Ana SayfaDünya27. gün: Afrin’e operasyon sürüyor

27. gün: Afrin’e operasyon sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu 27. gününe girdi. Kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da sürüyor. Gün içinde harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:18 | Muhabir Afrin’den fotoğraf gösterdi, Yıldırım ‘Burada etkilemeye kalkma’ dedi

Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısının sonuna doğru bir Alman gazeteci Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda yaşanan sivil ölümlerine ilişkin fotoğrafları çıkarttığı sırada Başbakan Yıldırım duruma tepki gösterdi.

Yıldırım, gazetecinin sorununu da almayarak şunları söyledi:

“Arkadaş meşgul herhalde. Onlar başka olayların resimleri. Burada propaganda yapma. Afrin’de olanları bilmek istiyorsan oraya gel orada görürsün. Gösterdiklerin başka olaylara ait, burada etkilemeye kalkma.

Bize yalan yanlış resim gösteren arkadaş bu gerçeği görsün. Ne yaptığımızı biliyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla çalışıyoruz.”


11:30 | Şimşek, Afrin’e dönük operasyonun piyasaya etkisini değerlendirdi

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunun ekonomiye etkisinin “kısıtlı” olduğunu savunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalarda şu an için tek endişenin “ABD ile Türkiye karşı karşıya kalır mı?” sorusu olduğunu dile getirdi.

Son dönemde bu yönde sorular aldıklarını belirten Şimşek, ”Biz müttefiklerimizi yanımızda görmek istiyoruz” diye konuştu.

Şimşek’in açıklaması öncesi dün yükselen dolarda gerileme yaşanırken, euro kuru ise 4.7269’a çıkarak rekor kırdı.


10:52 | Canikli-Mattis görüşmesi sonrası Pentagon’dan açıklama

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in Belçika’nın başkenti Brüksel’de Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile yaptığı görüşmeye dair açıklama yaptı.

Reuters’ın haberine göre açıklamada, “Mattis, IŞİD’e karşı mücadeleye yeniden odaklanılması ve Suriye’yi yeniden inşa ederken terörist örgütlerden herhangi bir kalıntı bulunmasından kaçınılması için çağrıda bulundu” denildi.


10:25 | Afrin 300 bin göçmene ev sahipliği yapıyor

Afrin, Suriye’nin çatışmalara ve yıkıma maruz kalan kentlerinden yaklaşık 300 bin göçmene ev sahipliği yapıyor. Bu verileri açıklayan kişi Afrin’deki Toplumsal İşler Yürütme Kurulu Üyesi Mihemed Hecî Hesen.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Hesen, Suriye’deki savaşın başından beri uluslararası kuruluşlardan bir yardım almadıklarını, Afrnlilerin kendi imkânları ile göçmenlere yardım ettiğini ve herhangi bir sorunla karşılaşmadığını belirtiyor. Ancak Afrin’deki kamplar bugün Türkiye’nin bombalarına hedef oluyor.

Afrin’de bombaların hedefi olan kamplardan bir görüntü

Hesen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Afrin’i ‘teröristlerden’ temizleyip 3.5 milyon göçmeni buralara yerleştireceğiz” şeklindeki açıklamasına da yanıt veriyor:

“Fakat o da bilmeli ki 300 bine yakın göçmen zaten Afrin’de var. Bunlar göçmen değil mi? Göçmen getirip bu sefer buradaki göçmenleri göçertmek olur mu? Buna kimse ikna olmaz. Bu işgal ve saldırılara başka bir kılıf aramaktır.”


09:00 | Tillerson Türkiye’ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere bugün Türkiye’ye geliyor.

Ayrı ayrı yapılması planan görüşmelerin gündemini Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e yönelik başlattığı operasyonun oluşturması bekleniyor.

Görüşme öncesi açıklama yapan taraflardan Tillerson, ABD’nin Türkiye ile aynı yönde çalışmaya devam etmenin bir yolunu bulması gerektiğini, ancak Afrin’e dönük harekatın ‘IŞİD’le mücadeleninin etkisini azalttığını’ söylerken, Çavuşoğlu, “ABD ile ilişkileri ya düzelteceğiz ya da ilişkiler tamamen bozulacak” diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri ile hareket eden ABD’ye tepki göstermiş, “Minbiç’ten çekilmeyeceğiz” diyen ABD’li generalin sözlerine atıfla “Hiç Osmanlı tokadı yememişler” diye konuşmuşu.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN, 26. GÜN

Previous post
Demirtaş duruşmada: İmralı'dan talimat gelmedi hükümet bunu ‘talimat’ diye sundu
Next post
Yıldırım, Merkel'le basın toplantısındayken: Muhabir Afrin'den fotoğraf gösterdi, Yıldırım ‘Burada etkilemeye kalkma' dedi