Ana SayfaDünyaAfrin’e operasyon 21’inci gününde

Afrin’e operasyon 21’inci gününde

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e operasyonu 21. gününe girdi. 5 Şubat’tan beri hava sahasını kullanamadığı için Afrin’i savaş uçaklarıyla bombalayamayan Türkiye, operasyonun 21. gününe yeniden hava saldırıları ile başladı. Bölgedeki çatışmalar da sürüyor. Gün içinde harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


23:10 | YPG: Tanksavar füzelerini Türkiye destekli gruplardan alıyoruz

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonda YPG’nin TSK’ye ait tankalara karşı kullandığı füzeler tartışma konusu olmuştu.

The National’a konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, Türkiye’den destek alan Suriyeli Arap gruplara işaret ederek şu açıklamalarda bulundu:

“Elimizdeki silahların çoğu esasen Türkiye ordusunun bu gruplara destek olarak gönderdiği silahlar. Elimizdeki füzelerin büyük bir çoğunluğunu İdlib, Azez, Bab ve Cerablus’taki kara borsalardan aldık. Afrin, Türkiye tarafından üç yandan kuşatılıyor olsa da bu silahları aldık.”

Türkiye’deki hükümet yetkilileri ise tanksavar füzelerinin menşeinin nereden olduğunun araştırıldığını açıklamışlardı.


19:45 | ‘Tillerson, Afrin operasyonunun kısıtlanması için Türkiye’ye baskı yapacak’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. MacMaster’ın hafta sonu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ise önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

ABD’li üst düzey bir yetkiliye göre Tillerson, Ankara ziyaretinde Türkiye’nin Afrin’e yönelik sürdürdüğü operasyon için itidal çağrısı yapacak, harekatın kısıtlanması için baskı yapacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre adı açıklanmayan yetkili, “Afrin’deki operasyonlarında ve Kuzey Suriye’de sınır boyunca giriştikleri operasyonlarda itidalli davranmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu zorlu bir görüşme olacak” dedi.

Yetkili ABD-Türkiye ilişkileri konusunda da “Bakın bu zorlu bir süreç. Söylemleri sert. Türkler öfkeli ve onlarla iş yapmak açısından zorlu bir dönem. Ancak biz hala bazı temel ortak çıkarların bulunduğuna inanıyoruz” diye konuştu.


11:35 | Afrin’de bir asker daha yaşamını yitirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’de süren operasyonda bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada askerin bugün (9 Şubat), Afrin güney batısında hayatını kaybettiği bildirildi.


11:30 | Fransız filozof Bernard Henri-Lévy, WSJ’a Afrin’i yazdı

Bernard Henri-Lévy

Fransız filozof Bernard-Henri Levy, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin sert bir yazı kaleme aldı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’e yazan Fransız filozof, uluslararası toplumun operasyon karşısında takındığı tutumu “üç maymunu oynuyorlar” sözleriyle eleştirirken, şunları kaydetti:

“Güçlülerin zayıflara ihaneti çok eski bir hikayedir – ve ne yazık ki demokrasiler arasında bir klasiktir-. Yeni olan şeyse Batı’nın Bay Erdoğan ile yaptığı Faustyen pazarlık. Bu pazarlık oldukça basit, ve pek de sürdürülebilir değil. Türkiye, hem NATO’nun içinde hem de dışındaymış gibi davranmayı sürdüremez.”

Devamla, “Türkiye, NATO’nun IŞİD ile mücadelesindeki en iyi müttefikini yüzsüzce tasfiye ederken Atlantik ittifakına güveniyor” diyen Bernard-Henri Levy, Türkiye’nin Afrin’de birlikte hareket ettiği ÖSO gruplarını ise “maaşa bağlı azılı cihatçılar” olarak nitelendirdi.

Yazısında Türkiye’ye karşı net tutum alınması gerektiğini vurgulayan Bernard-Henri Levy; Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki görüşmelerin ‘dondurulması değil koparılması’, Avrupa Parlamentosu’nda faaliyet göstermeye devam eden AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi’nin feshedilmesi ve Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesi gerektiğini söyledi ve yazısını şöyle noktaladı:

“Bay Erdoğan Batı için başka bir seçenek bırakmıyor. Eğer bu en temel seviyedeki çözümü tamamlamakta başarısız olursak, onurumuzu ayaklar altına alan katilin böbürlenmesini seyretme utancına Kürtlerin katliamının dehşeti de dahil olacak.”

  • WSJ’deki yazıya BURADAN, yazının Türkçeleştirilmiş haline ise ŞURADAN bakabilirsiniz.

10:46 | İsviçre Parlamentosu’nda milletvekillerinden hükümete Afrin çağrısı

İsviçre Federal Parlamentosu milletvekilleri, Türkiye’nin Afrin operasyonuna karşı İsviçre hükümetinin uluslararası camia ile birlikte hareket edip Afrin bölgesinin “güvenli ve uçuşa yasak bölge” olarak kabul edilmesi için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

İsviçre Radikal Liberal Parti (PLR), Hristiyan Demokrat Partisi (PDC), Sosyalist Parti (PS) ile Yeşiller Partisi üyesi 4 Federal Parlamento milletvekili, Federal Parlamento Dış Politika Komisyonu üyeleri PS Milletvekili Carlo Sommaruga, PLR Milletvekili Laurent Wehrli, PDS Milletvekili Claude Be´gle´ ile Federal Parlamento Dış Güvenlik Politikaları Komisyonu üyesi Yeşiller Milletvekili Lisa Mazzone, Efrin için hükümete açık mektup yazdı.

İsviçre’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Le Temps’da yayınlanan mektupta, milletvekilleri hükümetin Türkiye’ye yönelik çeşitli yaptırımlara gitmesi gerektiğini söyledi. Mektupta bombardıman nedeniyle yaşanan sivil ölümlere dikkat çeken milletvekilleri Cenevre Sözleşmesi’nin mimarı ve Birleşmiş Milletlere ev sahipliği yapan İsviçre’nin, Türkiye’nin askeri operasyonuna karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade ederek şu çağrıyı yaptı:

Hükümet, Türkiye’nin hemen geri çekilmesi ve başta siviller ve burada bulanan mülteciler meselesi olmak üzere uluslararası hukuka uyması çağrısında bulunmalı.

Hükümet, Türkiye polis ve istihbarat birimleri ile yaptığı bütün anlaşmalarını askıya almalı ve Türkiye’ye geri göndermeleri derhal durdurmalıdır.

Hükümet Türk ordusu ve polisine giden bütün silah, mühimmat ve bu amaçla kullanılacak bütün parçaların sevkiyatını derhal durdurmalı.

Hükümet, Suriye’nin Kuzeyinde güvenli ve uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması noktasında uluslararası kamuoyu ile beraber harekete geçmelidir.


00:40 | Türkiye’den Afrin’e hava saldırısı

4 Şubat’ı 5 Şubat’a bağlayan geceden bu yana Afrin hava sahasını kullanamayan Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları ile helikopterler, Afrin’i yeniden bombalamaya başladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre gece yarısından itibaren Türk savaş uçakları Afrin’e hava saldırısı başlattı. Ajans ayrıca kentin obüs ve roketatarlar ile de ateş altına alındığını duyurdu.

Suriye’den yayın yapan ANHA da uçakların Şera bölgesini hedef aldığını, burada bazı köylerin bombalandığını bildirdi.

Afrin’de bulunan gazeteciler ise sosyal medya hesaplarından kent merkezi ve çevresinin de bombalandığını yazdı:

Fotoğraf: Seyit Evran

4 gün önce Rusya, Türk jetlerine hava sahasını geçici olarak kapatmıştı. Türkiye’nin Suriye hava sahasını kullanamamasının, Rusya’nın kendi uçaklarına omuzdan atılan füzelere karşı yeni bir elektronik hava savunma sistemi kurma çalışmaları yürütmesinden kaynaklandığı belirtiliyordu. Rusya’nın bu çalışmayı bitirdikten sonra Afrin hava sahasının yeniden Türk savaş uçaklarına açılmasının beklendiği öne sürülüyordu.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN, 18. GÜN, 19. GÜN, 20. GÜN




Önceki Haber
Libya'da camiye bombalı saldırı: Bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
İsrail İHA'yı vurdu, Suriye de İsrail F-16'sını düşürdü