Ana SayfaGüncelAf Örgütü: OHAL hak ihlallerine zemin yarattı, muhalifler acımasızca bastırıldı

Af Örgütü: OHAL hak ihlallerine zemin yarattı, muhalifler acımasızca bastırıldı

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre Türkiye’de 2017 yılında muhalifler ‘acımasızca bastırıldı’; gazeteciler, aktivistler, akademisyenler, avukatlar ve insan hakları savunucuları tutuklandı, mahkum edildi, medyada hedef gösterildi ve KHK’lerle dernekler kapatıldı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), “2017’den 2018’e Dünyada İnsan Haklarının Durumu” başlıklı yıllık raporunu yayımladı.

159 ülkedeki insan haklarına dair yıllık bir değerlendirme sunan rapor, 2017’de dünyada nefret dolu ve ötekileştiren söylemlerin arttığına ve ayrımcılığı normalleştirdiğine dikkat çekiyor.

Rapora dair değerlendirmede bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Geçtiğimiz yıl dünya krizlere gömüldü; önde gelen liderler bize nefret ve korkudan gözleri kararmış, kabus gibi bir toplum vizyonu sundu. Bu durum karanlığı destekleyenleri cesaretlendirdi ancak çok daha fazla insana da daha umutlu bir gelecek için mücadele etme ilhamı verdi” dedi.

Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner ise Türkiye’de devam eden Olağanüstü Hal’in (OHAL) insan hakları ihlallerine zemin oluşturduğunu ve sivil toplum üzerindeki baskının arttığını söyledi.

‘Her tür muhalefet acımasızca bastırıldı’

Raporun Türkiye bölümünün özetinde, şu ifadelere yer verildi:

“Devam eden olağanüstü hal, insan hakları ihlalleri için uygun bir zemin hazırladı. Her tür muhalefet acımasızca bastırıldı, gazeteciler, siyasi aktivistler ve insan hakları savunucuları hedef alınanlar arasında yer aldı.

İşkence vakaları bildirilmeye devam etti fakat Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonraki haftalara kıyasla sayıları azaldı. Yaygın cezasızlık nedeniyle resmi görevlilerin işlediği insan hakları ihlallerinin etkili biçimde incelenmesi engellendi. Ocak ayındaki iki saldırı da dahil olmak üzere silahlı grupların hak suistimalleri devam etti. Ancak Ocak ayından sonra, önceki yıllarda sık sık gerçekleşen ve ayrım yapmaksızın sivilleri hedef alan bombalı saldırılar olmadı.

Ülkenin güneydoğusunda yerinden edilen insanların durumuna dair bir çözüm üretilmedi. Türkiye, dünyadaki en büyük mülteci gruplarından birine ev sahipliği yapmaya devam etti. Yalnızca kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 3 milyonu aştı; ancak mültecilerin zorla geri gönderme tehlikesi hâlâ mevcuttu.”

Dünyada durum

Af Örgütü’nün raporunun dünya genelindeki duruma dair olan kısımından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

  • Myanmar’da etnik temizlik yaşanıyor
  • Yunan adaları mülteciler için fiilen hapishaneye dönüştü
  • Mısır’da muhalefete benzeri görülmemiş bir baskı uygulanıyor

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
İç tüzüğe aykırı bulundu: Önergenin dili Kürtçe olunca işleme dahi konulmadı
Next post
'İnsanüstü bir zekaya sahip olup kontrolden çıkabilirler': Uzmanlardan yapay zeka için uyarılar