Ana SayfaGüncelAlmanya meclisinde Afrin tartışıldı: ‘Siviller ölüyor, operasyon uluslararası hukuka aykırı’

Almanya meclisinde Afrin tartışıldı: ‘Siviller ölüyor, operasyon uluslararası hukuka aykırı’

HABER MERKEZİ – Almanya meclisinde Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatı konusunda yapılan tartışmada tüm siyasi partiler operasyonu “uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirdi. Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping “Afrin’de siviller öldürülüyor” derken, Yeşiller Partisi Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatına son vermesini istedi.

Almanya meclisinde Sol Parti’nin talebi üzerine Türkiye’nin Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı” adıyla yürüttüğü operasyon tartışıldı.

Tüm partiler operasyonu “uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirirken, hükümet de operasyona yönelik sert tavır gösterilmediği için eleştirdi.

‘Uluslararası hukuka aykırı’

DW Türkçe’de yer alan habere göre Hristiyan Birlik (CSU/CSU) partileri adını konuşan Roderich Kiesewetter, bölgeden Türkiye’ye yönelik bir saldırı olmadığı için  “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu söyledi ve Almanya hükümetinin “Türkiye’ye verdiği teçhizat ve tankların modernizasyonu desteğini durdurma” kararının doğru olduğunu ifade etti. Kiesewetter ayrıca operasyonun NATO ve Birleşmiş Milletler bünyesinde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dagmar Freitag ise Türkiye’nin operasyonunun bölgedeki gerilimi artırma riski taşıdığına işaret etti.

‘Siviller ölüyor, Alman hükümeti suskun’

Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping ise Türkiye’yi Afrin’e yönelik operasyonundan dolayı kınadı ve hükümetin bu operasyonu kınayan bir açıklama yapmamış olmasını eleştirdi.

Kipping, şunları söyledi:

Türk ordusu Afrin’deki sivil halkı öldürüyor, ama Başbakan Angela Merkel da susuyor. Sizin suskunluğunuz, Erdoğan’ın önünde diz çökmektir. Bu suskunluğa son verin.Türkiye ile planlanan her türlü askeri işbirliğini durdurun.

Sol Parti’li vekiller ayrıca Türkiye’yi protesto etmek amacıyla sarı, kırmızı ve yeşil renklerde fularlar taktılar.

Yeşiller Partisi de operasyona tepki gösterdi ve Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatına son verilmesi için yaptığı çağrıyı yineledi.

Hür Demokrat Partili (FDP) milletvekili Bijan Djir-Sarai de Türkiye’nin operasyonunu kınadı. Djir-Sarai operasyonda “Kürtlerin bu bölgedeki etkisini yok etmek için her türlü yöntemin” kullanıldığını söyledi.

Djir-Sarai ayrıca Türkiye’nin kendini savunma yöntemlerini “sahte” ve “küstahça” olarak nitelendirdi ve hem Alman hükümetinin hem de NATO’nun bu operasyonu kınaması gerektiğini söyledi.

Almanya için Alternatif (AfD) Partisi adına konuşan Rüdiger Lucassen da, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine son verilmesi gerektiğini söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’den Afrin açıklaması: Türkiye’den operasyonu sınırlamasını istedik
Sonraki Haber
Afrin’e saldırılar 13. günde