Ana SayfaDünyaABD’nin gizli ‘Soğuk Savaş’ projesinden geriye kalan zehirli maddeler tehdit oluşturuyor

ABD’nin gizli ‘Soğuk Savaş’ projesinden geriye kalan zehirli maddeler tehdit oluşturuyor

HABER MERKEZİ – ABD’nin Soğuk Savaş sırasında kurduğu gizli askeri üssü terk etmesinin ardından geride bıraktığı zehirli maddelerin, iklim değişikliyle beraber doğaya tehdit oluşturduğu belirtildi.

Camp Century’nin kurulması, daha en başından itibaren riskli görünüyordu.

ABD ordusu, Grönland’ın kalın buz tabakasının altında, Kuzey Kutbu’ndan yaklaşık 1300 kilometre uzaklıktaki bu gizli üssü inşa etmeye başladığında sene 1959’du.

Atlas Obscura’nın haberine göre bilimsel araştırma adı altında başlatılan bu proje alanında, buz tünelleri kuruluyor, 600 nükleer füzenin buz tabakası altında gömülü tutulması planlanıyordu.

Enerji ise yine nükleer reaktörler tarafından sağlanıyordu.

10 yıl olmadan terk edildi

ABD’nin gözünde Grönland, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler’e saldırı düzenlemek için stratejik bir noktaydı.

Askeri yetkililere göre kalın buz tabakası, üssün sürekli koruma altında olmasını temin edecekti.

Ancak daha ilk tünellerin yapılmasının ardından, buz tabakasının düşünüldüğü kadar sarsılmaz olmadığı ortaya çıktı: Zemin devamlı hareket ediyor, yer değiştiriyor ve tünelleri güvenilmez kılıyordu.

Böylelikle aradan on yıl geçmeden Camp Century terk edildi.

Kampın terk edilmesinin ardından geride bırakılan materyallerin bir sorun olmayacağı düşünüldü.

Bunun nedeni; gizli üssün konumu belirlenirken, Grönland’ın buz tabakası yüzeyinin erimesini engelleyecek kuru karın bulunduğu yerin tercih edilmesiydi.

Ancak Century Camp’in kapanmasının üzerinden 50 yıl bile geçmeden şartlar değişti.

Üç üs alanı daha bulunuyor

Bir araştırma ekibinin Geophysical Research Letters isimli dergide yayınladığı çalışmada vurguladığı üzere, buz tabakasının erimeye başlamasıyla beraber, geride bırakılan doğa kirletici tehlikeli maddelerin saçılması söz konusu.

Camp Century’nin iklim değişikliğinden ötürü şu an doğaya tehdit oluşturmakta olduğunu vurgulayan Brown Üniversitesi’nden Prof. Jeff D. Colgan, şöyle diyor:

“Burası oldukça izole olduğu için, burada soruna yol açanın iklim değişikliği olduğu konusunda emin olabiliriz.”

Araştırmacılar, Camp Century’nin inşa edildiği alanda 20 bin litre kimyasal atık bulunmasının yanı sıra kanalizasyonun uzun yıllar boyunca atıl kalmasından ötürü 24 milyon litre biyolojik atık oluştuğunu tahmin ediyor.

Ancak Camp Century dışında, Grönland’da kapatılan üç üs alanı daha bulunuyor ve bu alanlarda ne kadar atık bulunduğu net bir şekilde bilinmiyor.


Karınca Dış Haberler