Ana SayfaDünya35. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ve çatışmalar sürüyor

35. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ve çatışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik operasyonu 35’inci gününde. Bugün de kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:00 | İstanbul’da ESP üyelerine ‘Afrin’ operasyonu: 5 gözaltı

İstanbul’da Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin evlerine yürütülen bir soruşturma kapsamında sabaha karşı operasyon düzenlendi.

Ev baskınlarında ESP üyeleri Doğukan Onur Gürsoy, Maksut Toprak, Ahmet Ayva, Özgür Baykara ve Barış Yıldız gözaltına alındı.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu, gözaltına alınanlarla yaptıkları görüşmeden sonra sosyal medyadan “Gözaltına alınma nedenleri Afrin operasyonunu protesto etmek” olduğu bilgisini paylaştı.


18:25 | Taştekin: Afrin’deki son gelişme denklemi ister istemez değiştirecek

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Gazete Duvar’da “Afrin çıkmazı” başlığıyla yayınlanan yazısında, Suriye ordusuna bağlı askeri birliklerin Afrin’e intikal etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Taştekin, bu gelişmeyi “Bu ne Şam açısından oyunu bitiren son sahnedir, ne de Kürtler üzerine inen son perdedir. Ama potansiyel olarak Ankara’nın hesaplarında ‘bozgun’ etkisi yapan yeni bir girdidir; denklem ister istemez değişecektir” diye yorumladı ve şöyle devam etti:

“Her şeyden önce Afrin’de ortaya çıkan resim, ‘dost’, ‘müttefik’, ‘hasım’, ‘düşman’ safların geceden gündüze nasıl yer değiştirdiğini bir kez daha gösterdi.

Afrin’de son üç günde Abdullah Öcalan ile Beşar el Esad’ın portreleri ve YPG ile Suriye bayrakları yan yana geldi. Afrin rejimle ilişkiler açısından başından beri farklı bir çerçevede kaldı; ama geçmişte Haseke’de, geçenlerde Deyr el Zor’da karşı karşıya gelen hasımların uzantıları bugün Afrin’de birlikteler. Bu görüntü başlı başına çok şey ifade ediyor. İvedilikle Türkiye’nin planlarında değişikliğe yol açmasa da bu buluşmanın olası sonuçları olacaktır.”

Taştekin, Afrin’deki son gelişme için “Türkiye-İran ilişkilerinde yeni bir gerilim sayfası açabilir” diye de ekledi.

  • Yazının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

14:21 | Afrin’deki üç bombardımanı araştıran HRW: Gerekli önlemler alınmadı, 17’si çocuk 26 sivil öldü

Fotoğraf: Saudi Gazette

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch / HRW) bugün yaptığı yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin operasyonundaki üç ayrı bombardımanı sırasında “sivil zayiatı engellemek için gerekli önlemlerin alınmadığı izlenimini edindiklerini” ifade etti.

HRW’nin araştırması, “Türkiye saldırılarındaki sivil ölümleri hukuk dışı olabilir” başlığını taşıyor.

Araştırma 21, 27 ve 28 Ocak’ta gerçekleşen üç bombardımanı merceğe alıyor ve araştırmada görgü tanıklarının anlatımlarına da yer veriliyor.

HRW, Ocak ayının sonunda düzenlenen iki hava bombardımanı ve bir topçu saldırısında 17’si çocuk olmak üzere 26 sivilin öldüğünü belirtirken, sivil ölümlerin hukuksuz olabileceğini söylüyor.

  • HRW’nin araştırmasının orijinaline BURADAN ulaşabilirsiniz.
  • HRW’nin görgü tanıklarının anlatımlarını da içeren araştırmasının Türkçeleştirilmiş haline de BİANET’ten bakabilirsiniz.

12:50 | Bilgen’den Afrin değerlendirmesi: Türkiye uluslararası arenada savaş suçuyla anılacak

Afrin’e yönelik operasyona ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye’nin Suriye politikasındaki yanlışlıklara değinerek, operasyonun Türkiye açısından olası negatif sonuçlarına dikkat çekti.

Operasyonun ‘insan hakları’ ile ilgili boyutu olduğunu vurgulayan HDP Sözcüsü, “Sosyal medyada ÖSO mensubu oldukları pazu bantlarından çok rahat anlaşılabilecek ve muhtemelen kendilerinin paylaştığı görüntüler var…” dedi ve operasyonun muhtemel faturasını şöyle izah etti:

  • Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin kalıcı tahribatına neden olacak
  • Kürtler ile Türkler arasındaki kopuşu derinleştirecek
  • Türkiye’nin uluslararası arenada savaş suçu ile anılmasına neden olacak

Ayhan Bilgen: Türkiye uluslararası arenada savaş suçuyla anılacak


12:32 | Erdoğan: İnşallah harekâtın bundan sonra daha hızlı ilerlemesini bekliyoruz

Foto: @tcbestepe

Afrin’e harekâta ilişkin konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sivil kayıpları gündeme getirenlere tepki gösterdi, “Doğu Guta’da her gün yüzlerce çocuğun, kadının, yaşlının, sivilin alçakça katledilmesinden en küçük bir rahatsızlık duymuyorsunuz” dedi.

Bir ayı aşkın bir zamandır süren operasyonda ‘415 kilometrekare civarında bir alanın kontrol altına alındığını’ söyleyen Erdoğan, “Bölgedeki hakim tepeler şu anda büyük ölçüde askerlerimiz tarafından teröristlerden temizlendiği için harekâtın bundan sonraki kısmının inşallah daha hızlı ilerlemesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Afrin’de derinlere girmeyelim” diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Erdoğan, Afrin şehir merkezinin kuşatılacağını ve harekâtın yeni bir strateji ile sürdürüleceğini söyledi ve ekledi:

“Önce Münbiç’i teröristlerden temizleyecek, ardından Fırat’ın doğusunun tamamını kendimiz ve Suriyeli kardeşlerimiz için güvenli hale getirene kadar hiç durmadan yolumuza devam edeceğiz. Bu yola baş koyduk varsa başını bu yolda feda etmeye hazır olanlar işte meydan diyoruz.”


09:23 | Pentagon: YPG ile Şam arasındaki Afrin anlaşmasıyla ilgili bilgimiz yok

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Dana White, TSK’nin operasyonu bağlamında YPG ve Suriye hükümeti arasında ‘Afrin ile ilgili yapılan anlaşmadan habersiz olduklarını’ belirtti.

Sözcü White, basın toplantısında yöneltilen ilgili soruya yanıt olarak, “Bu haberlerle ilgili hiçbir bilgim yok” dedi.

Pentagon Sözcüsü, Suriye’de IŞİD’le mücadeleyle ilgili olmayan her şeyin ‘ortak hedeften dikkatin dağılması anlamına geleceğini’ de vurguladı.

Şam ve YPG ne diyor?

Türkiye’nin ÖSO grupları ile Afrin’e operasyonu sürerken Suriye ordu birliklerinin bir kısmı operasyona karşı Afrin’e girdi, bazı grupların da kente gitmesi gündemde.

Taraflar arasında nasıl bir mutabakat sağlandığı net olarak bilinmese de Afrin’e gelen Suriye ordu birlikleri “Afrin’i Türkiye’nin saldırılarına karşı savunmaya geldiklerini”, kente gelen Suriye güçlerinin amacının “Afrin’i, TSK ve ÖSO gruplarından korumak olduğunu” söylüyor.

Afrin’e intikal eden Suriye hükümetine bağlı Ulusal Savunma Güçleri’nin (NDF) komutanı Ebu Casim Mihemed dün yaptığı açıklamada, “Afrin, Suriye’dir” demiş ve “Onun birliği ve bütünlüğü için geldik” diye konuşmuştu.

Sputnik’e konuşan YPG sözcülerinden Reyzan Hedu ise Suriye ordusuna bağlı birliklerin Türkiye’nin saldırılarına karşı Afrin’de olduklarını ve bu birliklerin Suriye hükümeti ve Suriye ordusu komutanlığından gönderildiğini söylemişti.


09:08 | ABD: Afrin’de olanlar dikkati IŞİD’e karşı mücadeleden başka tarafa çekti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’nin harekâtının sürdüğü Afrin konusunda açıklama yaptı.

Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele eden Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) kast eden Sözcü, “Birlikte çalıştığımız bazı gruplar Afrin’e doğru gidiyor” dedi.

Afrin’e ‘kayan’ birliklerin IŞİD’e karşı mücadele ettiğini hatırlatan Sözcü Nauert, Afrin’de olup bitenlerin dikkati IŞİD’e karşı mücadeleden başka tarafa çektiğini ifade etti.


09:05 | Rusya: Afrin’deki taraflar çatışmayı durdurup müzakereye başlamalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrin’de Türkiye’yi ve YPG’yi çatışmaları durdurup müzakereleri başlatmaya çağırdıklarını söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Moskova’daki bir konferansta konuşan Lavrov’un, Türkiye’yi ve Afrin’deki YPG’yi kastederek yaptığı çağrı şöyle:

“Kürtlerin kendi geleneklerine ve adetlerine göre yaşama haklarını her zaman destekledik. Ancak şu anda Kürtlerin emellerinin başka ülkelerin jeopolitik çıkarları uğruna istismar edildiğini görüyoruz. Afrin’deki gelişmelerin tarafı olanları çatışmaları durdurup müzakerelere başlamaya çağırıyoruz.”


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN, 33. GÜN, 34. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD, İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e Mayıs ayında taşıyacak
Sonraki Haber
Sarı kurdele takan Pep Guardiola'ya 'siyasi mesaj' cezası