Ana SayfaBilim ve TeknolojiBakan Arslan, dijital platformda RTÜK denetimini şimdiki uygulamalarla savundu: Televizyonlarda sansür mü var?

Bakan Arslan, dijital platformda RTÜK denetimini şimdiki uygulamalarla savundu: Televizyonlarda sansür mü var?

HABER MERKEZİ – İnternet yayınlarına yönelik RTÜK denetimi hakkında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, düzenleme ile internetteki yayınlara sansür değil, sınırlama getirilmiş olacağını söyledi ve “Bugün televizyonlarda sansür mü var?” görüşünü savundu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) dijital yayın platformlarına müdahale yetkisi veren yasa tasarısı Meclis’e sunuldu.

Yasa yürürlüğe girerse Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü RTÜK’te olacak. RTÜK’ten lisans almayan ve RTÜK’ün uygunsuz gördüğü dijital servislere erişim engellenebilecek.


‘Sansür uygulaması’: Netflix ve Youtube gibi dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, katıldığı Güvenli İnternet Günü 2018 Etkinlikleri’nin ardından tasarının ‘sansür’ iddialarını gündeme getirmesini değerlendirdi.

‘Özgürlükler sınırsız değil’ açıklamasında bulunan Arslan, şöyle dedi:

“Nitekim biz gerek televizyon yayıncılıkları, gerek radyo yayınları konusunda eğer milli güvenliğe müzahir, ülkenin ahlaki düzenine müzahir bir yanlışlık yapılıyorsa bununla ilgili işlem yapmak durumundayız, yapıyoruz.”

‘Televizyonlarda sansür yok’

Bakan Arslan daha sonra televizyonlarda ‘sansür’ olmadığını savunarak, internet üzerinden yapılan televizyon yayınlarında düzenleme olmamasından kaynaklı yanlışlık yapılabildiğini söyledi.

Arslan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bugün televizyonlarda sansür mü var? Her program yayınlanabiliyor. Herkes, hakkaniyet ölçülerinde değer yargıları ölçüsünde yayınları yapılıyor. Hiç bir şekilde hiçbirinin bir yayını engellenmiyor. Nereye kadar? Bir yanlış yayın, ülkenin milli güvenliğine, bekasına, insanlarımızın değer yargılarına zarar verecek bir yayın yapılıyorsa o zaman müdahale ediliyor.

İnternet üzerinden yapılan TV yayınlarda, herhangi bir düzenleme olmamasından kaynaklı insanlar burada yanlışlık yapabiliyorlar. Bizim amacımız burada bir yasal düzenleme getirmek ve yanlışlığın önüne geçmek. Hiç kimsenin yaptığı doğru yayına müdahale etmek değildir.

“Ahlaki değerler var, müstehcenlik var. Televizyon yayınlarında her ne yanlışsa, orayla ilgili herhangi bir eleştiri yok. RTÜK’ün orada da görevleri var. Tam tersine bazen vatandaşımız, ‘RTÜK görevini eksik yapıyor. Niye onlara müdahale edilmiyor?’ diyor ama orada ülkemizin kabul ettiği dünyanın kabul ettiği değer yargıları var.”

Previous post
Uzmanlar piyasalardaki düşüşü değerlendirdi: Neden kaynaklandı, beklentiler ne yönde?
Next post
Diren Coşkun 13 gündür ölüm orucunda, Kıvılcım Arat da aynı eyleme başladı