Ana SayfaDünya26. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

26. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu devam ediyor. Kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da sürüyor. Gün boyunca harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:20 | Sınıra askeri sevkiyat sürüyor

Mardin’den sınıra sevk edilen 20 araçlık askeri konvoy, Urfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na ulaştı.

NTV’nin haberine göre askeri konvoyun, yarın sınıra gideceği kaydedildi.


16:45 | Buldan Reuters’e konuştu: Afrin’e saldırılar son bulmalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarına son vermesi ve sorunları diyalogla çözmesi gerektiğini söyledi.

BBC Türkçe’nin Reuters’ten aktardığı röportajda Türkiye’nin harekâtta sivilleri hedef aldığını savunan Buldan, şu ifadeleri kullandı:

“Hükümet Kürtlere karşı harekete geçiyor, sadece Türkiye’de değil, her neredeyseler orada. Türkiye’nin diğer etnik gruplarla barış içinde yaşayan (Suriye’deki) Kürtlere müdahalesi kabul edilemez.”

Buldan röportajda, ‘dönüm noktası’ olarak tanımladığı barış sürecini de yeniden canlandırmak istediğini dile getirdi ve şunları söyledi:

“Siyasi kimliğim haricinde, kişisel olarak ölümlerin ve acının durması için çalıştım. Hiçbir anneye çocuğunun ya da eşinin tabutu gitmemeli. Bu her iki taraf için de önemli ve bizim için tabutların Türkiye’nin güneydoğusundan ya da batısından gelmesinin bir farkı yok.”

Pervin Buldan hakkında eş genel başkan seçilmesinin ertesi günü, HDP kongresinde yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.


14:32 | ‘Rusya’nın itirazı yok’ diyen Yıldırım: Hedefte Afrin kent merkezi de var

Başbakan Binali Yıldırım Afrin’e yönelik operasyona ilişkin BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Operasyonunun hedefinde kent merkezinin de olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, Rusya’nın operasyon konusunda Türkiye’ye “itirazı olmadığını” söyledi. Sivil ölümlere ilişkin Avrupa’dan gelen eleştirilere tepki gösteren Yıldırım, operasyon sırasında bu güne kadar sivil ölümünün yaşanmadığını savundu.


11:05 | Afrin’de tarım faaliyetleri bombardımanlar nedeniyle durma noktasında

Türkiye ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu dolayısıyla bölgenin alt yapısı ve ekonomik kaynaklarının da büyük zarar gördüğü belirtiliyor.

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın haberine göre bölgede yaşayan insanların çoğunun geçim kaynağı olan tarım faaliyetleri bombardımanlar nedeniyle durma noktasına geldi ve arazilerde tarımsal faaliyet yapılamıyor. Ajans, tahribatı özetle şöyle sıralıyor:

  • 10 bin hektar ekilecek duruma hazır arsa ekilemiyor.
  • En büyük zarar ise şiddetli çatışmaların yaşandığı Cindirese ilçesinde yaşandı. İlçede en az 5 bin hektarlık tarım arazisi tahrip oldu.
  • Bombardımanlar nedeniyle zeytin ağaçlarına gübre verilemediği için bölgedeki ağaçlar büyük zarar görecek.

Barışın simgesi, savaşın tanığı: Savaşların kıskacında Suriye ve Afrin’de zeytincilik – Kıvanç Eliaçık


10:00 | Yıldırım: Helikopterin düşürüldüğüne dair bir delil yok

Başbakan Binali Yıldırım, 10 Şubat’ta Afrin’e yönelik operasyon sırasında düşen  helikopterle ilgili konuştu.

Yıldırım, “Helikopterin düşürüldüğüne yönelik herhangi bir delil ve belirti yok. Bütün ihtimalleri göz ardı etmeden bir kaza kırım heyeti oluşturuldu. Silahlı kuvvetler bünyesinde çalışma devam ediyor. Henüz tamamlanmış değil”

Operasyonun 22. gününde düşen helikopterde bulunan iki asker yaşamını yitirmişti.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN, 23. GÜN, 24. GÜN, 25. GÜN

Previous post
85 yaşındaki Pakize Hazar'ı ezen uzman çavuş hakkında yakalama kararı
Next post
Yıldırım: Merkel ile tüm konuları sansürsüz konuşacağım