.

Yazıda, “Ankara’ya Minbiç’e saldırmanın çok ağır sonuçları olacağı ve Wahington’ın gerekeni yapmaya hazır olduğu anlatılmalı” dendi.


16:18 | Rusya, Afrin’de olanlardan ABD’yi sorumlu tuttu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrin’deki durumdan ABD’yi sorumlu tuttu, “ABD’nin Türkiye’nin Kürtler konusundaki tavrını göz ardı ederek sağgörüsüz davrandığını” vurguladı.

Moskova’nın Kürtlerin Suriye’deki barış sürecinde yer almasını desteklediğini hatırlatan Lavrov, ABD’nin Türkiye’nin Kürtler konusundaki tavrını göz ardı ederek sağgörüsüz davrandığını da söyledi ve şöyle devam etti:

“Rusya en başından beri Kürtlerin Suriye krizinin çözümüne yönelik süreçlerde yer almasını destekledi. Kürtler, Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası. Onlar olmadan Suriye krizinde nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız.”


14:15 | Sağlık Bakanlığı, 32 asker ve 43 ÖSO’lunun yaşamını yitirdiğini duyurdu

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamayla Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda yaşamını yitiren asker ve ÖSO’luların sayısını duyurdu.

Bakanlık verilerine göre, 25 günde 32 asker, 43 ÖSO’lu ile 9 sivil yaşamını yitirdi. Bu süreç boyunca 500 kişinin de yaralandığı belirtildi.

TSK, dün yaptığı açıklamayla ise şimdiye kadar 31 askerin yaşamını yitirdiğini bildirmişti.


10:45 | Tillerson: Kuzey Suriye’deki gelişmelerden endişeliyiz

Perşembe günü Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Kuveyt’de açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin “Türkiye’nin güvenlik endişelerinin farkındayız. Kuzey Suriye’deki gelişmelerden endişeliyiz” diye konuştu.

IŞİD’e karşı büyük çaplı operasyonların sona ermiş olmasının kalıcı başarıya ulaşılmış olunduğu anlamına gelmediğini ifade eden Tillerson, Suriye’deki kurtarılmış bölgeler için 200 milyon dolar ek bütçe ayrıldığını da söyledi.


10:05 | DSG, 23 günde verdiği kayıpları açıkladı

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu 25’inci gününde devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yaptığı bir açıklama ile yaşamını yitiren DSG’lilerin sayısını açıkladı.

Yazılı açıklamada 23 günlük savaş bilançosunun verildiği belirtilirken, bu 23 günde toplam 98 DSG’linin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de dün yaptığı açıklamada 31 askerin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. Afrin’de TSK ile birlikte hareket eden ÖSO gruplarının kayıplarına dair ise bir açıklama yapılmamıştı.

Reuters gibi uluslararası haber ajanslarının da referans gösterdiği, Suriyeli muhaliflere yakın kaynaklar başta olmak üzere bölgeye dair çeşitli kaynaklardan bilgi aktaran ve askeri değişiklikleri yansıtan “syria.liveuamap.com” adresindeki ‘İnteraktif Suriye Haritası’nın verilerine göre ise Afrin’deki savaşta 25 günde yaşanan kayıplar şöyle: TSK 33, ÖSO grupları 261, DSG 151.

Aynı kaynağın verilerine göre Afrin’de yaşamını yitiren sivil sayısı ise 201.


09:40 | Hatay ve Balıkesir’de ‘Afrin’ operasyonu: 36 gözaltı

Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde sabah saatlerinde çok sayıda eve polis baskını düzenlendi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) yöneticilerin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltı gerekçesinin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı yapılan açıklamalar olduğu öne sürüldü. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle:

  • HDP Hatay İl eş başkanları Sultan Başaran ve Kerem Nalbant, HDP Samandağ İlçe Eş Başkanı Adnan Eryılmaz, HDP Defne İlçe Eş Başkanı Mithat Miroğlu, SYKP Hatay İl Eş Başkanı Hülya Kavuk, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şube Başkanı Mithat Can, DİSK Hatay Şube Başkanı Yusuf Berkyürek, HDP yöneticileri Dilek Daplan ve Seher Cevheroğlu, avukat Çetin Sakallı.

Balıkesir’de merkez ile Edremit ve Ayvalık ilçelerinde Afrin’e dönük operasyona karşı sosyal medyadan paylaşımlarda bulunanlara yönelik ev baskınları yapıldı. Aralarında Eğitim Sen, Emek Partisi (EMEP) ve Özgürlük Dayanışma Partisi (ÖDP) üye ve yöneticilerinin de olduğu 9 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü TEM şubeye götürüldüğü belirtildi. Gözaltına alınan isimler şöyle:

  • Eğitim Sen Edremit Yürütme Kurulu üyesi Kemal Yadırgı, Eğitim Sen Balıkesir Şube Mali Sekreteri İbrahim Coşkun, EMEP üyeleri İbrahim Gümüştaş, Mehmet Tank, Fatma Gün, Erdinç Kırova, Süleyman Demirözer, Kamil Yadırgı ve ÖDP Ayvalık İlçe Başkanı Kemal Gözüyaşlı.

09:00 | CHP’li Altay: Afrin, AKP’nin oyuncağı değildir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin tüm bilgilerin AKP kongrelerinde paylaşıldığını belirterek, “Ahlaki bir durum değildir. Afrin’i tek adam şovuna çevirmek için her şeyi mübah sayan bir anlayıştan Türkiye’ye hayır gelmez. Afrin, AKP’nin oyuncağı değildir” dedi.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN, 23. GÜN, 24. GÜN




Önceki Haber
Tillerson: ABD, Suriye'de yerel güvenlik gücü yetiştirmeye devam edecek
Sonraki Haber
Almanya meclisinden iki ayrı Afrin raporu