Ana SayfaDünya36. gün: Türkiye ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor

36. gün: Türkiye ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 36’ncı gününde. Kent karadan ve havadan hedef alınırken, kimi yerlerde şiddetli çatışmalar devam ediyor. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah harekâtın bundan sonra daha hızlı ilerlemesini bekliyoruz” diye konuşmuştu. Bugün de süre Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


15:05 | Erdoğan’dan sivil kayıpları gündeme getirenlere: Vicdansızlar, edepsizler, ahlaksızlar

Maraş’ta partisinin 6. olağan il kongresindeki konuşması öncesinde halka hitap eden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha Afrin’de sivil kayıpları gündeme getirenlere tepki gösterdi.

İsim vermeden ABD’ye seslenen Erdoğan, “Birileri ne diyor, ‘sivilleri vuruyorlar.’ Vicdansızlar, edepsizler, ahlaksızlar. Bizim kanımızda sivilleri vurmak yok ama sizin kanınızda var. Siz, 10 bin kilometreden buralara niçin geliyorsunuz? Bizim 911 kilometre sınırımızda, sınırımızı koruma sorumluluğumuz var. Kimse kalkıp da ‘Niçin bu sınırları koruyorsunuz ‘ diyemez. Korumaya devam edeceğiz. Saldıranlara da hesabını sormaya devam edeceğiz. Şunu kimse unutmasın, bu ülke, millet, asker ‘korkaklar ordusu’ değildir. ‘Korkaklar ülkesi’ değildir. Şu anda da bu hesabı onun için soruyoruz” diye konuştu.


14:45 | Kuzey Suriye’den BMGK’ye çağrı

Kuzey Suriye Koordinasyonu, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonlarına karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) acil toplantı çağrısı yaptı.

Koordinasyon üyelerinin katılımıyla Afrin’de yapılan açıklamayı okuyan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Mensur El Selum, kentte sivillerin hedef alındığını savundu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 22 Şubat’ta bombaladığı konvoya değindi.

Türkiye’nin hedef aldığı konvoyda yapılan açıklamaların aksine sivillerin bulunduğunu savunan Mensur El Selum, uluslararası toplumun saldırılara karşı sessiz kalmasını kınadıklarını ifade ederek, “Güvenlik Konseyi’ne Türk devletinin Afrin’e yönelik saldırılarına ilişkin acil toplanmaları ve saldırıların durdurulması çağrısı yapıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisine soruşturma komitesi oluşturması çağrısı yapıyoruz. Ayrıca insan hakları kuruluşlarına da Afrin’de yaşayan bir milyondan fazla sivile karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısı yapıyoruz.”


12:54 | “ÖSÖ’nün bir çiftçiyi öldürmesini içeren videoya yönelik bir araştırma yapıldı mı?”

Sosyal medyada paylaşılan söz konusu videodan kareler

HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, sosyal medyada yayımlanan, ÖSO gruplarının Afrin’de bir köylüyü traktörünü aldıktan sonra tarayarak öldürdüğü görüntüleri sordu.

Önergesinde BM, UNİCEF ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi gibi uluslararası kuruluşların Afrin’deki sivil kayıplara ilişkin açıklama ve raporlarına dikkat çeken HDP’li vekil, “Sosyal medyada yayınlanan, ÖSÖ’nün bir çiftçinin traktörünü gasp edip çiftçiyi öldürmesini içeren videoya yönelik bir araştırma veya soruşturma yapılmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi.

HDP’li Geveri ayrıca Başbakan Yıldırım’ın şu soruları da cevaplamasını talep etti:

  • Söz konusu video, iddia edildiği gibi Afrin’de devam eden söz konusu askeri müdahale sürecine mi aittir?
  • Söz konusu video gerçek ise bu sivil ölüme yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Başlatılmış ise sonuçları ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?
  • Ayrıca dünya kamuoyunda sıkça ifade edilen çocuk ve sivil ölümlere yönelik devam eden herhangi bir soruşturma var mıdır? Sivil ölümlere yönelik iddialar doğru mudur?

12:35 | Korucular Afrin için eğitiliyor

TSK ve ÖSO gruplarına takviye olarak korucular da Afrin’de yürütülen operasyona dahil edilirken, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’ın Ergani ile Kulp ilçelerinden Jandarma Komutanlığı bünyesinde görevli 64 korucu Afrin’e uğurlanmıştı.

Bu kez de Ağrı’dan 33 korucunun Afrin’e götürülmek üzere eğitime alındığı bildirildi.

Ağrı’nın Hamur ilçesine bağlı köylerden olan korucular, Manisa Kırkağaç Jandarma Eğitim Alayı’nda 15 gün önce eğitime alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın bir korucu yakınına dayandırdığı bilgiye göre korucular günlük 300 TL karşılığında Afrin’de savaştırılacak.


12:25 | “Suriye’de Rusya’nın tercihi Türkiye değil rejim olur”

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Aaron Stein, Suriye ordu birliklerinin Afrin’e girmesinin Türkiye için potansiyel sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu. DW Türkçe’ye konuşan Stein’in değerlendirmesi şöyle:

“Bu, riski ciddi bir şekilde artırıyor. Özellikle de Moskova ile. Cumhurbaşkanı Erdoğan da söyledi bunu, hem Türkiye hem Rusya şu sıralar bölgeye girişine karşıydı. Rejimin buna rağmen devam etmesi ve en önemli müttefiki Rusya’nın isteğini göz ardı etmesi anlamlı. Şu anda küçük çapta. Ancak devamı gelirse rejim yanlısı güçler Türkiye destekli güçlerin yoluna çıkabilir ve bunları idare etmek Rusya’ya kalmış durumda.

“Rejim Afrin’e birlik göndermeye devam ederse eninde sonunda bir karar vermek gerekecek ve benim tahminim Rusya’nın rejimi tercih edeceği yönünde. Bu nedenle Türkiye’ye baskı yapmaya devam edebilirler. Üç hafta önce hava sahasını 4,5 günlüğüne kapattıklarında olduğu gibi. İbrahim Kalın açıklamalarında durmayacaklarını ima etti. Bunu şimdi söylemek kolay. Ancak Rusya, Türkiye’ye ciddi şekilde baskı yapmaya başlarsa bu güçleşir.”


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN, 33. GÜN, 34. GÜN, 35. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dışişleri Bakanlığı: ABD'nin Kudüs kararı son derece kaygı verici
Sonraki Haber
Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer ve Şişli’de 16 saat sürecek su kesintisi