Ana SayfaDünyaABD, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e Mayıs ayında taşıyacak

ABD, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e Mayıs ayında taşıyacak

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e Mayıs ayında taşınacağını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletler (ABD) Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e Mayıs ayında taşıyacağını açıkaladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Mayıs ayı aynı zamanda, bağımsızlığını 1948 yılında ilan eden İsrail devletinin 70’inci kuruluş yıldönümüne denk geliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, geçtiğimiz ay İsrail’de yaptığı konuşmada 2019’un sonunda büyükelçiliğin taşınacağını söylemişti.

Neler oldu?

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklama ile Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıdı.

Trump, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin de Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

Bu kararın ardından olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen toplantıda Avrupa ülkeleri, Trump’ın Kudüs kararının BM kararlarına aykırı olduğunu belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Trump’ın açıklaması bizim için zaten yok hükmündedir” dedi ve İsrail’i ‘terör devleti’ diye tanımladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Erdoğan’ın “İsrail terör devletidir” sözlerine, “Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan bir liderden ahlak dersi alacak değilim” cümlesiyle yanıt verdi.

Son olarak da Arap Birliği, ABD Başkanı Trump’a Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını geri çekmesi çağrısında bulundu.