Ana SayfaGüncelABD vatandaşı NASA çalışanına Türkiye’de hapis cezası

ABD vatandaşı NASA çalışanına Türkiye’de hapis cezası

HABER MERKEZİ – Darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan ABD vatandaşı NASA çalışanı Serkan Gölge’ye, 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Hatay 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklu yargılanan ABD vatandaşı Serkan Gölge, dün hakim karşısına çıktı.

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) çalışanı Gölge, duruşmaya tutuklu bulunduğu İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

İddianamede Serkan Gölge’nin, 4 Ocak 2014 tarihinde ve sonrasında aktif olarak Bank Asya hesabını kullandığı belirtilerek, “FETÖ üyesi” olduğu kaydedildi.

ABD vatandaşı Gölge ise suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, Serkan Gölge’ye 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

ABD: Derin kaygı duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, Gölge’ye verilen cezanın ardından şu açıklamayı yaptı:

“ABD, Amerikan vatandaşı Serkan Gölge’nin, güvenilir deliller olmaksızın terör örgütüne üyelikten 8 Şubat tarihinde mahkum edilmesinden derin kaygı duymaktadır. Bu davayı ve OHAL altında yargı süreci devam eden diğer Amerikan vatandaşlarına ilişkin yargı bağımsızlığı, kişinin adil yargılanma hakkı da dahil olmak üzere Türk Anayasası ile teminat altına alınmış haklarla ilgili ciddi kaygılara yol açan diğer davaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye’ye seyahat eden ya da Türkiye’de yaşayan Amerikan vatandaşlarının güvenliği, bizim için bir endişe kaynağı olmayı sürdürmektedir.”

Türkiye’den ABD’ye yanıt

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD’ye ise yazılı açıklamayla yanıt verildi:

“Türk vatandaşı olan Serkan Gölge, bağımsız Türk mahkemesi tarafından yargılanmış ve adil bir yargılama sonrasında hüküm tesis edilmiştir. Dava dosyasının içeriğini ve delilleri bilmeyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Türk yargısı hakkındaki önyargılı ifadelerini ciddiye almak mümkün değildir. Türk yargısı birilerinin arzusuna veya dışarıdan gelen talimatlara göre değil Türkiye’nin Anayasasına, yasalarına ve delillere göre karar verir. ABD’li muhataplarımızın bağımsız Türk mahkemelerinin kararlarına saygı duymalarını bekliyoruz.”


ABD’den Türkiye’ye ‘net’ çağrı: OHAL’i sonlandırın, gerekçesiz tutuklananları serbest bırakın