Ana SayfaDünya33. gün: Afrin’e saldırılar ve çatışmalar sürüyor

33. gün: Afrin’e saldırılar ve çatışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e yönelik operasyonu devam ediyor. Bugün yani 33. günde yaşanan gelişmeleri, gün içinde yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


16:20 | Erdoğan, Afrin’de kullanılan ‘yerli ve milli’ silahları övdü

Foto: @tcbestepe

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’de devam eden operasyon üzerinden yerli üretim silahları övdü.

“Geçen bir helikopterimiz düştü, üzüldük, iki pilotumuz gitti” diyen Erdoğan, SİHA ve İHA’ları anarak, “Düşürürseniz düşürün, ikincisi de var, üçüncüsü de var, gelin” diye konuştu.

Erdoğan, “İnsansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım, bunu da yapacağız” da dedi.


15:45 | Rusya’dan Suriye’ye çağrı: Kürtlerle diyalog kurmalı

Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile Moskova’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a çağrıda bulundu.

Lavrov “Suriye Kürtlerle diyalog kurmalı” dedi ve şu sözleri kaydetti:

”Suriye’deki Kürt nüfusun bir kısmının bir süre önce özerklik açıklaması yapması, çözüme katkı sunmadı. ABD ve uluslararası koalisyonun Kürtlerin özerkliğine destek vermek ve Şam’a bağlı olmadığı belirtilen bölgelerde yerel yönetimler kurulmasını desteklemek için attığı adımlar da çözüme katkı sunmadı.”


15:15 | Jandarma ve Polis Özel Harekat timleri Afrin’e sevk ediliyor

Foto: Diyarbakır Valiliği

Türkiye’nin çeşitli illerinden Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Polis Özel Harekât (PÖH) timleri Afrin’e sevk ediliyor.

Hürriyet’in güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre sevk dilen ekipler Afrin’in Cinderes ve Raco beldelerinde olabilecek ’meskûn mahal’ operasyonlarına katılmak için sınır bölgesine sevk ediliyor. Bu kapsamda Diyarbakır, Adıyaman, İzmir ve Kocaeli’den JÖH ve PÖH timleri operasyona katılmak için sevk edildi.

Dün de Diyarbakır’ın Ergani ile Kulp ilçelerinden Jandarma Komutanlığı bünyesinde görevli 64 korucu da Afrin’de operasyona takviye için uğurlanmıştı.


14:42 | Merkel’in partisinden çağrı: Türkiye Afrin’den çekilsin

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye’ye Afrin’e yönelik sürdürdüğü askeri operasyonu sona erdirme ve bölgeden çekilme çağrısında bulundu.

DW Türkçe’nin haberine göre “Bu harekatın orantısız olduğunu düşünüyorum” diyen Hardt, şöyle konuştu:

“Türk hükümetinin bu harekatı hızlı bir biçimde sonlandırması ve Suriye’yle sınırının kontrolüne odaklanmasının akıllıca olacağı kanısındayım.”

Hardt, NATO’nun üst siyasi karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi’nin (NAC) de Türkiye’ye karşı bu tutumu benimsemesi gerektiğini belirtti.


13:50 | “Suriye’deki savaşın yeni bir aşamasına gelindi”

Türkiye’nin ÖSO grupları ile Afrin’e saldırıları sürerken Suriye ordu birliklerinin kente intikali gündemde. Son gelişmeler ışığında bir analiz kaleme alan gazeteci Kersten Knipp’e göre bu, Suriye’deki savaşın yeni bir aşamasına gelindiğini gösteriyor.

Knipp, DW Türkçe’de yer alan analizinde, yabancı aktörlerden Rusya ve İran’ın şimdiye kadar hiç olmazsa Suriye hükümeti yardım istediği için bu ülkeye geldiğini söylediğine ve ‘terörist’ olarak adlandırdığı bütün grupların üzerine yürüdüğüne dikkat çekiyor; Türkiye’nin ise müdahalesini meşrulaştırma ihtiyacı dahi duymadığını vurguluyor: “Kendi kararı doğrultusunda komşusunun toprağına girerek, şu günlerde kurbanlarının Kürtler olduğu Suriye’deki uluslararası aktörlerin arasına katılmış oldu.”

  • Afrin üzerinden Suriye’ye müdahale eden Türkiye’nin politikasının risklerine dikkat çeken Kersten Knipp’in analizinin tamamına BURADAN bakabilirsiniz.

12:44 | Türkiye’den Esad’la görüşmeye yeşil ışık

Türkiye, ilk kez Suriye yönetimi ile görüşmeye yeşil ışık yaktı. Suriye ordusuna bağlı birliklerin TSK ve ÖSO’nun operasyonuna karşı Afrin’e intikali gündemdeyken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İstihbarat birimlerimiz doğrudan ya da dolaylı Suriye rejimi ile temas kurabilir” dedi.


12:31 | YPG’den Afrin’e giren Suriye ordu birliklerine ilişkin açıklama

YPG’den Afrin’e giren Suriye ordusuna bağlı birliklerle ilgili açıklama geldi.

Sputnik’e konuşan YPG sözcülerinden Reyzan Hedu, Suriye ordusuna bağlı birliklerin Türkiye’nin saldırılarına karşı Afrin’de olduklarını ve bu birliklerin Suriye hükümeti ve Suriye ordusu komutanlığından gönderildiğini söyledi.

Hedu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu birliklerin bombardıman sonrası geri döndükleri yönündeki açıklamasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Afrin’e gönderilen Suriyeli güçlerin hareket etmesini durdurduğunu söyleyerek, kötü trafik polisliği yapmış oldu. Dedikleri doğru değil, güçler Afrin’e vardı.

Erdoğan hükümeti ve basını, Afrin’e giden güçlerin Şii olduğunu söylemekle mezhepçi bir alt metin kullanmış oldu. Bizse Suriye’de mezhepsel ve etnik çeşitliliğimizle gurur duyuyoruz.”


11:25 | Zibechi’den Afrin değerlendirmesi

Uruguaylı yazar ve siyasi kuramcı Raúl Zibechi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik sürdürdüğü askeri operasyona dair değerlendirmede bulundu.

Zibechi, şu anki durumu “çok karmaşık bir tablo” olarak tanımladı.

Yeni Özgür Politika’dan Zabel Mirkan’a konuşan Zibechi, şunları söyledi:

“Çok ciddi bir jeopolitik sorun söz konusu. Afrin’e yönelik saldırıyı ABD ve Rusya’nın bölgedeki çıkarlarının rekabeti ile Osmanlı İmparatorluğu’na öykünerek benzer bir kazanım elde etmeyi hedefleyen Türkiye’nin yayılmacı politikası çerçevesinde ele almalıyız. Mevcut duruma İran, Suudi Arabistan ve İsrail’in çıkarlarını da eklediğimizde çok karmaşık bir tabloyla karşılaşıyoruz.”


10:57 | Afrin’deki gelişmeler Britanya basınında

Türkiye’nin Afrin’e giren Suriye’ye bağlı güçlere ateş açmasının ülkedeki iç savaşın daha da yoğunlaşma riskini artırdığını belirten Financial Times, Suriye rejimi ve YPG arasındaki anlaşmada ‘İran’ın rolü’ olabileceğine değindi.

Britanya merkezli bir diğer gazete Times da son gelişmeleri “Türkiye ilk defa rejimle çatıştı” başlığıyla duyurdu.

Times, FT’ye benzer bir yorumda bulunarak, “Türkiye ve rejim arasındaki çatışmalardaki herhangi bir yükseliş, savaşı daha da karmaşıklaştırır” dedi.


09:41 ABD’den Afrin açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın brifinginde Afrin konusuna değindi.

Suriye ordu birliklerinin Afrin’e girişi hakkında haberler üzerine gelen soruya yanıt veren Nauert, “ABD Afrin’de görev yapmıyor ve kimseye teçhizat da sağlamıyor. Dolayısıyla Afrin’de ne olduğuna ilişkin bilgimiz sınırlı. Daha fazla bilgi için Savunma Bakanlığı ile irtibata geçmenizi öneririm” dedi.

Hürriyet’te yer alan habere göre Nauert, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyarete ilişkin de konuştu.

Nauert, görüşmede “Suriye’de taraflardan şiddetin daha fazla tırmanmasını ve saldırılarda sivillerin hedef alınmasının önlenmesine yönelik beklentilerini Türkiye’ye ilettiklerini söyledi.


09:00 | BM’den Türkiye’ye: Afrin’deki operasyona son verilmeli

Stephane Dujarric

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında Afrin’e yönelik operasyonun durdurulmasını istedi.

Sözcü Dujarric, ‘Türkiye’nin askeri operasyonlarına son vermesi gerektiğini, çatışmaların sayısı arttıkça insani yardıma muhtaç olanlara ulaşmanın da o denli zorlaştığını’ söyledi.

Afrin ile Doğu Guta’daki çatışmalar nedeniyle sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Dujarric, yaşanan acıların her geçen gün arttığının da altını çizdi.

Stephane Dujarric, yaşanan çatışmaların ülkedeki taraflar arasındaki “cepheleşmenin” daha da artması riskini büyüttüğünü de vurguladı.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN26. GÜN27. GÜN28. GÜN29. GÜN30. GÜN 31.GÜN, 32. GÜN




Önceki Haber
Erdoğan, Afrin'de kullanılan 'yerli ve milli' silahları övdü: İHA'da insan yok ki; düşürürseniz düşürün
Sonraki Haber
AKP-MHP’nin ‘ittifak’ teklifi Meclis’te: 26 maddelik metin 4 kanunda değişiklik içeriyor