Ana SayfaDünyaAfrin’e saldırılar ve çatışmalar 32. günde

Afrin’e saldırılar ve çatışmalar 32. günde

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik saldırılarında bugün 32. gün. Operasyonda bugün de kent hedef alınıyor, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:05 | BM’den Afrin’e yönelik operasyona son verilsin çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye’nin Afrin’e yönelik sürdürdüğü askeri operasyona son verilmesi çağrısında bulundu.

Sputnik’in haberine göre bugünkü basın toplantısında Afrin ve Doğu Guta’daki son durumu değerlendiren Dujarric, şunları söyledi:

“Bu askeri operasyonlara son verilmesi gerekiyor. Çatışmaların sayısı ne kadar çoğalırsa yardıma muhtaç insanlara erişim o kadar azalıyor. Afrin veya Doğu Guta’daki çatışmalar yüzünden insanlar evlerini terk ediyor. Her yeni gün beraberinde daha fazla acı getiriyor.

Çatışmaların yaşandığı her gün, çatışmaya dahil olan taraflar arasındaki cepheleşme riskini daha da artırıyor.”


21:00 | Afrin’e 64 korucu gidiyor

Diyarbakır’ın Kulp ve Ergani ilçelerinde görev yapan 64 korucunun, Türkiye’nin Afrin’e yönelik sürdürdüğü ‘Zeytin Dalı Harekatı’na katıldığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre 64 korucudan 28’i Ergani’den, 36’sı ise Kulp’tan düzenlenen törenlerle ‘uğurlandı’.

TSK ve ÖSO gruplarının Afrin şehir merkezine yapmayı planladığı operasyona Türkiye’deki ‘tecrübeli’ korucuların da gönderileceği belirtiliyordu. HaberTürk gazetesinin haberinde konuyla ilgili il ve ilçe jandarma komutanlıklarının çalışmalar yaptığı kaydedilmişti.


20:04 | Erdoğan, Afrin’e giden Suriye ordusuna bağlı birliklerin bombalandığını doğruladı

Ankara’da Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ordusuna bağlı birliklerin Afrin’e intikal etmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Afrin’e doğru pikaplarla hareket ettiler. Top atışları sonucu geri dönmek zorunda kaldılar. Bu dosya da şimdilik burada kapanmış oldu” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dün gerek Sayın Putin ve Sayın Ruhani ile yaptığımız görüşmelerde, bu konularda zaten mutabakatımız var. Maalesef bu tür terör örgütlerinin bazen biliyorsunuz kendilerine göre aldıkları kararlarla attıkları yanlış adımlar oluyor. Bunlara tabi fırsat vermemiz mümkün değil. Bunun bedelini de çok ağır öderler.”

Anadolu Ajansı (AA) ve Suriye devlet ajansı SANA da Türkiye’nin sözkonusu birliklerin geçeceği bölgeyi bombaladığını açıklamıştı.

AA, “uyarı amaçlı topçu atışı üzerine milisler kente 10 kilometre kala çekildi” ifadelerini kullanmıştı.

SANA ise Suriye ordusuna bağlı birliklerin Afrin’e ulaştığını duyurmuştu.

YPG sözcülerinden Nuri Mahmud da Suriye ordusuna bağlı bir grubun “Suriye sınırının savunmasında yer almak üzere” Afrin’e geçtiğini belirtmişti.


19:50 | Rusya’dan Afrin açıklaması: Arabuluculuk yapmaya hazırız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya’nın Afrin’deki durumu normale döndürmek için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Sputnik’in haberine göre basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bogdanov, “Biz, kimseye kendi rolümüzü dayatmıyoruz ancak gerekli görülürse, akan kanın durması ve ortak payda bulunması için arabuluculuk yapmaya hazırız” dedi.


19:45 | Afrin ile ilgili son haberlerin ardından Dolar/TL 3.81’in üzerini gördü

Suriye ordusuna bağlı birliklerin Afrin’e doğru ilerlediği haberleri üzerine Dolar/TL 3.76 seviyesinden 3.80’in üzerine çıktı.

Kur, saat 18:32’de 3.8121’i test ederken, kurun günlük yükselişi yüzde 1’i aştı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,11 düşüşle 113.432 puandan tamamladı.

Borsa, sabah güne yükselişle başlamıştı.


19:10 | YPG’den Suriye güçlerinin Afrin’e gelişine ilişkin açıklama

YPG Afrin Sözcüsü Brusk Haseke, Suriye ordusuna bağlı birliklerin Afrin’e vardıklarını söyledi.

Sputnik’e konuşan sözcü, “Suriye hükümet güçlerinin Afrin’e girdiği iddiaları doğrudur. Suriye hükümetine bağlı askeri güç, YPG’nin yanında Türk askeri ve ÖSO’ya karşı savaşmak için bugün Afrin’e geldi. Afrin halkına yardım etmek ve savunmak için girdiler. Ne kadar birliğin girdiği konusunda rakam veremeyiz. Bu askeri meseledir” dedi.

YPG sözcülerinden Nuri Mahmud da Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Suriye ordusuna bağlı bir grubun “Suriye sınırının savunmasında yer almak üzere” Afrin’e geçtiğini belirtti.

Mahmud, sözkonusu birliklerin Afrin’e geçtiği sırada “Türkiye bombardımanıyla yüz yüze kaldığını” söyledi ve 2 Suriye ordusu askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı (AA) ise Afrin’e ilerlemeye çalışan rejim yanlısı grupların “uyarı amaçlı topçu atışı üzerine kente yaklaşık 10 km kala geri çekildiğini” öne sürdü.


18:05 | ‘Afrin’e intikal eden Suriye güçleri bombalanıyor’

Suriye ordusuna bağlı birliklerin Afrin’e geçmek üzere yola çıktığı duyurulmuştu.

Bu haberden kısa bir süre sonra ANHA, söz konusu birliklerin geçtiği Dercemal bölgesinde yol güzergahına Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından top atışı yapıldığını aktardı.

NTV’nin aktardığına göre Suriye devlet televizyonu da “TSK, Afrin’e giren güçleri bombalıyor” iddiasında bulundu.


16:32 | Suriye ordusuna bağlı birlikler Afrin’e geçiyor

Suriye’den yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA), Suriye ordusuna bağlı birliklerin Afrin’e geçmek üzere yola çıktığını duyurdu.

Ajansın haberine göre, ordu birliklerinin Afrin’e hareketinin nedenin “Türkiye’nin saldırılarına karşı Afrin’i savunmak”.

Uluslararası haber ajansları AFP ve Reuters da bu gelişmeyi ‘Son Dakika’ ibaresiyle paylaştı.

Ortadoğu’daki gelişmeleri takip eden gazetecilik platformu Al Sura da söz konusu güçlerin hareket halinde görüldüğü bir video yayınladı.


16:00 | Rusya’dan Türkiye’ye ‘Şam’la doğrudan diyalog’ çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile iletişime geçmeyi kesin bir dille reddeden Türkiye’ye, Şam ile diyaloga geçme çağrısında bulundu.

“Türkiye’nin güvenlik çıkarları, Şam’la doğrudan diyalog yoluyla tamamen korunabilir” diyen Lavrov, Rusya’nın ‘Türkiye’nin Suriye’deki durumla ilgili kaygılarını ve Kürtlerin arzusunu’ anladığını kaydederek, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin kaygılarını ve Kürtlerin arzusunu kabul ediyoruz. Kabul etmediğimiz ve karşı çıktığımız husus, yabancı güçlerin jeopolitik ve dar görüşlü amaçlarına ulaşmak amacıyla Kürt halkının meşru çıkarlarıyla hiçbir alakası olmayan gündemlerini Suriye’de öne çıkarmak için bu arzular üzerinde spekülasyon yapma girişimleridir.”


15:11 | Meclis grup toplantılarında Afrin açıklamaları

Meclis’teki grup toplantılarında da siyasi partilerin gündeminde Afrin vardı.

AKP grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “yavaş ilerliyor görülebilir” dediği operasyonun önümüzdeki günlerde Afrin kent merkezine yöneleceğini söyledi.

Erdoğan, “Adım attığmız her yerin güvenli olarak kalması bizim için çok önemli. Sahada belirli hazırlıkların da yapılması zaman alıyor. Önümüzdeki günlerde Afrin şehir merkezinin kuşatmasına geçilecektir. Böylece hem şehre ve bölgeye dışarıdan gelen yardımların önü kesilecek” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Suriye ordu birliklerinin Afrin’e giderek bazı sınır mevkilerinde görev yapacağı yönündeki iddialara ilişkin konuştu. Bahçeli, “Afrin, Şam yönetiminin aklına yeni mi gelmiştir. Bu nasıl bir çelişki ve çarpıklıktır” dedi.

Operasyonuna tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise iktidarın operasyon üzerinden “seçim hesabı yaptığını” söyledi ve “‘3 saatte gireriz, temizleriz’ dediler; ama 32 gündür girmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da operasyona değinerek hükümeti ‘emperyalist güçlerin’ egemenliğinde olmak ile suçladı ve “Amerika’nın ve Rusya’nın egemenliğinden kurtulun, o çekim gücünün biraz dışına çıkın” diye konuştu.


14:36 | Afrin yönetiminden ‘Suriye ordusu’ açıklaması: Görüşmeler sürüyor

Afrin Demokratik Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Hevi Mustafa, Suriye ordu birliklerinin Afrin’e gireceği yönündeki iddialara ilişkin konuştu.

Amerika’nın Sesi Radyosu Kürtçe servisine konuşan Mustafa, “Suriye rejimi ile görüşmelerimizden sonuç aldığımızda konuyu bir açıklama ile kamuoyuna duyuracağız” dedi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre Mustafa Suriye yönetimi ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, sonuca ilişkin açıklamanın ise savunma güçleri tarafından yapılacağını söyledi.

Mustafa şunları söyledi:

“Meclisimiz konuyla ilgili bir karar da aldı. ‘Afrin, Suriye’nin bir parçasıdır. Biz Suriye’nin parçalanmasını istemiyoruz’ dedi. Biz bu anlamda, rejimin sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz. Türkiye’nin işgal girişimine karşı sessiz kalmamalı. Bu girişim karşısında Suriye yönetimi sınırların korunması konusunda bir karar alır ve bölgeye girmek isterse bunun karşısında olmayacağız.

Biz, bir ittifak olması durumunda Halk Savunma Güçleri ile birlikte ortak açıklama yapılmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra rejim güçleri ile yapılan görüşmeler askeri görüşmelerdir. Askeri güçler görüşmeyi sürdürüyor.”


12:54 | Taştekin: İlerleme hedefin çok gerisinde, kayıplar önemli boyutlara ulaştı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda geride kalan bir aylık süreci değerlendiren gazeteci ve yazar Fehim Taştekin’e göre Türkiye’nin sahadaki ilerlemesi hedefin çok gerisinde kaldı ve verilen kayıplar önemli boyutlara ulaştı.

Fehim Taştekin, BBC Türkçe’de yayımlanan yazısında yerel ve dış faktörleri hatırlatarak, “Üzerinde en çok durulması gereken risk de Suriye yönetimiyle bağlantılı olanlardı. Bu çerçevede üç ‘oyun bozucu’ faktör vardı” dedi ve bunları şöyle sıraladı:

  1. Suriye ordusunun devreye girmesi. Bu bağlamda Afrin Kantonu Yönetimi’nin Suriye ordusunu sınırları korumak üzere davet etmesi ve bu konuda YPG’nin Şam yönetimiyle görüşme sürecine girmesi Zeytin Dalı’nın önündeki olası en kritik ‘önleyici’ hamleydi.
  2. Diğeri Suriye ordusunun denetimindeki yegâne koridor özelliği taşıyan Halep-Tel Rıfat hattından Afrin’e yapılacak güç takviyesine göz yumulmasıydı.
  3. Üçüncüsü ise bölgenin güneydoğusundan Afrin’e bitişik Şii beldeleri Zehra ve Nubbul’daki yerel milis güçlerinin YPG’ye destek olma ihtimaliydi. Bu iki belde uzun bir süre Türkiye destekli örgütlerin saldırısı altında kalmış ve bu sırada Afrin’deki güçlerden yardım görmüştü.

11:00 | Çavuşoğlu’ndan Afrin açıklaması

24 TV yayınında gündeme dair açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye yönetimine bağlı güçlerin Afrin’e girdikleri yönünde bir bilgi olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Bizim için Şii milis bu milis o milis fark etmez. Kim olursa olsun YPG’nin yanında durduğu sürece bizi durduramaz. Buradan YPG temizlenene kadar durmayız” dedi.

Dışişleri Bakanı ayrıca kanalın Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel’in, “Afrin’in merkezine girilecek mi?” sorusuna tepki göstererek, “Bunu ilk kez mi duyuyorsunuz? En çok teröristin olduğu yer orası” diye yanıtladı.

Çavuşoğlu son olarak Rusya’nın Afrin’e dönük operasyonun ABD’nin bölgede yaptıkları yüzünden olduğunu bildiğini, İran’ın ise “Oraları rejime ait topraklar ancak YPG’nin de olmaması lazım” dediğini söyledi.


10:00 | YPG’den Suriye ordusu açıklaması

YPG sözcüsü Nuri Mahmud da Suriye ordu birliklerinin Afrin’e giderek bazı sınır mevkilerinde görev yapacağı ve bu yönde anlaşma sağlandığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Reuters’a konuşan Mahmud, böyle bir anlaşma olmadığını söyledi.

Mahmud, “Bir anlaşma yok. Sadece bizim, Suriye ordusunun gelip sınırları koruması için yaptığımız bir çağrı var” dedi.


09:50 | Kalın’dan Afrin açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin YPG ile anlaşmalı olarak Afrin’e gireceği yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Bu yöndeki haberleri ‘propaganda amaçlı’ olarak nitelendiren Kalın, “Fakat bu, bir takım gizli ve kirli pazarlıkların olmadığı anlamına gelmiyor.  Kim ne yaparsa yapsın Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde kararlılıkla devam edecek ve hedefine ulaşacak” ifadelerini kullandı.

 


1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN17. GÜN18. GÜN19. GÜN20. GÜN21. GÜN22. GÜN23. GÜN24. GÜN25. GÜN26. GÜN27. GÜN28. GÜN29. GÜN30. GÜN 31.GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’un üç ilçesinde 12 saati aşacak su kesintileri
Sonraki Haber
Mezbahaya götürülüyordu: Adaya yüzerek kaçan 'kahraman inek' hayatta kaldı