Ana SayfaDünya29. gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor

29. gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e saldırılarında bugün 29. gün. Kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 

 


19:35 | TSK 1 askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yaptığı açıklama ile Afrin’e yönelik operasyonda 1 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.


Reuters: Türkiye, Afrin’de kimyasal gaz kullanıldığı iddialarını reddetti

Reuters, Afrin’deki operasyonda kimyasal gaz kullanıldığına dair iddiaların Türkiye tarafından yalanlandığını duyurdu.

Ajansa konuşan ancak ismi verilmeyen Türk diplomatın, “Türkiye hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadı” dediği aktarıldı.

İddiaların temelsiz olduğunu söyleyen diplomat, operasyonda sivillerin zarar görmemesi için son derece büyük çaba gösterildiğini de ekledi. Yetkili 6 sivilin kimyasal gaz saldırısında yaralandığı iddiaları için ise “kara propaganda” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye’den yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA) ile Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), TSK’nin Afrin’de zehirli gaz kullandığını ve 6 sivilin yaralandığını duyurmuştu.

Yapılan açıklama ve haberlerde 6 kişinin nefes darlığı çektiği ve hastanede tedavi altına alındığı kaydedilmişti.

Söz konusu açıklama ve haberleri Reuters ve AFP gibi uluslararası haber ajansları da servis etmişti.


14:28 | Erdoğan: 30 kadar Mehmetçiğimiz 60 küsür ÖSO’dan olmak üzere şehidimiz var

Partisinin Afyonkarahisar il kongresinde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “30 kadar Mehmetçiğimiz 60 küsür ÖSO’dan olmak üzere şehidimiz var. Fakat her geçen gün zafere biraz daha yaklaşıyoruz. Mehmedimiz şu anda dağ, taş, tepe yürüyor. Şu an itibarıyla 300 kilometrekarelik alanı inşallah aşmış vaziyetteler” dedi.

Erdoğan, “Er ya da geç Afrin operasyonu bitecek. Ama süresi ne kadardır, takvim veremem” diye konuştu.


12:00 | Afrin’de zeytin işletme fabrikası bombardımanda zarar gördü

TSK ve ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik operasyonunda Cinderes’te bulunan bir zeytin fabrikasının hedef alındığı bildirildi.

Havan toplarıyla vurulan zeytin fabrikasında büyük ekonomik zarar meydana geldiği belirtiliyor.

Ayrıca zeytin fabrikasının yanı sıra bağ ve bahçeler de bombardımanlarda tahrip oldu.

Afrinliler için zeytin ve bağlı ürünler en önemli geçim kaynağı. Suriye’deki zeytin üretiminin %30’u, nüfusu büyük oranlarda zeytincilikle uğraşan Afrin’de gerçekleşiyor. Afrin çevresinde 15 milyon zeytin ağacı olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin iklimi ve toprak yapısı zeytin üretimi için uygun; Afrinliler zeytinle ilgili her şeyi kooperatifler aracılığıyla üretiyor ve geri dönüştürüyor. Zeytin, zeytinyağı, sabun, çay hatta zeytin çekirdeğinden kömür bu üretimlerden bazıları.


10:30 | SANA’dan Türkiye’ye ‘zehirli gaz’ suçlaması

Suriye resmi haber ajansı SANA, Afrin’de 6 sivilin zehirli gaz nedeniyle hastanede tedavi altına alındığını iddia etti.

SANA, Avrin Hastanesi’nin Başhekimi Ciwan Mihemed’in açıklamalarına dayandırdığı haberinde, “6 sivilin Türkiye’nin saldırısı sonucu zehirli gaza maruz kaldığı ve hastaneye kaldırıldığı” bilgisini paylaştı.

SANA ile benzer bir iddiaya yine Suriye’den yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA) da yer verdi. Ajans söz konusu haberinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Şiye’nin Erende köyüne yönelik saldırıları esnasında kimyasal gaz kullandığını öne sürdü.

Öte yandan AFP’ye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdel Rahman da, Şeyh Hadid beldesinde TSK’nin operasyonları sonucunda 6 kişinin nefes darlığı şikayetiyle hastaneye gittiğini anlattı.

​Gazeteci Mohammed Hassan da yaralılara ait olduğunu belirterek, bazı fotoğraflar paylaştı:

TSK’den suçlamalarla ilgili henüz bir açıklama yok.


10:00 | BM Genel Sekreteri Afrin’i de andı: İnsani sonuçları ağır olan yeniden bir savaş demek

Almanya’nın Münih kentindeki Dünya Güvenlik Konferansı’nda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Suriye’ye ilişkin açıklamalarında Afrin’deki duruma da dikkat çekti.

Suriye’de çatışmalar giderek azalmışken İdlib, Guta ve Afrin’deki son durumun yeniden ‘dramatik bir şekilde’ tekrar çatışmaları ortaya çıkardığına dikkat çeken António Guterres, şöyle devam etti:

“Bütün bunların insani sonuçları çok ağır. Afrin’deki Türk operasyonunu gördük. Tekrar ortaya çıkan kimyasal silahları gördük. Ülkenin parçalanma riskini görüyoruz.”


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN26. GÜN27. GÜN, 28. GÜN

Previous post
Mersin'de, 'Düşler Tutsak Edilemez: İçerden Dışarıya Fotoğraf' sergisi
Next post
Bursa'da şüpheli kadın ölümü