Ana SayfaGüncelCanik’li, Mattis ile görüşmesini anlattı: YPG’yle ilişkilerini sonlandırmaları konusunda bir kararlılık görmedim

Canik’li, Mattis ile görüşmesini anlattı: YPG’yle ilişkilerini sonlandırmaları konusunda bir kararlılık görmedim

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Canikli, ABD’li mevkidaşı Mattis ile yaptığı görüşmeye dair bazı notlar paylaştı. Canikli, Mattis’in, “YPG’nin IŞİD’le ittifak yapmayacağını” vurguladığını belirtirken, “PYD ve YPG bağlamında görebildiğimiz kadarıyla henüz ilişkilerini sonlandırmaları konusunda bir kararlılık görmedim” dedi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Canikli, ABD’nin PYD ve YPG’ye verdiği desteği sonlandırması ve YPG’nin Demokratik Suriye Güçleri içerisinden çıkarılması talebini Mattis’e ilettiğini belirtti.

Görüşmede Mattis’in, YPG’nin IŞİD’le ittifak yapmayacağını vurguladığını belirten Canikli, görüşmeye ilişkin şu bilgiyi verdi:

“ABD’nin, Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki hassasiyetine, Türkiye’nin sınır güvenliğini korumak için sürdürdüğü bu mücadeleye saygı duyduklarını belirttiler. PKK’ya karşı bundan sonraki mücadelede özellikle istihbarat alanında daha aktif ve somut destek vereceklerini ifade ettiler. PYD ve YPG bağlamında görebildiğimiz kadarıyla henüz ilişkilerini sonlandırmaları konusunda bir kararlılık görmedim.”

Canikli, ayrıca Mattis’in, YPG’yi PKK’ye karşı savaştırabilecekleri şeklinde bir açıklaması olduğunu da ifade etti.

“Ancak bu gerçekçi değil” diyen Canikli, “PYG ve PYD’nin PKK’dan ayrılmasının mümkün olmadığını hele PKK’ya karşı mücadele ettirilmelerinin mümkün olmadığını söyledik” dedi.

Pentagon’un açıklaması: IŞİD’e odaklanılmalı

Reuters, ikilinin görüşmesine dair Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Mattis, IŞİD’e karşı mücadeleye yeniden odaklanılması ve Suriye’yi yeniden inşa ederken terörist örgütlerden herhangi bir kalıntı bulunmasından kaçınılması için çağrıda bulundu” denildiğini aktarmıştı.

Previous post
1 hafta önce görevden alınmıştı: Eski Kadıköy Emniyet Müdürü gözaltına alındı
Next post
Silopi Belediyesi kayyumu görevden alındı