Ana SayfaGüncelAB’den Türkiye’ye Yunanistan uyarısı: AB üyesi ülkelerin egemenlik haklarına saygılı olunmalı

AB’den Türkiye’ye Yunanistan uyarısı: AB üyesi ülkelerin egemenlik haklarına saygılı olunmalı

HABER MERKEZİ – Kardak yakınlarında Yunan ve Türk sahil güvenlik botlarının çarpışması sonrası AB’den uyarı geldi. AB, Türkiye’yi AB üyesi komşunun egemenlik haklarına saygılı olmaya çağırdı. AB’nin bu uyarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü “Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları ikaz ediyoruz. Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz hazır” şeklindeki açıklamasının ardından geldi.

Kardak yakınlarında Yunan ve Türk sahil güvenlik teknelerinin çarpışması ile oluşan gerginliğe Avrupa Birliği (AB) de müdahil oldu.

DW Türkçe’nin haberine göre Birlik’ten yapılan açıklamada, Ege sularındaki her tür provokasyona karşı uyarıda bulunuldu.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in sözcüsü açıklamasında, Türkiye’yi “iki komşuluk ilişkilerini zedeleyebilecek eylemlere karşı mesafeli olmaya” çağırdı.

Sözcü, Türkiye’nin AB üyesi ülkelerin karasuları ve hava sahası üzerindeki egemenlik haklarına saygılı olması gerektiğini belirtti.

AB Komisyonu, kazada Türk botunun çarptığı Yunan teknesinin Avrupa Birliği Sınır Koruma ve Sahil Güvenlik Teşkilatı tarafından ortak finanse edildiğine de dikkat çekti. Komisyon Sözcüsü, bu kazanın Avrupa’daki vergi mükelleflerini de ilgilendirdiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Yunan haber ajansı ANA MPA ile Yunan radyosu RTE, dün gece Kardak kayalıkları yakınlarında bir Yunan teknesi ile Türk teknesinin çarpıştığını bildirmişti. Kazayı doğrulayan Yunan hükümeti sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos son zamanlarda Türkiye çevresine “istikrarsızlığın hakim olduğunu” belirtmiş ve “Komşumuz davranışlarıyla sarsıntıların aşılmasına yardımcı olmuyor” demişti.

AB Komisyonu, dün Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyindeki doğal gaz sondaj çalışmalarını engellemesine de tepki göstermiş ve Türkiye’yi ablukaya kaldırmaya çağırmıştı.

Bugün ise partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’a Kıbrıs ve Ege üzerinden ‘uyarılarda’ bulunmuş, şunları söylemişti:

“Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege’deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Ülkemizin güneyindeki gelişmelere yoğunlaşmasını fırsat bilerek Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları, yanlış hesap yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyoruz. Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz şu anda bölgedeki gelişmeleri ve gerektiğinde her türlü müdahaleyi yapma yetkisi ile yakından takip ediyorlar.”

Previous post
Afrin'de olanlardan ABD'yi sorumlu tutan Rusya: Kürtler olmadan Suriye'de nihai ve istikrarlı bir çözüme ulaşamayız
Next post
HDP'li Serpil Kemalbay gözaltına alındı