Ana SayfaDünyaAfrin’e operasyon 22. gününde

Afrin’e operasyon 22. gününde

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte Afrin’e saldırıları sürüyor. Operasyonun 22. gününde de Afrin havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde harekâta ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

 


22:50 | TSK, bugün hayatını kaybeden askerlerin sayısının 11’e yükseldiğini duyurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) yapılan ilk açıklamada, 4 askerin yaşamını yitirdiği, 2 askerin de yaralandığı belirtildi.

TSK’den bir saat ara ile yapılan iki ayrı açıklamada ise toplamda 5 askerin hayatını kaybettiği, 9 askerin de yaralandığı ifade edildi.

Düşen helikopterdeki yaşamını yitiren iki askerle birlikte harekatın 22’inci gününde hayatını kaybeden askerlerin sayısı 11’e çıktı.


18:10 | Afrin’de düşen TSK’ye ait helikopterde hayatını kaybeden askerlerin kimliği açıklandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Afrin’e yönelik operasyonu sırasında bir helikopterin düşmesi sonucu iki askerin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Hayatını kaybeden askerlerin kimlikleri de açıklandı. Yapılan açıklamaya göre Pilot Üsteğmen Erdem Mut ve Kara Pilot Yüzbaşı Mehmet İlker Kahraman hayatını kaybetti.


16:38 | Rus basını: Astana görüşmeleri kapsamında Afrin’de çatışmasızlık bölgesi kurulması değerlendiriliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Astana barış görüşmeleri süreci kapsamında Suriye’nin Afrin kentinde de çatışmasızlık bölgesi kurulmasının ele alındığını söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Bogdanov söz konusu açıklamayı Rus RIA haber ajansına yaptı.

Astana görüşmeleri kapsamında daha önce, İdlib, Hama, Lazkiye ve Halep eyaletlerinde çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması konusunda mutabakata varılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait güçler, çatışmasızlık bölgesindeki gözlem noktalarının kurulması için İdlib’de bulunuyor.

Astana görüşmeleri kapsamında çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasının amaçları arasında, bu noktalara insani yardımın ulaştırılması ve savaş nedeniyle zarar gören yerlerde alt yapı yatırımlarının başlatılması öne çıkıyor.


16:15 | Erdoğan: Bir savaşın içerisindeyiz, kaybımız da olacak

Partisinin İstanbul İl Başkanlığı İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşması sırasında operasyona katılan helikopterlerden birinin düştüğünü söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Tabii ki bütün bunlar olacak, bir savaşın içerisindeyiz. Kaybımız da olacak, verdirdiğimiz kayıplar da olacak. Dün sayısal olarak çok kabarık miktarda füze depolarını imha ettik. Tabi bunlar çıldırtıyor bunları. Bunların bedelini ağır ödeteceğiz. Bizim bir helikopterimiz gidecek ancak bunun bedelini misliyle değil kat ve kat fazlasıyla ödeyecekler.”


16:00 | Afrin’de TSK’ye ait bir helikopter düştü, iki asker yaşamını yitirdi

Suriye’den yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA) YPG’nin TSK’ye ait bir helikopteri düşürdüğünü duyurdu.

Ajansın “Son Dakika” olarak geçtiği haberinde, helikopterin Afrin’e bağlı Raco bölgesinde düşürüldüğü duyuruldu.

Haberin hemen ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Az önce bir helikopterimiz düşürüldü” açıklamasında bulundu.

Daha sonra da Başbakan Binali Yıldırım operasyona katılan iki helikopterden birinin düştüğünü ve 2 askerin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Yıldırım, “Herhangi bir dış müdahale ile düştüğü konusunda elimizde delil yok” dedi.

TSK ise konuya dair, “ATAK helikopteri kırıma uğradı, iki asker şehit oldu. Olayla ilgili teknik heyet tarafından inceleme başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.

DHA’nın haberine göre de operasyonda isabet alınan helikopter Hatay’ın Kırıkhan ilçesinin karşı tarafına düşerken, helikopterin enkazına sevk edilen ekipler tarafından yaralı askerler Kırkhan Devlet Hastanesine getirildi.


14:50 | ‘Savaşa hayır’ pankartı HDP kongresinde de yasaklandı

Halkların Demokratik Partisi’nin yarınki 3’üncü Olağan Kongresine saatler kala, kongrenin yapılacağı salondaki “Savaşa Hayır” pankartı indirildi.

Kongrenin yapılacağı Ankara’daki Arena Spor Salonu’nda daha çok HDP’nin politik taleplerini içeren pankartlar yer alıyor. Ancak salona asılan Kürtçe “Ji şer re na” (Savaşa Hayır)” ve “Tecride Hayır” pankartlarının polis tarafından indirildiği bildirildi.


14:45 | ‘Afrin’in derinlerine inmeyelim’ diyen Kılıçdaroğlu’na AKP ve MHP’den tepki 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Türkiye Afrin’in derinlerine girmemeli” sözlerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve MHP lideri Devlet Bahçeli tepki gösterdi.

“Afrin şehir merkezi bu harekâtın kapsamı içerisinde olan yerleşim yerlerinden bir tanesidir. ‘Afrin şehir merkezine girmeyin’ demek, ‘oradaki teröristlere dokunmayın’ demektir” diyen Bozdağ, “Bunu ana muhalefet partisinin dillendirmesi anlaşılır gibi değildir” dedi.

MHP lideri Bahçeli ise, “Kılıçdaroğlu Afrin’in içine girilmesini doğru bulmuyormuş. Sen neyi doğru buluyorsun Kılıçdaroğlu?” diye sordu ve Bozdağ’ınkine benzer biçimde bunun ‘terör örgütlerine el sallamak’ olduğunu iddia etti. Bahçeli, “Ana muhalefet partisinin jeopolitik arıza vermesi felakettir” diye konuştu.


12:00 | Fransız senatörlerden hükümet ve BM’ye Afrin çağrısı

Fransa’da tüm siyasi gruplardan 39 senatör, hükümeti Afrin’de Kürtleri desteklemeye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de Avrupa’daki tüm etkisini kullanarak Türk ordusunun Afrin’den çekilmesi ve müdahalesini derhal durdurmasını talep etmeye çağırdı.

Senatörlerin hükümete yapılan söz konusu çağrıda, Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadelesine vurgu yapılarak, “Özgürlüğümüz için hayatını feda edenleri savunmak, Fransa, ABD ve Uluslararası Koalisyon’un tüm üyeleri açısından ahlaki bir zorunluluktur” denildi.


10:40 | Çavuşoğlu’ndan sivil kayıpları gündeme getiren ülkelere tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin’deki sivil ölümlerini gündeme getiren ülkelere tepki gösterdi. Başta ABD olmak üzere bu konuda çağrı yapanları aşırı ‘hassasiyet’ ile suçlayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“DEAŞ’a karşı Fırat Kalkanı Operasyonu’nu başlattığımız zaman hiçbir ülke bize ‘Ne olur sivillere dikkat edin, ne olur bir an önce bitirin. Niye girdiniz?’ demedi. Ama YPG/PKK’ya karşı operasyon başlattığımız zaman ‘Tamam güvenlik endişenizi anlıyoruz ama şuna dikkat edin, buna dikkat edin. Kısa sürsün. Aman siviller…’ Bir de kara propaganda yapmaya başladılar.”

Konuşmasına eleştiriler ile devam eden Çavuşoğlu, sivil kayıpları konusunda ‘hassasiyet’ gösteren ülkelere, “Onlarla (YPG) aynı Marksist, komünist, ateist ideolojiyi paylaşıyorsunuz” diye seslendi.


10:07 | Kılıçdaroğlu: 300-400 bin nüfuslu bir şehre TSK’yı sokmak doğru değil

Hürriyet gazetesine konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afrin’e yönelik operasyonun siyasette tartışma konusu olmasından rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Harekât TSK’nın gerçekleştirdiği milli operasyondur” dedi.

“Türkiye Afrin’in derinlerine girmemeli” sözleriyle ilgili de konuşan CHP lideri, bu sözünün arkasında olduğunu belirtti:

“Fırat Kalkanı’nda da Suriye’de çok derine inmenin doğru olmadığını söylemiştim. Şimdi de aynı şeyi söylüyorum. ‘300-400 bin nüfuslu bir şehre TSK’yı sokmak doğru değil. Ne kadar az kayıp verirsek bu operasyon o kadar başarılı olur’ diyorum. Neticede oraya kalmak için gitmiyoruz.”

Kılıçdaroğlu, “Esad’la görüşün” sözlerine gelen tepkilere ise, “’Bir teröristle nasıl görüşelim’ dediler. O zaman Soçi’ye niye gidiyorsun? İçeride Esad’a terörist diyorsun, dışarıda adamlarıyla adamların yan yana oturuyor. Sen kimi kandırıyorsun?” karşılığını verdi.


10:00 | TSK’den Afrin’e bombardıman

TSK, dün geceden bu yana Afrin bölgesini havadan ve karadan savaş uçakları ve tanklarla hedef alırken, Türkiye’deki ajanslar sabah saatlerinde bölgeden patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

Suriye’den yayın yapan ANHA da Raco bölgesinde TSK ve birlikte hareket ettiği ÖSO grupları ile YPG’liler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu.


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN, 18. GÜN, 19. GÜN, 20. GÜN, 21. GÜN




Önceki Haber
Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı'nın devamıdır
Sonraki Haber
Müziğin Don Kişot'u misali bir kadın: Violeta Parra