Ana SayfaGüncel7 aydır tutuklu: Gazeteci Erdoğan Alayumat’a tahliye yok

7 aydır tutuklu: Gazeteci Erdoğan Alayumat’a tahliye yok

HABER MERKEZİ – 7 aydır tutuklu bulunan gazeteci Erdoğan Alayumat, ilk kez hakim karşısında çıktı. Yaptığı haberlerin daha önce binlerce kez yapıldığını söyleyen Alayumat, tahliye edilmezken duruşma 25 Nisan’a ertelendi.

Sınır hattında takip ettiği haberler gerekçe gösterilerek 27 Temmuz 2017’de tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı (dihaber) muhabirleri Erdoğan Alayumat ile tutuksuz yargılanan Nuri Akman, ilk kez hakim karşısında çıktı.

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Alayumat tutuklu bulunduğu Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunması ile başlayan duruşmada, emniyetten gelen istihbarat raporu da okundu. Raporda; gazetecilerin MİT binası, bazı kurum ve kuruluşların görüntü ve fotoğraflarını çekip, bunları casusluk faaliyeti olarak değerlendirildiği iddia edildi.

Alayumat: Dosyaya eklenen 3 adet hafıza kartı bana ait değil

MA’nın haberine göre raporun okunması ardından savunma yapan Alayumat, emniyetteki ifadesine katıldığını ancak dosyaya eklenen 3 adet hafıza kartının kendisine ait olmadığını söyledi. Dosyada DİHA’da çalıştığının yazıldığını ancak kendisinin dihaber muhabiri olduğunu ifade eden Alayumat, dosyada üniversite öğrencilik yıllarına ilişkin yer verilen değerlendirmelerin yanlış olduğuna dikkat çekerek, kendisinin ilkokul 4’üncü sınıftan terk olduğunu ve ilkokulu açıktan bitirdiğini aktardı.

Askeri sevkiyat haberlerini daha önce birçok gazeteci ve ajansın da yaptığına değinen Alayumat, “Casusluk olması için bilgileri bir örgütle ya da ülkeyle paylaşmam gerekir. Mail adresim, kimlere haber gönderdiğim belli. Casusluk faaliyetinde bulunduysam belgeleri kime nereye göndermişim. Yaptığım haberlere benzer haberler daha önce binlerce kez yapıldı. Benzer fotoğraflar binlerce kez yayınlandı. Devlet sırrıysa daha önce binlerce kere yayınlandı” diye savunma yaptı.

Mahkeme Başkanı’nın MİT ile ilgili habere ilişkin sorusuna ise Alayumat, yerel halkın iddialarına dayanarak yaptığı haberin tamamen gazetecilik refleksi ile yapıldığını ve buna dair yüzlerce haber yapıldığını söyledi.

Akman: İddianamenin aksine Hatay’a ilk kez geldim

Daha sonra tutuksuz yargılanan Nuri Akman savunmasına başladı. Akman, “İddianamede defalarca Hatay’a geldiğim ve sol gruplara müzahir evlerde kaldığım şeklinde istihbari bilgiler yer almış” dedi ve bunun doğru olmadığını belirterek “Ben hayatımda ilk kez Hatay’a geldim ve bu sürede de arkadaşım Erdoğan Alayumat’ın yanında kaldım. Hatay’a gelişimdeki tek amaç haber yapabilmektir” diye konuştu.

Tahliye yok

Avukat savunmalarının ardından savcı, gazetecilere istinat edilen suçlamaların mahiyeti ve bunların katalog suçlarından olması ve dosyadaki durumu göz önünde bulundurarak, Alayumat’ın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti gazetecilerin taleplerini reddederek, iddianamedeki fotoğrafların devletin kamu ve kurumları için bir tehdit oluşturup oluşturmayacağının öğrenilmesi ilgili kurumlara yazı yazılmasına, gazeteci Alayumat’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 25 Nisan’a ertelendi.

45’er yılla yargılanıyorlar

Her 2 gazeteci hakkında yaptıkları haberler gerekçe gösterilerek, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “Örgüte üye olma” iddialarından 45’er yıl hapis cezası isteniyor.


Gazeteciler Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman için 45’er yıl hapis istemi


Ne olmuştu?

Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 14 Temmuz’da “makul şüphe” gerekçesiyle Antep’in İslahiye ilçesinde gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan iki gazeteci Antep’ten Hatay’a getirilerek, 13 gün burada gözaltında tutulmuş ve 27 Temmuz’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından gazeteci Akman serbest bırakılırken, Alayumat “casusluk” iddiasıyla tutuklanmıştı.


Medya hedef göstermiş, ki gazeteciden Akman serbest bırakılmış, Alayumat tutuklanmıştı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Derya Alabora ve Deniz Çakır ‘Beyaz’ ile sahnede
Sonraki Haber
Meclis’e 113 yeni fezleke gönderildi: 90’ı HDP’liler, 23’ü CHP’liler için