Ana SayfaDünyaAfrin de dahil: BM’den Suriye’nin geneli için ateşkes kararı

Afrin de dahil: BM’den Suriye’nin geneli için ateşkes kararı

HABER MERKEZİ – BMGK üyeleri, oylamanın birçok kez ertelenmesinin ardından Suriye genelinde en az 30 gün sürecek ‘insani ateşkes’ tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Kararın Suriye’nin bir kenti olan Afrin için de geçerli olacağı belirtilirken, Ankara ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonu etkilemeyeceğini savunuyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’de milyonlarca kişiye insani yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısı yaptı.

Dün yerel saatle 12.00 (TSİ 20.00) gerçekleşen oturumda, BMGK’nin 15 üyesi oybirliğiyle Suriye genelinde geçerli olmak üzere bir aylık “insani ateşkes” kararı aldı.

İsveç ve Kuveyt tarafından sunulan tasarının kabul edilmesiyle alınan kararın 72 saat içinde uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ‘güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir’ bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ‘durumu ağır hasta ve yaralıların’ tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ‘gecikmeden’ çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.

Türkiye’den açıklama

Karara Türkiye’den olumlu tepki geldi.

Konseyin aldığı karar hakkındaki soruya yazılı yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, kararın Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

Aksoy, ülke genelini kapsayan ateşkes kararının Türkiye’nin Suriye’nin Afrin kentine dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatı etkilemeyeceğini savundu:

“Türkiye, şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da, bir yandan insani planda Suriye halkının çektiği acıların dindirilmesine yönelik katkılarını ve bu bağlamda başta BM olmak üzere uluslararası toplumun çabalarını desteklemeye devam edecek; diğer yandan, Suriye’deki insani krizin kökeninde yatan ihtilafın sona erdirilmesine ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğini tehlikeye atan terör örgütleriyle mücadele edilmesine yönelik gayretlerini sürdürecektir.”

‘Karar, Suriye’deki tüm tarafların ateşkes uygulamalarını öngörüyor’

DHA’dan Nafiz Albayrak’ın haberine göre BMGK’nin dönem başkanlığını üstlenen Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Mansour Al-Otaibi ise “Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararının Türkiye’yi bağlayıp bağlamadığı” sorusuna verdiği yanıtta, “Karar, Suriye’deki tüm tarafların hiçbir gecikme olmadan ateşkes uygulamalarını öngörüyor” dedi.

Kararın ardından Doğu Guta’ya saldırı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Konsey’de yapılan oylamanın ardından Rusya hava gücü tarafından desteklenen Suriye rejimi uçaklarının Doğu Guta’da bir yerleşim birimine saldırı düzenlediğini açıkladı.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Suriye’de uygulanması planlanan bir ay süreli ‘insani ateşkes’ ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği belirtildi.

Doğu Guta’da ne oluyor?

Suriye’nin başkenti Şam’ın doğusundaki Doğu Guta, Esad muhaliflerinin Şam yakınlarında elinde tuttuğu son bölge.

Suriye rejimi yanlısı güçler Pazar gecesinden (18 Şubat)  bu yana bölgeyi geri almak için saldırılarını yoğunlaştırdı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede şu ana kadar 120’den fazlası çocuk olmak üzere 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay'da Eğitim Sen üyesi Işıkça gözaltındayken ihraç edilmiş
Sonraki Haber
2,5 yıl ceza verilen Gergerlioğlu: Hakkımdaki karar daha önceden alındı