Ana SayfaDünyaAfrin’e operasyon 19. günde

Afrin’e operasyon 19. günde

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e başlattığı operasyon 19. gününde sürüyor. TSK’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı ve bölgedeki şiddetli çatışmalar devam ederken, harekâtın Türkiye’ye yansıması ise gözaltı ve tutuklama furyası ile kendini gösteriyor. Afrin’e yönelik operasyon ve ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:56 | AGİT’ten Türkiye’ye: ‘Afrin’ gözaltıları kabul edilemez, serbest bırakın

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir, Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı operasyona dair eleştirilerde bulunan yüzlerce kişinin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi ve gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

22:25 | TSK, Afrin’de iki askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ‘Zeytin Dalı Harekatı’nda iki askerin hayatını kaybettiğini bildirildi.

TSK tarafından yapılan açıklamada, iki askerin tanksavar ve havan saldırısı sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.

Son gelen haberle birlikte 20 Ocak’ta başlayan operasyonda yaşamını yitiren askerlerin sayısı 18’e çıktı.


20:10 | AB Bakanı Çelik’ten Fransa’ya yanıt

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, “Türkiye, Suriye’de uluslararası hukuku ihlal ediyor” diyen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’a yanıt verdi.

Twitter’dan açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, “Türkiye’nin mücadelesi uluslararası hukuka tam uygundur. Hukuku ihlal edenler ve suç işleyenler, PYD-YPG terör örgütüne silah verenlerdir” dedi.


20:00 | İran devlet televizyonu: Türk ordusu Afrin’de kimyasal silah kullandı

Hürriyet’in haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin’e yönelik sürdürdüğü operasyona ilişkin İran devlet televizyonunda yayınlanan haberde, “Türk ordusunun Afrin’de kimyasal silah kullandığı” iddia edildi.

TSK’nin 30 Ocak’ta yaptığı yazılı açıklamada, kimyasal silah kullanıldığı yalanlanarak, “Hava Kuvvetlerimiz tarafından, napalm, kimyasal, biyolojik ve benzeri, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır” denilmişti.


19:00 | Canikli’ye göre BM ve UNICEF’in de açıkladığı Afrin’deki sivil kayıplar ‘algı operasyonu’

Meclis Genel Kurulu’nda hükümet adına söz alan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı ve ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatta sivillerin öldürüldüğüne yönelik haberlerin ‘algı oluşturmaya yönelik’ olduğunu iddia etti.

Canikli, “silahlı kişilerin sivil kıyafet giydiğini” de öne sürerek şunları söyledi:

“Bir zayiat varsa onlar sivil gibi görünen, görünmek isteyen ama etek giymiş teröristlerdir. Karıştırmamak lazım. Onlar sivil değil, onlar terörist. Özellikle sivil kıyafeti içine girerek uluslararası kamuoyunda Türkiye’ye yönelik bir algı oluşturmaya çalışıyorlar, hepsi bu.”

Afrin Sağlık Meclisi, dün yaptığı basın toplantısıyla Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyonun ilk 18 gününde çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu 148 sivilin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), UNICEF ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) de aralarında bulunduğu birçok kurum yaptıkları açıklamalarda Türkiye’nin operasyonu dolayısıyla onlarca sivilin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.


18:30 | İlhan Cihaner: Bu müdahale bölge barışına tehdit oluşturuyor, emperyalizme hizmet ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurultayına sayılı günler kala Selin Sayek Böke ile hazırladığı manifestoyla gündeme oturan CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Artı Gerçek’ten Sevan Vreskala’nın sorularını yanıtlayan Cihaner, çatışma ortamının sona ermesini dilediğini belirterek, şunları söyledi:

“Hatırlayalım; iktidar ABD’den izin aldı, Rusya’dan izin aldı, hatta rejimle görüştü ve önceden duyurduğu müdahaleyi başlattı. Ama çocuklarını oraya gönderecek olan halkın siyasi temsilcilerini bilgilendirmedi. Yaşanan güvenlik riski nedir? Bu müdahale riski ortadan kaldırıyor mu? Sonrası ne olacak? Rejime karşı savaşan ayrı bayrağı olan bu gruplar sonra ne olacak? Rusya iznini kaldırınca ne olacak? Rejim IŞİD tehdidini tamamen ortadan kaldırınca kendi topraklarındaki bu silahlı gruplarla anlaşırsa ne olacak? Bunlar ve benzeri sorular orta yerde duruyorken nasıl desteklenebilir?”

Cihaner, “Ben bu müdahalenin Türkiye’nin ulusal çıkarlarına ve bölge barışına tehdit oluşturduğunu, iddialarının aksine emperyalizme hizmet ettiğine inanıyorum” diye de ekledi.


17:10 | Saadet Partisi liderinden hükümete Afrin eleştirisi

Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği ‘Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Afrin’i ‘milli mesele’ olarak nitelendiren Karamollaoğlu, operasyon konusunda hükümeti eleştirerek, “Ne yazık ki hükümet bu tavrıyla ‘Zeytin Dalı Harekatı’nı tabiri caizse zeytinyağı operasyonuna çevirme çabasında. Afrin’i bahane ederek her türlü ülke problemini sümen altı etmenin yolunu arıyor” diye konuştu.


16:55 | İran’ın Rusya Büyükelçisi’nden Afrin yorumu

Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonu değerlendiren İran’ın Rusya Büyükelçisi Mehdi Sanai, Suriye topraklarındaki her türlü ‘askeri eylem’ için Şam yönetiminin onayının alınması gerektiğini söyledi.

Sputnik’e konuşan Sanai, “Afrin konusunda İran, BM tüzüğüne ve uluslararası hukuka uygun olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana çıkıyor ve Suriye topraklarındaki her türlü askeri eylem ve askeri varlık için Şam yönetiminin onayının alınması gerektiğini düşünüyor” dedi.


16:35 | Anonymous ‘Afrin için’ savunma sanayi şirketlerini hackledi

Hacker grubu Anonymous, Afrin’e yönelik operasyonu protesto etmek için Türkiye’de savunma sanayisinde üretim yapan çok sayıda şirketin sitesini hacklediğini duyurdu.

Hackledikleri siteler arasında ASELSAN’ın da olduğunu belirten grup yaptığı açıklamada ise “Rojava halkının yanındayız” dedi.


14:22 | Kılıçdaroğlu’ndan hükümete uyarı: Afrin’in içine girilmemeli

Yer yer hükümete “Esad’la görüşün” gibi önerilerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afrin’e yönelik harekât konusunda hükümeti uyardı, “Afrin’in içine girilmesini asla doğru bulmuyorum. Daha derinlere inmenin hiçbir mantığı yok, hiç gerek de yok ona. Daha fazla şehit veririz, yazık günahtır” dedi.

CHP lideri, “Türkiye’nin güvenliğini nereye kadar sağladık, işte efendim 10-20 km neyse oturulur buna karar verilir… Ama daha derinlere inmek Türkiye açısından ciddi bir sorun” diye konuştu.


14:10 | Operasyonu protesto için açlık grevi yapan HDP’li kadın vekillere disiplin cezası

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu protesto etmek için Kocaeli 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde 3 günlük açlık grevi yapan HDP milletvekilleri Selma Irmak, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Burcu Özkan Çelik, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, eski Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu 22 tutuklu ve hükümlü kadına 1 ve 3 ay arasında değişen disiplin cezaları verildi.

Haklarında soruşturma başlatılan 22 kişiye savunma yapmaları için 25 Ocak günü tebligat yapıldığı, 11 kadının Kürtçe ifade vermek istemesi gerekçesiyle beyanlarının tutanağa geçirilmediği, bir hükümlünün ise savunma yapmadığı ifade edildi.


13:50 | Cumhurbaşkanlığından Kılıçdaroğlu’nun “Esad’la temas kurun” önerisine yanıt

Saray’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Afrin operasyonu sürerken yaptığı “Esad’la temas kurun” önerisine yanıt verdi.

CHP liderinin PYD’yi “terör örgütü” olarak nitelendirmesinden duyduğu ‘memnuniyeti’ dile getiren Sözcü Kalın, öneri için ise, “(Suriye’de) Bizim rejimle herhangi bir temasımız söz konusu değil, şu anda öyle bir temasın kurulması da söz konusu değil” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu daha önce de yaptığı öneriyi dün bir kez daha yinelemiş ve “Gidin Esad’a ‘Suriye’de ne kadar terör örgütü varsa birlikte temizleyelim’ deyin. Bu hepimizin çıkarlarına hizmet eder” demişti.


12:50 | Fransa’dan Türkiye’ye Afrin uyarısı: Suriye’de olmaması gerekenler çekilmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye ve İran’ın Suriye’de uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu.

Duvar’ın aktardığı habere göre bir televizyon kanalına konuşan Le Drian, Türkiye’nin Afrin’e dönük harekâtı için “Sınır güvenliğini sağlamak sivilleri öldürmek anlamına gelmiyor ve bu kınanmalı. Suriye’de tehlikeli bir durum varken, Türkiye savaşa savaş eklememeli” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı, ‘Türkiye’nin Suriye’den asker çekmesini isteyip istemediğine’ dair bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Suriye’de olmaması gereken herkesin, buna İranlı milisler ve Hizbullah da dahil, çekilmesi gerekir.”


10:38 | Hatay’da sınır hattı ‘operasyonun selameti için’ yasaklandı

Hatay Valiliği, kentin Suriye’ye sınırı olan yerlerinde ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ uygulamasının süresini uzatıp, yeni bölgelerin yasak kapsamına alındığını duyurdu.

Valilik açıklamasında, söz konusu yerlerde basın mensuplarının görüntü almalarının, röportaj ve yayım yapmalarının yasaklandığı, ayrıca bölgelere araç ve insan girişinin de mümkün olmadığı bildirildi.


10:00 | Times’a göre IŞİD, Suriye’de yeniden örgütleniyor: Nedeni Esad ve Afrin operasyonu

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Times, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yeniden örgütlendiğini yazdı, buna yol açan nedenin ise iki ülkedeki ‘kaos ortamı’ olduğunu vurguladı.

Times’a göre Suriye’deki bu ‘kaos ortamını’ yaratan nedenlerden biri Esad, bir diğeri de Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon ile YPG Sözcüsü Mustafa Bali’nin görüşlerine yer veren gazete, IŞİD’in yeniden ‘örgütlenişinde’ Afrin operayonunun etkisine dikkat çekiyor.


09:45 | Eski bakan Ziya Halis: Afrin operasyonu Türkiye’yi çok kötü etkileyecek 

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu değerlendiren eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ziya Halis, bunun Türkiye’yi ‘çok kötü etkileyeceğini’ söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a konuşan eski bakan Halis, AKP-MHP ittifakının durumu “beka meselesi”ne getirdiğini vurgulayarak, “Bu beraberlik savaşı önceler, kavgayı önceler” dedi ve operasyona dair şunları ifade etti:

“Türkiye’yi çok kötü etkileyecek. Her bakımdan etkiliyor; demokrasisini, özgürlüğünü, ekonomisini etkiliyor, beyin göçünü tetikliyor. Türkiye’ye etkisinin son derece olumsuz olduğunu söyleyebilirim. Demokrasiyi savunanların, özgürlükleri savunanların, barışa ve huzura inananların buna karşı durması gerekiyor.”

Öte yandan Halis, Kürtlerin saldırılara karşı bir tavır sergileyeceğinin de ‘muhakkak olduğunu’ söyledi.


09:20 | ‘Endişeliyiz’ diyen AP’den Türkiye’ye Afrin eleştirisi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Afrin’e operasyonunu eleştirdi.

Türkiye’nin Suriye’de askeri harekata başladığı günden itibaren gelişmeleri yakından izlediklerini kaydeden Mogherini, “Kuzey Suriye’de açılan yeni cepheden derin endişe duyuyoruz. Her şeyden önce insani nedenlerden dolayı endişeliyiz” dedi.

Türkiye’nin dile getirdiği ‘güvenlik kaygılarına’ değinen Mogherini, Suriye’de yeni bir cephe açmanın Türkiye’yi daha güvenli yapmayacağını belirterek, “Bu güvenlik, ancak müzakere edilmiş bir siyasi çözüm ile sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Mogherini, Afrin’e yönelik operasyonun Suriye içerisinde dengeleri bozma riski olduğunu da dile getirerek, şunları söyledi:

“Şiddetin artması, çatışmalara siyasi bir çözüm bulmayı geciktirebilir. Tüm enerjimizi, Cenevre’deki müzakerelerde Birleşmiş Milletler’e (BM) destek olmaya yoğunlaştıralım. Tüm kaygılar dile getirilmeli. Suriye’deki savaş sona ermiş değil. İnsanlar ölmeye devam ediyor.”

Dün AP’de 100’ü aşkın milletvekili Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarını protesto etmiş, vekiller, “Barış ve diyalog için, Türkiye Afrin’e saldırılarını durdursun” başlıklı bir çağırıya imza atmıştı.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN, 18. GÜN




Önceki Haber
CHP'li vekil duyurdu: 235 bin tutuklu ve hükümlü için görev yapan sadece 279 doktor var
Sonraki Haber
AGİT'ten Türkiye'ye: 'Afrin' gözaltıları kabul edilemez, serbest bırakın