Ana SayfaDünyaABD Savunma Bakanı Mattis’ten Minbiç açıklaması

ABD Savunma Bakanı Mattis’ten Minbiç açıklaması

HABER MERKEZİ – ABD Savunma Bakanı Mattis, Minbiç’teki Türkiye-ABD gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada, Minbiç konusunda Türkiye’nin baskısı bakımından bir durum değişikliği olmadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, gelecek hafta Belçika’nın başkenti Brüksel’de Milli Savunma Nurettin Canikli’yle görüşeceğini açıkladı. Mattis, “En üst düzeylerden askeri seviyeye kadar NATO müttefikimizle çalışmaya devam edeceğiz. Savunma bakanlarıyla gelecek hafta ortasında Brüksel’de görüşeceğim” diye konuştu.

Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, Minbiç’teki Türkiye-ABD gerilimine ilişkin bir soruya Minbiç konusunda Türkiye’nin baskısı bakımından bir durum değişikliği olmadığı yanıtını verdi.

Mattis, “Ankara’dan duydukları şeyler yüzünden elbette orada (Minbiç’te) büyük bir kaygı var ama şu anda amacımız IŞİD üzerindeki baskıyı, IŞİD’e karşı kampanyayı sürdürmek. Bu nedenle odağın dağılmasından endişeliyiz” dedi.

Türkiye’nin sınır bölgelerinde “meşru kaygılarının” bulunduğunu ifade eden Mattis, “Ama aynı zamanda da IŞİD’e odaklanmaya devam etmek istiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’dan ABD’ye: ‘Münbiç’e gelmeyin’ diyorsunuz, geleceğiz

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen askeri operasyonu 20 günü geride bırakırken, Ankara’dan gelen açıklamalar iki NATO müttefikinin Suriye’de karşı karşıya gelmesi riskini doğuruyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada Afrin’e operasyonun ardından hedefin Minbiç olacağını, operasyonların Suriye-Irak sınırına kadar genişleyebileceğini söylemişti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel ise ABD askerlerinin Minbiç’te kalacaklarını belirterek, “Minbiç’ten çekilmeyi düşünmüyoruz” demişti.

Son olarak Salı günü partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minbiç konusunda uyarılarda bulunmuş ve ABD’ye şu resti çekmişti:

“‘Münbiç’e gelmeyin’ diyorsunuz. Biz Münbiç’e topraklarının asıl sahiplerine teslim etmek için geleceğiz. Bu bölgede bir şey yapılacaksa, gelin NATO’da beraber olduğunuz Türkiye ile beraber yapın.”

IŞİD karşıtı koalisyonunun en üst düzey ABD’li komutanı General Paul E. Funk, Çarşamba günü Minbiç’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında gazetecilere Türkiye’yle artan gerilime rağmen Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) desteklemeye devam edeceklerini ve Amerikan güçlerinin bölgede kalacağını söylemişti.

Previous post
Gazeteci Ahmet Kanbal serbest bırakıldı
Next post
Demirtaş'tan HDP kongresi öncesi mesaj