Ana SayfaDünyaAfrin’e operasyonda 28. gün

Afrin’e operasyonda 28. gün

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e saldırılarında bugün 28. gün. Kent havadan ve karadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:30 | Merkel’den Türkiye’ye Afrin çağrısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye Afrin’e yönelik sürdürülen operasyonda NATO’ya zarar verecek eylemlerden kaçınma çağrısı yaptı.

Britanya Başbakanı Theresa May ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Merkel, “Türkiye, kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip ancak NATO’nun çıkarlarını da düşünmeli” dedi.

Merkel, eylemlerin koordineli gerçekleştirilmesinin daha iyi olacağını söyledi.


17:20 | Hatay’da “Afrin savaşına hayır” diyen 17 kişi serbest

“Afrin savaşına hayır” dedikleri için gözaltına alınan, aralarında siyasetçi ve insan hakları savunucularının da olduğu 17 kişi, serbest bırakıldı.


16:30 | Birleşmiş Milletler binası önünde Afrin protestosu

Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonuna karşı Birleşmiş Milletler’in (BM) harekete geçmesi talebiyle bini aşkın kişi, İsviçre’nin Lozan kentinden Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler binası önüne yürüdü.

Yoğun önlemlerin alındığı BM önünde buluşan aralarında İsviçre’den siyasetçilerin de bulunduğu protestocular, BM ve Avrupa Birliği ülkelerini uluslararası yasalardan doğan sorumluluklarını yerine getirerek saldırılara karşı harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Bina önündeki protestoda, “Alman silahları Afrin’de insanları öldürüyor”, “BM sorumluluğunu yerine getir” yazılı pankartlar da taşındı.


14:40 | Tillerson’dan ortak toplantıda Afrin için ‘itidalli’ olma çağrısı

Fotoğraf: AA / Murat Kaynak

İki gündür Ankara’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugünkü ortak basın toplantısında temel gündem maddesi Suriye ve Minbiç’ti.

Toplantıda Çavuşoğlu, ABD’nin Minbiç ile ilgili verdiği sözleri tutmadığını ve “önce YPG’nin buradan çıkması gerektiğini” söylerken, Tillerson ise “Minbiç’in kesinlikle bizim müttefik kuvvetlerimizin kontrolü altında olması gerektiğini değerlendiriyoruz” dedi.

Ortak basın toplantısında Tillerson’ın Afrin’e ilişkin çağrısı da oldu. ABD Dışişleri Bakanı’nın çağrısı Türkiye basınında yer bulmasa da Reuters söz konusu çağrıya haberinde yer verdi.

Uluslararası ajansın haberine göre Ankara’nın Afrin’e dönük operasyonu için itidalli olma çağrısında bulunan Tillerson,”Türkiye’nin gerilimi tırmandıracak faaliyetlerden kaçınmasını” talep etti.


10:40 | Cenevre’de konuşan Müslim’den Batılı ülkelere: Uluslararası hukukun ahlakına uygun davranın

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ‘terör suçları’ndan arananların yer aldığı Kırmızı Liste’ye PYD’nin eski eş genel başkanı olan Salih Müslim’i de koyduğunu duyurmuştu.

İsviçre’nin Cenevre kentinde Afrin’de yaşanan son durum ile ilgili düzenlenen konferansta konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim, Batılı ülkeleri eleştirdi.

“Batı’dan Türkiye’ye karşı savaşmasını değil, uluslararası hukukun ahlakına uygun davranmasını istiyoruz” diyen Müslim, şunları söyledi:

“Türkiye sizin ona verdiğiniz silahlarla bizim kanımızı akıtıyor. BM kararları, uluslararası hukuk kuralları var. Bu silahları sivilleri katletmek için kullanamazlar. BM Güvenlik Kurulu bunu söylüyor. Peki, Afrin’de ölenler sivil değil mi? Başka yerlerdekiler sivil de burada yaşamını yitiren Kürtler sivil değil mi? Bu durumda neden sessiz kalınıyor?”


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN, 26. GÜN, 27. GÜN




Önceki Haber
'Akıl almaz': Borneo'da 16 yılda 100 binden fazla orangutan öldürüldü
Sonraki Haber
Helin Palandöken’in duruşmasına sanık yerine yanlış kişi getirildi