Ana SayfaDünyaBM’ye göre Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgeleri saçmalığa dönüştü’

BM’ye göre Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgeleri saçmalığa dönüştü’

HABER MERKEZİ – Rusya, Türkiye ve İran’ın anlaşması uyarınca Suriye’de ‘çatışmasızlık bölgesi’ ilan edilen yerlerdeki sivil ölümlerindeki artış üzerine BM, “çatışmasızlık bölgelerinin saçmalığa dönüştüğü” uyarısı yaptı.

Astana’da ‘çatışmasızlık bölgesi’ ilan edilen İdlib ve doğu Guta’da Suriye ve Rus jetlerinin hava saldırılarında onlarca sivilin öldüğü belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasına göre bölgede en az 70 sivil hayatını kaybetti ve en az 82 kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) ise geçen haftadan bu yana şiddetin tırmanmaya başladığı İdlib vilayetinden 250 bin kişinin kaçtığını belirtiyor. Doğu Guta’da da hükümetin uyguladığı abluka nedeniyle yaklaşık 400 bin kişinin dış dünyayla ilişkisinin kesildiği tahmin ediliyor.

Gelişmeler üzerine BM, çatışmasızlık bölgelerinin ‘saçmalığa dönüştüğü’ uyarısı yapıyor.

BM’ye bağlı Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, “Gelen haberler, sivilleri bombardımanlardan koruma niyetiyle oluşturulan çatışmasızlık bölgelerini saçma hale getiriyor” diyor.

Üç garantör ülke var: Rusya, İran, Türkiye

Çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması kararı, Astana’da Rusya, Türkiye ve İran arasında gerçekleşen Suriye görüşmelerinde alınmıştı. Anlaşma uyarınca çatışmasızlık bölgelerinde ateşkes uygulanması planlanıyordu.